Káva na "turka"
Určitě jste se setkaly s tím že hodně lidí a dnes čím dál tim víc odsuzuje přípravu kávy na český způsob jaký všichni známe, je to turek.
Zaráží mě to že všude slyším že je to výmysl čechů ale ne jednou jsem to například v TV viděl provádět lidi i v USA nebo UK filmech, sice velmi zřídka ale přecejen.
Jako velký milovník kávy jsem ponavštěvoval řadu kaváren a kaváren kde jsem si opravdu pochutnal nebylo moc. Většinou když jsem si objednal presso tak mělo celkem spálenou chuť. Ale byli kavárny kde jsem si pochutnal ale do pravého pressa to mělo daleko, byl to větší hrnek než 30ml(pravé presso).
Co si budem,stejně jsem si na kávě pochutnal nejvíc v jedné cukrárně a byl to turek . Stejně tak jsem experimentoval doma, doma máme dnes už snad 30 let starý překapávač ještě který jsem používal taky nějakou dobu pak zkusil moka konvičku a to je sakra přehořklá káva.
Nevím proč ale me u všech ostatních alternativ chybí ten klasický říz kterým se asi pyšní jen turek. Nutno zmínit že teď nemám na mysli kávu z nějakých smetků jménem standart ale na kvalitu si celkem potrpím.
Jak to vidíte vy a co pijete za kávu? :)
Nevím jak zdejší dámy,ale já nic neodsuzuji.Každý ať si dá to,co mu chutná a nemusí ho zajímat,že to není IN a ostatní si dávají něco jiného.A když mi někde kafe nechutná,dám si ho příště jinde.Lepší je dělat nenaučím a stejně na to mají skoro všude automaty.Kromě nějakých putyk a bufetů,ale tam zase mají ty smetky.
French press. To je vynalez. Kdyz nechas logr na dne, je to jak kdyz nechas caj louhovat do aleluja - uvolni se prilis horkych latek. Takhle to kafe vylouhujes, ale mas sanci to vcas utnout a nelouhovat tam ty horky latky.
Jo, taky jsme si ho pořídili. Jak dlouho louhuješ? Já 3 minuty.
Tak nejak. 2min micham, 2.5 zacnu pressovat, nez to sleju, tak to taky ty tri budou.
Vacsinou pijem kavu z Afriky, chuti mi asi najviac (Kongo, Nigeria....) a varim ju v https://www.alza.sk/bialetti-moka-express-4-salky-d4584689.htm. Dolezity je ale mlyncek, zasadne kamene, ziadne noze, tie trochu sposobuju tu spalenu chut, co spominas a hlavne tu aromu vypustia prilis rychlo uz pocas mletia. Teraz urcite vyzeram ako prilis vyberavy :D
Už spoustu let piju jedině Nescafé Gold (říkám tomu hrušková voda). Ale klidně 4 kalfasy denně, bez cukru, bez čehokoliv. Turka tak možná jednou ročně v hospodě, s malým rumem a cukrem.
Je mi jasné, že se nad tím tady bude spousta lidí ošklebovat. Je mi to jedno
Proč ošklebovat? Já sice mám rád kvalitní kávu, ale instantní Nescafé Gold piju asi nejvíc. Člověk má v životě i jiné věci na starosti, než si vařit luxusní kafíčka...
Klasický Nescafé už nekupujeme, protože bylo kyselý jak prdel.
Manželka teď v práci, od kolegyně ochutnala Nescafe Gold a jaký bylo? Taky kyselý. A přitom Nescafé bývalo dobrý, ale v posledních letech to šlo hodně dolů.
Přešli jsme na Jacobs, když už instantní (ne vždy se nám doma chce chystat frenchpress). Žena si ho bere do práce.
Já u kaf od Jacobs cítím takovej trochu ocas, co mi tam nesedí. Nescafé ho nemá, kyselý mi nijak nepřijde. Sto lidí, sto chutí. Faktem je, že pokud bych to vyloženě nesrovnával vůči sobě a někdo mi třeba na návštěvě udělal instantní kafe, tak ani neuhádnu, co mi to udělal.
Doma nebo v práci chlemtam turka (většinou Jihlavanku Standard original) s cukrem a mlékem. Když jdu do své domovské hospody, dávám si presso taky s cukrem a mlékem.