Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kvalitní víno

Hoj,
onehdá jsem v Tescu před regálem s vínem vybíral lahev na večerní popití. Bylo nás tam víc a byli jsme celkem pěkně rozprostření... Kdosi se pohyboval u lahví za 60 Kč, já okupoval lahve za 120 Kč a jakási ženská byla v sektoru 200+

A všichni jsme vybírali s velkým zaujetím, jako bychom tomu rozuměli... Donutilo mě to přemýšlet nad tím, co vlastně lidi považují za "dost dobré" víno.

Já osobně se v těch stupnicích nevyznám (neumím rozlišit významy jako "Odrůdové", "Jakostní", "Kabinetní", "Přívlastkové", "Výběr" atp.). Manželka mě poučuje, že mám kupovat "Pozdní sběr", tak to tak dělám. Faktem je, že to začíná tak od těch 120 Kč. Kupujeme spíš suché víno. Jihoamerická vína mi přišla nic moc (logicky, pokud se ta flaša má přeplavit přes půl světa a nestát majlant, tak co v ní asi bude...)

Ve vinotéce jsem byl jen párkrát, zaujaly mě tam některé stejné flašky jako v Tescu, akorát o 50 procent dražší. Tak jsem tam chodit přestal. Předpokládám, že obsah je též stejný. Samozřejmě už jsem ochutnal i různá "sklípková" vína, nicméně nejsem natolik vpitý, abych poznal rozdíl.

Nejhnusnější víno, co jsem kdy pil, je mladé (je jedno jestli Beaujolais nebo Svatomartinské). Ani to jako víno nechutná.
Při nějaké vhodné příležitosti (třeba až mi bude padesát) bych rád ochutnal nějaké echtovní víno, jakože lahev za tisícovku či tak. Jen abych věděl, jestli nastane chuťový orgasmus nebo jestli to bude "hm.... bílé....". Už jsem tedy ochutnal sklenku pravého Champagne (ta lahev stála asi 2500 Kč) ale neoslovilo mě to, nemám rád bublinkové víno (sklenku sektu na Silvestra přetrpím spíš z povinnosti).

Jak to máte vy s vínem? Nějaké zásady, kterých se držíte, když chcete koupit víno, které neurazí? Co jste dosud ochutnali jako nejlepší a doporučili byste?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já se ve víně moc nevyznám, takže i kdybych pil pančovaný, tak pokud to nebude vyloženě kyselý, tak…
Prasak 18.08.2017 21:45
Prasak
Někde mají i litrové PET láhve. Já jsem si do jedné někde sudové víno koupil a když chci koupit dalš…
Yarda 18.08.2017 22:37
Yarda
Sudové se váží. Takže není problém přijít i s dvoulitrovkou a říct "chcu to posem" - vinotékář odváž…
mif 18.08.2017 22:53
mif
Míval jsem před barákem bývalou trafiku, kde prodávali sudový víno. Místo trafiky už je jen trávníče…
Prasak 18.08.2017 23:52
Prasak
Tak jsem došel z nákupu a návštěvy vinče :-). Pro mě zakoupeno dva litry šardonky, pro moju dva litr…
mif 19.08.2017 14:29
mif
Nesměle se poptám: Jak dlouho ti ty dva litry vydrží? :-)
IQ37 19.08.2017 18:15
IQ37
Mno, furt máme ještě po litru a půl. Ale noc je ještě mladá :-p...
mif 19.08.2017 21:35
mif
To já se ani nemůžu pořádně ožrat, protože každej den někam trajdáme autem a tak potřebuju být druhe… nový
Prasak 19.08.2017 22:14
Prasak
Vino rozdelujem na to, co mi robi kyselinu a ktore nerobi. Z odrod mam rad Rulandske sede, pretoze v…
fleg 19.08.2017 21:10
fleg
Jo, Rulandu mám taky rád, všecky tři. nový
Prasak 19.08.2017 22:20
Prasak
Hodně záleží na konkrétním vinaři. Rulanda (bílá i šedá) může být suchá i polosuchá, Rulanda modrá s… nový
mif 19.08.2017 22:45
mif
Může být i polosuchá, ale nesmí to být sladký jak cecek, což je třeba Pálava. To je pak na bolehlav. nový
Prasak 19.08.2017 22:56
Prasak
Mno, Pálava (Veneris) není až tak sladká (je polosuchá až polosladká, zbytkový cukr je spíš v ranku… nový
mif 19.08.2017 23:27
mif
Byli jsme děckám kupovat boty, šel jsem kolem vinotéky, tož jsem si na tebe vzpomněl a hned si pro p… nový
Prasak 26.08.2017 20:32
Prasak
A děcka jsou stále bez bot? :-) nový
IQ37 27.08.2017 00:40
IQ37
Jo, RŠ je fajn (narozdíl od ryzloša či sylvána nemá ten otravný kyselý ocas) - taky si ho občas dám.… nový
mif 27.08.2017 11:58
mif
Obecně platí: 1. najít si odrůdu/y, která/é chutná/ají 2. najít si vinaře, který "umí" (každý "umí"… nový
touchwood 25.08.2017 20:27
touchwood
Asi to moc do této debaty nepatří, ale měli jste už letos burinu? Můj dvorní dodavatel ji má z Irsaj… nový
mif 03.09.2017 18:21
mif
Burinou myslíš burčáK? Tohle už bohužel můj žaludek nesnese… nový
L-Core 03.09.2017 20:54
L-Core
Vínu nerozumím, beru to jen podle chuti a většinou ty co mi chutnají, odborníci považují za odpad, c… nový
Schizo 06.10.2017 10:23
Schizo
Nějak mi nedochází logika té bratrovy rady. To jako "lepší víno" udělá v láhvi větší důlek? Vyleptán… nový
IQ37 06.10.2017 10:59
IQ37
Ale prdlajs, zkrátka ty lepší vína dávají do lahví s větším důlkem, nevím proč a jaký to má význam,… nový
Schizo 06.10.2017 11:03
Schizo
A je v tom sudu alespon poradny dulek? poslední
Dwane Dibbley 11.10.2017 05:44
Dwane Dibbley
Doporučovat někomu víno je stejná troufalost jako doporučovat někomu dívku - každý si musí vybrat a… nový
hynajs 10.10.2017 23:43
hynajs

Já se ve víně moc nevyznám, takže i kdybych pil pančovaný, tak pokud to nebude vyloženě kyselý, tak to nepoznám. To spíš zjistím druhej den, jestli mě z toho bolí hlava, nebo ne.
V obchodě vybírám spíš podle odrůdy, než podle značky výrobce, mám rád Chardonnay, občas zkusím i něco jinýho. Obecně mám rád suchý vína. Co mi fakt nechutnalo, bylo Svatovavřinecký.
Ve vinotéce kupuju stáčený málokdy, protože obvykle nejmenší flaška je 1,5 litru, což bych sám nedal a nechci to nechat stát v ledničce v načaté flaši. A lahvový je tam už dost drahý na to, abych to jen tak večer vyžral u počítače při paření her. Takže občas si koupím něco v obchoďáku okolo kila. Jak jsem psal - nejsu takovej znalec, abych to ocenil.

Někde mají i litrové PET láhve. Já jsem si do jedné někde sudové víno koupil a když chci koupit další, tak tu láhev přinesu. A zatím jsem nikde neměl problém, aby mi natočili a naúčtovali litr vína. Taky proč zbytečně platit cenu PET flašky a tu pak vyhodit.

Sudové se váží. Takže není problém přijít i s dvoulitrovkou a říct "chcu to posem" - vinotékář odváží flašku, vynuluje váhu, nastaví cenu za litr, načepuje, zváží, má přesnou cenu. Petka (nová 2l, 1.5l, 1l) je za bůra, což taky není žádná tragédie. A BTW pro Prasaka - šardonka je i moje značka / odrůda (akorát u Sýkory je polosuchá). Moja má raději sladší (Irsai Oliver nebo Veneris), červené nepijem.

Vino rozdelujem na to, co mi robi kyselinu a ktore nerobi.
Z odrod mam rad Rulandske sede, pretoze vacsina flasiek oznacenych tymto popisom mi chuti, niektore viac, niektore menej....vacsinou viac, co sa neda povedat o inych odrodach.
Inak sa vovine nevyznam, mam radsej whiskey;o).

Hodně záleží na konkrétním vinaři. Rulanda (bílá i šedá) může být suchá i polosuchá, Rulanda modrá suchá i polosuchá. Ale klidně - tato odrůda (bílé i červené) patří k tomu lepšímu na trhu. Co ale nemůžu, jsou "betony" (extra suchá vína s výraznou kyselinkou /např. vlašák nebo sylván/) - to mě pálí žáha ještě druhý den.

Mno, Pálava (Veneris) není až tak sladká (je polosuchá až polosladká, zbytkový cukr je spíš v ranku polosuchých vín /ale nadoraz/). Je akorát moc aromatická, proto mi nejede. Rozhodně ne bolehlav. Já jsem před lety rád popíjel Tramín červený (bílé víno z červených bobulí), ale cosi mi přestal šmakovat (pachuť na patře). Chardonka zatím vítězí, nicméně nikde není napsané, že časem nepřesedlám na jiné :-). Nemusím až nemůžu Mullera - smrdí mi rybama. Ale kolik lidí, tolik chutí...

Byli jsme děckám kupovat boty, šel jsem kolem vinotéky, tož jsem si na tebe vzpomněl a hned si pro půldruhýho litra zašel. Chtěl jsem něco suchýho bílýho, zase to vyhrála Rulanda, protože tu mám taky rád. Jestli je to kvalitní, nebo ne, to nepoznám, ale chutná mi.

Obecně platí:

1. najít si odrůdu/y, která/é chutná/ají
2. najít si vinaře, který "umí" (každý "umí" něco jiného, jen málokterý má vynikající celou produkci, ale platí, že málokdy je to tak, že má superkvalitu v jedné odrůdě a patok v jiné)
3. najít si ročník, který chutná - není to totiž jedno. A pak si klidně koupit bednu flašek na pití po celý rok.

Dobré je se orientovat podle cen, které daná šarže dostala - např. valtické vinné trhy. Celé to je ale o koštování, ne o tom, že si koupíš flašku a budeš říkat chutná-nechutná, to ti bude fungovat jen u základních odrůd, nikoli už u hodnocení jednotlivých ročníků nebo vinařů. V takové situaci je nákup drahé flašky v podstatě zbytečnost, nebudeš schopen ji vychutnat a ocenit. Jen budeš vědět, že piješ drahé víno.

A taky platí, že se většina konzumentů propije od sladkých k suchým.

Osobně mám pár "svých" vinařů, kteří mi chutnají. Z cizích mě oslovil jen australský Hope a pak francouzské z Chablis.

edit: pokud máš opravdu zájem zkusit najít "svou chuť", doporučuju tedy investovat do zájezdu na košt. A btw, koštuje se tak, že toho vypiješ jen maličko, malý hltík, vše ostatní se z koštovačky vylévá, nebo vyplivuje. :-)

Asi to moc do této debaty nepatří, ale měli jste už letos burinu? Můj dvorní dodavatel ji má z Irsaje (původ bobulí Maďarsko) a teda nic moc. Čerstvě dovezené a už skoro zlomené. Počkám si ještě týden na červené (odrůda ještě není jistá) a uvidím.

Vínu nerozumím, beru to jen podle chuti a většinou ty co mi chutnají, odborníci považují za odpad, což je mi úplně jedno :-D

Kdysi mi bratr poradil jednu věc a tu používám dodnes a světe div se funguje .

Pokud už si vybereš druh vína ( červený - bílý, suchý, polosuchý a já nevím co ještě, mrkni se na dno lahve . Pokud je dno lahve rovné, je to šit, čím větší důlek dovnitř lahve tam bude, tím lepší víno to bude v dané kategorii .
Fakt to funguje 8-)
Jinak pozdní sběr je sázka na jistotu, výběr z bobulí je ještě lepší.

Mě osobně chutná sudová Pálava, i když vím, že je to kombinace dvou vín, že sudová Pálava neexistuje, ale je mi to fuk .

Doporučovat někomu víno je stejná troufalost jako doporučovat někomu dívku - každý si musí vybrat a zkusit sám. Vybrat si může - v obchodech můžete najít sice všelijaké, ale vínko z dobrého vinařství si můžete objednat i z e-shopu, sám dva programuji a udržuji (právě pro dobrá jihomoravská vinařství).

Tedy jenom jedno nesmělé doporučení a jeden zážitek, obojí navýsost osobní, což u vína jinak nejde.

Za velmi lahodné víno považuji Svatovavřinecké a mrzí mě, že není zvlášť u mladších moc v módě (i u vín jsou módní odrůdy). Pokud Vaše partnerka nic nenamítne proti pozvání na červené, myslím, že se nemusíte bát jí Vavřinca nalít - osobní zkušenost. Ostatně kdo netouží po víně a má rád dobrý hrozen, Vavřinec je chutný i na jídlo, čím naznačuji, že neprohloupíte, když si jednu hlavu vysadíte mezi stolní na zahradu.

Letos jsme si vyjeli (vyletěli) na Azorské ostrovy. Byl jsem varován, že pokud tam budu chtít ochutnat víno (což jsem určitě chtěl :))), mám vybírat portugalská a ne azorská. Naštěstí jsem neposlechl. Drsností i romantikou červeného i bílého vína z ostrova Pico jsem byl ohromen. Sice ta, která mi chutnala nejvíc, nebyla nejlevnější, řečeno kulantně, ale na dovolené se přece nešetří.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru