Obecně platí:
1. najít si odrůdu/y, která/é chutná/ají
2. najít si vinaře, který "umí" (každý "umí" něco jiného, jen málokterý má vynikající celou produkci, ale platí, že málokdy je to tak, že má superkvalitu v jedné odrůdě a patok v jiné)
3. najít si ročník, který chutná - není to totiž jedno. A pak si klidně koupit bednu flašek na pití po celý rok.
Dobré je se orientovat podle cen, které daná šarže dostala - např. valtické vinné trhy. Celé to je ale o koštování, ne o tom, že si koupíš flašku a budeš říkat chutná-nechutná, to ti bude fungovat jen u základních odrůd, nikoli už u hodnocení jednotlivých ročníků nebo vinařů. V takové situaci je nákup drahé flašky v podstatě zbytečnost, nebudeš schopen ji vychutnat a ocenit. Jen budeš vědět, že piješ drahé víno.
A taky platí, že se většina konzumentů propije od sladkých k suchým.
Osobně mám pár "svých" vinařů, kteří mi chutnají. Z cizích mě oslovil jen australský Hope a pak francouzské z Chablis.
edit: pokud máš opravdu zájem zkusit najít "svou chuť", doporučuju tedy investovat do zájezdu na košt. A btw, koštuje se tak, že toho vypiješ jen maličko, malý hltík, vše ostatní se z koštovačky vylévá, nebo vyplivuje.