Tesla Gigafactory
Zdravím všechny milovníky pokroku a ekotechnologiíí.
Asi takhle: Tesla Gigafactory u Ústí nad Labem a přesnou lokaci bych si dovolil nabídnout zde: https://mapy.cz/s/1mxnl
Místo pro továrnu je skutečně v průmyslové zóně, teď už prakticky nevyužívané. Zmiňovaná plynárna tam zřejmě fungovala (nejsem rodilý ústečák) v souvislosti s těžbou uhlí u Chabařovic. Tam je ale už teď docela hezky, zeleno, Milada, sportovní letiště.. a není to zase tak dlouho, co tam ta rypadla stála.
Přestože se v článku píše o Chlumci, místo pro továrnu je v katastru Ústí nad labem.
No a jak teda, mám se ekologicky radovat, že budu mít výrobu baterií a aut téměř pod okny (chemičku v Ústí mám od baráku dál) a důl na lithium vzdušnou čarou patnáct kilometrů s tím, že mi rozdělí pro mě hezké destinace Moldavu a Komáří Vížku? V Chabařovicích se už, sláva, netěží...
Anebo mám jít ekologicky protestovat proti výrobě ekologického způsobu dopravy?
Podotýkám - rekultivace bývalých povrchových dolů uhlí je fajn, je to tady nahoře vidět. Ale, sakra, rekultivace se dělají až po těžbě a já tady bydlím, krucinál, teď.
edit: Magické PM10, o kterém teď posledních čtrnáct dní zase byla řeč v souvislosti s inverzí je v češtině polétavý prach. To jen tak pro doplnění.
njn.. Ten superskvělý ekologický vůz je zatížen docela velkou ekologickou koulí u nohy (vlastně kola)
To mi připomnělo, jak v uplynulé smogové situaci ve městěch Sobotka prohlásil, že by chtěli víc dotovat elektromobilitu.
Já teda nevím, ale pokud nenastane opravdová revoluce v bateriích, tak bych chtěl vidět, kde budou brát to lithium do baterek. Dobíjecí stanice jsou IMHO nesmysl, pokud auto bude potřebovat na dobití víc, jak 5 minut. S tím souvisí obrovská zátěž energetické soustavy, pokud se to masově rozšíří. A nejen přenosovka, ale i elektrárny budou muset vykrýt špičku, když se vrátí všichni s práce a dají dobíjet auta.
Zatím to vidím jen jako frajeřinku pro obyvatele měst s vlastní garáží, tj. kvůli nízkýmu dojezdu a nutnosti nabíjení. Na sídlišti nenabiju a z dědiny na dojíždění to taky nebude eňo ňuňo.
Ono to má ještě více potíží - kde třeba vzít tu potřebnou energii na dobíjení tolika aut? Jak a kde likvidovat/recyklovat vysloužilé akumulátory (recyklace a likvidace lithia není vůbec levná).
O praktických potížích s dojezdem a délkou "tankování" ani nemluvě.
měl by sis okamžitě otevřít stopařova průvodce, zarni
je převážně neškodná.
Planeta je neškodná, o tom žádná.
No jo, ty si z toho sranda, ale ekologové přece musí mít hrozné dilema. Kraj těžbou již tak poškozený - schválně přidávám označení aktivních povrchových dolů: https://mapy.cz/s/1mCKO a teď do toho lithium? Lithium do ekologických vozítek? Jo, pokud se to lithium těží někde v Austrálii uprostřed pouště, kde chcípl pes, to je pro ekology jiná...
- no to víš, že jo, dotovat to Muskovi a ještě ke všemu v Evropě... ) a tady se důl stejně otevře.
Misantrop "poděs" Hausenblas je sice poděs a tady to s tou podporou nebude valné, Czechinvest ale bude jiná liga a 1600 pracovních míst je 1600 pracovních míst (i když s tím množstvím nejspíš kecaj).
Co mi přijde také závažné, že Musk zcela jistě nepostaví továrnu bez těžby, ale protlačená těžba s argumentem továrny samotnou továrnu potřebovat nemusí. Klidně to může skončit tak, že než se o těžbě rozhodne, bude továrna v Portugalsku (nebo nikde v Evropě, až si toho všimne Trump
Sákryš, modelová situace eko-neeko a ekologové ticho po pěšině....
Se stim smiř! Malá země, malé škody, malý zájem. Mentální a fyzická občanka planety má jiné starosti, svět je v ohrožení a musí to řešit.
zde
Musím to číst dál?
Stojí to za přečtení, jsou tam opravdové perly a dojde i na Klause. Tohle je taky dobrý:
No tak teď jsem si vážně málem prsknul na monitor. Dobře, přečtu, ale až po jídle. My v neděli obědváme později.
Dobrou chuť, snad ten oběd udržíš.
Hele, to se nedá. Já to fakt celý číst nebudu. Na jednu stranu:
a o pár řádek dál:
Ta paní je porouchaná, a podle všeho jí do tý Afriky poslali schválně, aby se jí i EU parlament zbavil.
Nemyslím si, že by ta paní s Toyotou nějak vybočovala, takových tam bude většina. Nedávno mluvila v senátu Jourová, ty dvě se asi líší nanejvýš v množství vyprodukovaných plynů.
nemohl jsem si nevšimnout s jakou grácií používáš spojení "ta paní""ten pán". naposledy jsem to před lety použil na svého šéfa. pochopil a nasralo ho, že nemůže nic dělat. 5 minut vyhazování 35minut doprošování.