Muží vs. ženy v kuchařských pořadech
Zdravím, mám ve škole esej na téma: Proč jsou v kulinářských pořadech častěji kuchaři než kuchařky? Zajímali by mne vaše názory. Díky
Zdravím, mám ve škole esej na téma: Proč jsou v kulinářských pořadech častěji kuchaři než kuchařky? Zajímali by mne vaše názory. Díky
Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru
Protože chlapi líp vařej. Ale jak mohl mít pořad o vaření Babica nebo Hruška to je pro mě záhada. Stejně tak Bublina Obrovská...
Esej na téma "gender v kuchyni"? Boha, kam ten svět spěje... Chlapi jsou lepší kuchaři, protože se nebojí experimentovat a mnohdy dokážou vytvořit oběd i z nepoživatelné hromádky čehosi, co zmršila baba dle receptu. Viděli jste někdo při vaření ženskou co pět minut chutnat a upravovat? Chlapi to dělají běžně. Netvrdím, že jsou (některé) baby špatné kuchařky, ale chlap je chlap.
Chlapi jsou hlavně příležitostní vařiči. Těch vytrvalých je málo.
A taky je to tím, že nám část chlapské populace nějak zteplala...
Zteplala? Vysvětli. Ta čtyři procenta jsou spíš baleťáci a herci, ale kuchaři?
Mi to tak připadá. Podle toho, co vidím v televizi, když se na ni jednou za čas dívám.
Moravec určitě taky vaří, ale "otázky" ho živí lépe. Ani prdel mu tak nevynáší.
Co Moravec, ale Cibulka! Na tom by sis ohřál i konzervu . A co teprve teplý voříšek (Voříšek)! Joj...
Nechtěj vědět. Napsal bych do eseje, že rozlišování lidí dle pohlaví je překonaná doktrína a jako taková je v příkrém rozporu s tím, co jako správná euroovce cítím a zastávám.
Mimochodem, na nějaké moderní frikulínské slinty je geniální tahle stránka.
A když nevíš, jak si pojmenovat funkci? Snadná pomoc
Tos plácnul velmi neuváženě. Takže tvoje děcko má v rodném listu - pohlaví: "něco, však tátovi je to jedno"?
Zatím. Zatím ano. Počkej, až místo "otec" a "matka" bude psáno "rodič A" a rodič B"... V Bruselu sedí spousta dementů, co tohle prosazují.
Ano. Voříšci, Moravci, Cibulky. Globální oteplování.
Naděje lidstva! Bez potomstva. Lidstvo si stejně zaslouží vychcípat.
Tak.
No, tak v tom případě budu vyjímka. Vařím, lidi mě chválí, tak asi dobře, ale ochutnávám buď na konci (když si nejsem jistý), nebo až na talíři.
Shodu podmětu s přísudkem jste ještě nebrali, esejisto?
Dobrá poznámka, zajímaly, samozřejmě. Názor na téma nemáte?
Jinak šla debata trochu bokem, ale i tak díky
Ptal jsem se, zda jste nebrali, vy odpovídáte "zajímaly". Máte problém jak se psaním tak se čtením, takže ta esej bude rozhodně stát za to.
Berte to jako můj příspěvek k tématu "Esej na téma Muží vs. ženy v kuchařských pořadech".
On teď jenom opravil to, co pokazil v úvodu...
A já to neopchopil...už jsem se vytrestal a abych tedy nebyl nespravedlivý, přinesu pár mých zkušeností:
1. Kuchařek v kuchyních restaurací, které jsem měl možnost vidět zevnitř, není o mnoho méně, než kuchařů, jen nejsou tak vidět.
2. Obvykle to byly starší dámy, resp. ženy, které velmi pravděpodobně nepečují o nezletilé dítě. Z toho mi vyplývá, že problém bude spíše sociální - kuchař prostě nemusí být ve tři ve školce, aby si vyzvedl dítě, stejně tak, jako s ním nezůstává doma, když onemocní.
3. To, jestli umí lépe vařit muži nebo ženy, je tak neměřitelná veličina, že bych si tím nedovolil argumentovat ani v diskuzi, natožpak v eseji.
Ti "kuchaři" jsou vynález posledních pětadvaceti let. Já si nepamatuju dříve aby - myšleno za mizerných a hnusných komunistů - byl v kuchyni jako kuchařka chlap (možná se nějaký exot vyskytnul). Od mateřské školky, přes školy, závodní jídelny, restauračky od 1. - 5... cenové skupiny (v té 1. se možná nějaký ten exot nacházel). A že je to "takyvynález doby" jsem se přesvědčil nedávno, když jsem byl nakupovat v takovém tom megakrámu, kde bylo (je) i multikino a kde jako prodavači lístků do kina seděli ČTYŘI STATNÍ TŘICÁTNÍCI. Za blbejch komunistů tuto práci dělaly ženské před důchodem či už přímo důchodkyně. Přece už od pravěku platilo, že ženská uvařila to, co chlap ulovil. Částečně i proto jsem nahoře psal, že "A taky je to tím, že nám část chlapské populace nějak zteplala..."
Třeba Sváťa Kuřátko ?
Co se týká restauraček tak mám jinou zkušenost.
Díky zaměstnání rodičky jsem se v dětství (začátek osmdesátých let) vyskytoval v zákulisí několika restaurací druhé a hlavně třetí cenové sk. a na kuchařku jsem nenarazil. Všude vládli chlapi a ženské fungovaly jen jako pomocné síly.
Stejné to bylo i u obsluhy, vrchní, účtující číšník a servírky.
Naopak školní a závodní jídelny byly doménou žen, i když na jednoho kuchaře v závodce si taky pamatuju.
Když se to vezme, tak v restauracích vaří taky většinou chlapi...
Já myslim, že chlap má větší cítění pro ten výsledek, v tomto případě a chuťově to dokážou lépe vyvážit.
Stejně tak šéfkuchaři.... moc ženskejch na těchto pozicích neznám.
U nás doma je tomu taky ta, že vařím já jako chlap. A to podotýkám, že sjem profi kuchař, nebo kuchař z povolání.
Jsi nebo nejsi? Tohle je takové voľaaké čudné...
Tož to je čudné.
Správně má být nejsem... ruce jsou moc rychlý a písmenka se objevujou nějak opožděně, asi ucpaný dráty.
V restauracích vaří chlapi proto, že nejsou tak často těhotní, jako ženské!
Vážně jen proto ? Co tě k tomu vede ?
To by pak muselo platit pro všechny profese ne ?
Ikdyž těhotná kuchyřka může bejt někdy nebezpečná.... třeba šlehačkovej dort s kyselejma okurkama...
Už jsi viděl těhotného chlapa?
Těhotného chlapa jsem vážně neviděl. Ale tvou otázku
nechápu, asi jsme se špatně pochopili.
tá otázka tam je zrejme preto,že v jeho príspevku je ako nadsázka napísané chlapi nebývajú tak často tehotní.....
Jo, některým to dojde a jiným zase ne.