
Muží vs. ženy v kuchařských pořadech
Zdravím, mám ve škole esej na téma: Proč jsou v kulinářských pořadech častěji kuchaři než kuchařky? Zajímali by mne vaše názory. Díky
Zdravím, mám ve škole esej na téma: Proč jsou v kulinářských pořadech častěji kuchaři než kuchařky? Zajímali by mne vaše názory. Díky
Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru
Shodu podmětu s přísudkem jste ještě nebrali, esejisto?
Dobrá poznámka, zajímaly, samozřejmě. Názor na téma nemáte?
Jinak šla debata trochu bokem, ale i tak díky
Ptal jsem se, zda jste nebrali, vy odpovídáte "zajímaly". Máte problém jak se psaním tak se čtením, takže ta esej bude rozhodně stát za to.
Berte to jako můj příspěvek k tématu "Esej na téma Muží vs. ženy v kuchařských pořadech".
On teď jenom opravil to, co pokazil v úvodu...
A já to neopchopil...už jsem se vytrestal a abych tedy nebyl nespravedlivý, přinesu pár mých zkušeností:
1. Kuchařek v kuchyních restaurací, které jsem měl možnost vidět zevnitř, není o mnoho méně, než kuchařů, jen nejsou tak vidět.
2. Obvykle to byly starší dámy, resp. ženy, které velmi pravděpodobně nepečují o nezletilé dítě. Z toho mi vyplývá, že problém bude spíše sociální - kuchař prostě nemusí být ve tři ve školce, aby si vyzvedl dítě, stejně tak, jako s ním nezůstává doma, když onemocní.
3. To, jestli umí lépe vařit muži nebo ženy, je tak neměřitelná veličina, že bych si tím nedovolil argumentovat ani v diskuzi, natožpak v eseji.
Ti "kuchaři" jsou vynález posledních pětadvaceti let. Já si nepamatuju dříve aby - myšleno za mizerných a hnusných komunistů - byl v kuchyni jako kuchařka chlap (možná se nějaký exot vyskytnul). Od mateřské školky, přes školy, závodní jídelny, restauračky od 1. - 5... cenové skupiny (v té 1. se možná nějaký ten exot nacházel). A že je to "takyvynález doby" jsem se přesvědčil nedávno, když jsem byl nakupovat v takovém tom megakrámu, kde bylo (je) i multikino a kde jako prodavači lístků do kina seděli ČTYŘI STATNÍ TŘICÁTNÍCI. Za blbejch komunistů tuto práci dělaly ženské před důchodem či už přímo důchodkyně. Přece už od pravěku platilo, že ženská uvařila to, co chlap ulovil. Částečně i proto jsem nahoře psal, že "A taky je to tím, že nám část chlapské populace nějak zteplala..."
Třeba Sváťa Kuřátko ?
Co se týká restauraček tak mám jinou zkušenost.
Díky zaměstnání rodičky jsem se v dětství (začátek osmdesátých let) vyskytoval v zákulisí několika restaurací druhé a hlavně třetí cenové sk. a na kuchařku jsem nenarazil. Všude vládli chlapi a ženské fungovaly jen jako pomocné síly.
Stejné to bylo i u obsluhy, vrchní, účtující číšník a servírky.
Naopak školní a závodní jídelny byly doménou žen, i když na jednoho kuchaře v závodce si taky pamatuju.
Když se to vezme, tak v restauracích vaří taky většinou chlapi...
Já myslim, že chlap má větší cítění pro ten výsledek, v tomto případě a chuťově to dokážou lépe vyvážit.
Stejně tak šéfkuchaři.... moc ženskejch na těchto pozicích neznám.
U nás doma je tomu taky ta, že vařím já jako chlap. A to podotýkám, že sjem profi kuchař, nebo kuchař z povolání.
V restauracích vaří chlapi proto, že nejsou tak často těhotní, jako ženské!
Vážně jen proto ? Co tě k tomu vede ?
To by pak muselo platit pro všechny profese ne ?
Ikdyž těhotná kuchyřka může bejt někdy nebezpečná.... třeba šlehačkovej dort s kyselejma okurkama...
Už jsi viděl těhotného chlapa?
Těhotného chlapa jsem vážně neviděl. Ale tvou otázku
nechápu, asi jsme se špatně pochopili.
tá otázka tam je zrejme preto,že v jeho príspevku je ako nadsázka napísané chlapi nebývajú tak často tehotní.....
Jo, některým to dojde a jiným zase ne.