Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Archivace vína

Rád bych věděl, která vína je vhodné archivovat pro pozdější lepší chuť a která je lepší ihned vypít. (jakostní piju hned)
Občas se mi sejdou lahvinky přívlastkových vín a jelikož nejsem velký odborník přes víno, tak si je ve sklepě uchovávám pro vhodnější chvilky, ale byl bych nerad, aby ztratili přílišným čekáním na jejich otevření. Jak dlouho je vhodné je skladovat, aby měli nejlepší chuť?

Předmět Autor Datum
Mám za to, že archivovat se dají všechna vína... nemyslím si, že by jakémukoliv vínu archivace uškod…
Moas 21.09.2014 13:36
Moas
Ne všechny odrůdy se hodí pro archivaci. Navíc se na archivaci používají ročníky, které se povedou -…
Jan Fiala 22.09.2014 13:33
Jan Fiala
Vyber je dobrej, vino bey privlastku nema cenu archivovat a kabinetni bych taky vyradil. No ale co s…
bahno 21.09.2014 19:43
bahno
A máš vinný sklep? Nebo kde to chceš skladovat? Mně stará vína nechutnají, takže za sebe hned vypít…
L-Core 22.09.2014 13:48
L-Core
Znalec vín jsem asi takový jako ty. Jednou jsem se začetl do nějaké knížky o víně, abych se připovzd…
Yarda 22.09.2014 16:59
Yarda
Jaká archivace? Co můžeš vyžrat dneska, neodkládej na zítřek! :-D Kdysi jsme v práci dělali bezinko…
IQ37 23.09.2014 01:54
IQ37
Dobré víno se dá udělat také z hroznů.
Moas 23.09.2014 07:26
Moas
...."Mýmu strýcímu to zkysalo. A von je takovej, von by to bejval vylil, mně to bylo lítalo, tak mu…
Zarniwúp 23.09.2014 09:46
Zarniwúp
pre skladovanie je dôležitá poloha aj teplta flašiek s vínom,u každého typu je optimálnosť iná,v pod… poslední
audax 23.09.2014 19:43
audax

Vyber je dobrej, vino bey privlastku nema cenu archivovat a kabinetni bych taky vyradil.
No ale co se tyce doby, to je mnohem, mnohem horsi. Obvykle se to resi naskladnenim nekolika kartonu a jednou za rok se jedna lahev otevre a zjisti se, jestli jde nahoru nebo uz dolu.
No a v neposledni rade, bacha na podminky skladovani - vzdycky na lezato(mesic na stojaka a lahev to ma velmi casto zasebou) a ten sklep, jak moc je v nem teplota stabilni?

Znalec vín jsem asi takový jako ty. Jednou jsem se začetl do nějaké knížky o víně, abych se připovzdělal a dočetl jsem se, že automaticky neplatí "čím starší, tím lepší", že má smysl archívovat jen nějaká a ne neomezeně, že se zlepšují jen nějakou dobu a pak už to s nimi jde s kopce. Když si vína kupuješ v místní Jednotě, tak bych si s tím nelámal hlavu a pokud náhodou dostaneš darem nějaké kvalitní, tak ho vypít raději hned nebo s tím moc neotálet.

Jaká archivace? Co můžeš vyžrat dneska, neodkládej na zítřek! :-D

Kdysi jsme v práci dělali bezinkové víno, pojmenovali jsme to podle barvy "Býčí krev" - byl toho dvacetilitrový demižón. Vykvasilo to, ale cukru v tom bylo málo, smrdělo to po myšině a alkohol skoro žádný. Tak jsme to řízli litrem čistého lihu, ať je to pitné! Pak se to vychlastalo, všichni z toho lezli po čtyřech, slabší kusy blily bezinky! TO BYL ARCHÍV!

...."Mýmu strýcímu to zkysalo. A von je takovej, von by to bejval vylil, mně to bylo lítalo, tak mu povídám - nedělej to. A von mi to víno dal. A Přesličková, ta zná na všechno recept, povídá - mladej, na zkysaný víno je nejlepší nějaká bylina. Jednak tomu vezme z vína tu kyselost a druhak to nedá nic ze sebe. Nepřidá to tomu žádnej jinej šmak.
Jenže já nesehnal nic jinýho, než vománkovej keřík.
Tak míchám do toho ten keřík a vono mi to zhoustlo. Tak zase vod jinýho strýcího jsem sehnal líh a tak jsem to ředil a zase to bylo řídký, tak zase ten vománkovej keřík a zase to bylo hustý a takhle pořád dokola až z toho vzniknul takovejhle mišmaš. Ale nemusíte mít strach, vo dřevitým lihu to nikdy ani neslyšelo."....

pre skladovanie je dôležitá poloha aj teplta flašiek s vínom,u každého typu je optimálnosť iná,v podstate sa dá povedať že nevhodná teplota a poloha flašky dokáže znehodnotiť obsah už po velmi krátkej dobe,mnohé odrody majú tie svoje presne vhodné optimálne teploty na dlhodobé skladovanie,iné vyžadujú biele vína,iné červené,ružové etc,nie nadarmo je veda o víne veda, a správne zaobchádzanie s vínom sa treba učiť

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru