Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Čtenářský koutek - duben.

No jo, měsíc knihy býval březen (možná ještě) je. Ale proč nevyužít akce Knihy bez DPH (pouze dnes :-/ ) pro založení malého čtenářského koutku. Aneb co nám tento měsíc přibylo v knihovně.
Protože já jsem papírovej a nedávno jsem se doma zmínil, že je celkem nově přeložený "nějaký Waltari", tak si drahá polovička vzpomněla. Dodatečně k narozeninám (první díl) a předem k svátku (druhý díl) se mi doma objevila dvojička
Krvavá lázeň a Šťastná hvězda.
A už se na to třesu. :-)

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když byl zmíněn Waltari, pak klasika jako je Egypťan Sinuhet. čirou náhodnou jsem padl v knihovně na…
ms 25.04.2014 20:30
ms
Máme podobný vkus :-). Doherty je tak něco jak u nás Vondruška - neumí moc psát, ale louskneš to za…
mif 25.04.2014 20:40
mif
Díky za typ, teď si dávám Machiavelliho Vladaře a Rozpravy. Možná vyštrachám z knihovny Tichý Don.
ms 25.04.2014 21:04
ms
teď si dávám Machiavelliho Vladaře a Rozpravy Moc mu ale nevěř :-). edit: A co třeba Coelho? "Alch…
mif 25.04.2014 21:08
mif
Prvého autora ne, U. Eco: Jméno růže ani ne, asi to byl následek filmového zpracování, ale: "Ostrov…
ms 26.04.2014 11:19
ms
Grant je Červený trpaslík :-). On snad napsal i něco vážného? Mandragora je dost síla - kdo to chápe…
mif 26.04.2014 13:18
mif
Ikarií jsem se zbavil i já (ovšem já zdaleka neměl nějaký komplet, bylo to číslo semotamo). Už toho…
Zarniwúp 26.04.2014 13:46
Zarniwúp
Taky jsem jich měl jen asi třicet. Nu co - prolistuju, proskenuju, v nejhorším případě si zahraju na…
mif 26.04.2014 13:56
mif
Enemy Mine byla skvělá povídka. Taky si ji dodnes vybavuju. Viděl jsem to zfilmované, ale ve fantazi… nový
Jack 28.04.2014 09:08
Jack
Jo, a ještě Eco - Pražský hřbitov. Co si o tom myslíš? Já osobně nevím. Něco tak kontroverzního snad…
mif 26.04.2014 18:58
mif
Jo - tak to jsem taky nečetl. Já toho zas až tolik nečtu. Od Eca jenom Jméno růže a to už je taky ně…
Zarniwúp 26.04.2014 19:12
Zarniwúp
Mno, z Rushdieho budeš asi zklamaný. Nic až tak "satanského" na té knize není. IMHO jde pouze o soci… nový
mif 26.04.2014 19:23
mif
"...Napínavý román z blízké budoucnosti, kdy celá Evropa bude pěkně spojená dokonalými zákony a nepr… nový
ms 01.05.2014 18:31
ms
Ještě jsem si vzpomněl, že nedávno jsem dočetl Pecinka. Malá knížečka, ale velmi zajímavá zpověď dne… nový
Prasak 26.04.2014 20:52
Prasak
pokud by někdo toužil po oddychovce, tak brettův prevítem snadno a rychle a frýbové robin, nezklame.… nový
kmochna 28.04.2014 10:46
kmochna
Kdo rád obrázky, pak pro slušňáky ISBN: 80-201-0175-6. Čtení i doprovodné diagramy celkem zajímavé. nový
ms 09.05.2014 23:04
ms
:-D poslední
mif 09.05.2014 23:24
mif

Když byl zmíněn Waltari, pak klasika jako je Egypťan Sinuhet. čirou náhodnou jsem padl v knihovně na: "Případy soudce Ti. Smrt mistra v go" (Frédéric Lenormand), bohužel to van Gulik tedy rozhodně není. "Justina čili prokletí cnosti" je také hezké oddychové počtení.
Doporučuji Paula Dohertyho a jeho detektivky ze starověkého Egypta.

Máme podobný vkus :-). Doherty je tak něco jak u nás Vondruška - neumí moc psát, ale louskneš to za dva dny (ale zbožňuju ho). Jestli máš rád "tajemnou dobrodružnou" historii, upři své oko vlahé na Dubella nebo Potzsche. Nebudeš zklamán. Waltari je klasika - kdo nečet, nemá právo chlastat se mnou v mé soukromé Valhalle.

teď si dávám Machiavelliho Vladaře a Rozpravy

Moc mu ale nevěř :-).

edit: A co třeba Coelho? "Alchymistu" zná asi každý, kdo se naučil číst. Ale co třeba "U řeky Piedra..." nebo "Veronika..."? "Alef"? Hustota. A co Eco? Viděli jste "Jméno růže", že? Ale kdo z vás to četl? Dosud byste nebyli veselí. "Kyvadlo" znáte kdo? "Tajemný plamen..."? "Dějiny krásy"?

Prvého autora ne, U. Eco: Jméno růže ani ne, asi to byl následek filmového zpracování, ale: "Ostrov včerejšího dne", "Baudolino". Machiavelliho "Mandragora" se čte také dobře, "Neschopnost : zlo je nové dobro" - Rob Grant - děsivý hororový výhled takřka současné EU. A spousty a spousty čehokoliv tištěného - on i brak je lepší než nic.

Dodatek: Věřit politikovi? To snad ne, ale Machiavelli měl poměrně moderní a až nebezpečné (ohledně církve a role křesťanství) názory. Je zajímavé, že už v té době byla touha po sjednocení Itálie v jednom státě - což naplnil až Garibaldi a nostalgie za slávou a mocí starověkého Říma - viz Mussolini.

Grant je Červený trpaslík :-). On snad napsal i něco vážného? Mandragora je dost síla - kdo to chápe jako komedii, je magor. Machiavelli - Vladaře lousknuls? Baudolina jsem nečet, dík za echo. A souhlas - papír je papír (ač sračky, přečtu). Kindle je jenom šidítko. edit: Minulý týden jsem u popelnic našel metrový komín Ikárií a menší (půlmetrový) Exalticonů. Vypadal jsem jak homelesák kumulující papír, jak jsem to odnášel dom :-D. Boha, kdo se takových skvostů zbaví?

Ikarií jsem se zbavil i já (ovšem já zdaleka neměl nějaký komplet, bylo to číslo semotamo). Už toho doma bylo prostě moc. Ale já je nevyhazoval, hodil jsem je na Aukro, takže si zase někdo početl. Já bych ovšem Ikarie nepřeceňoval. Skvosty v tom jsou, ale vloženy systémem náhodných výbuchů. Na jednu perlu devět průměráků a to ještě ne v každém čísle.

Taky jsem jich měl jen asi třicet. Nu co - prolistuju, proskenuju, v nejhorším případě si zahraju na pátera Koniáše. Měl jsem nejraději "věnovaná" vydání - třeba takový "Enemy Mine" si pamatuju dodnes. Nebo to bylo v jiném fafofifu? Už nevím...

Jo - tak to jsem taky nečetl. Já toho zas až tolik nečtu. Od Eca jenom Jméno růže a to už je taky nějaký pátek.
Na co se ještě (opět, protože napoprvé jsem to před asi patnácti lety nedal) chystám, jsou Satanské verše - mám je v knihovně "stylově" vedle Mein Kampf (ten mě čeká taky, protože to samé - nedokázal jsem to "dát").

Mno, z Rushdieho budeš asi zklamaný. Nic až tak "satanského" na té knize není. IMHO jde pouze o sociální kritiku a behaviorální vztahy. Vůbec netuším, co na knize muslimům tak vadilo. Mein Kampf jsem nečetl. Ne že bych měl výhrady, ale nějak to šlo kolem mne. Mám to stažené, narvu si do čtečky. Ale zanechme klasiky. Dost hodně doporučuju severské detektivky. Louskni čtyřlogii Keplera (pseudonym) a nebudeš slastně spát. Skoro horor.

"...Napínavý román z blízké budoucnosti, kdy celá Evropa bude pěkně spojená dokonalými zákony a neprůstřelnou ústavou, jejíž článek 13 199 říká: "Nikdo nesmí být omezen ve svém právu zastávat jakékoli pracovní místo, a důvodem odmítnutí nesmí být ani věk uchazeče, ani barva pleti, ani jeho názor či schopnosti." Ve spojené Evropě blízké budoucnosti totiž neschopnost neznamená možnost, s níž se musí počítat; neschopnost je tu povinná..." I o vážných věcech lze psát "nevážně". Je to zajímavé zpracování motivu 1984.

Ještě jsem si vzpomněl, že nedávno jsem dočetl Pecinka. Malá knížečka, ale velmi zajímavá zpověď dnes už vyléčenýho (doufejme že mu to vydrží) feťáka.

pokud by někdo toužil po oddychovce, tak brettův prevítem snadno a rychle a frýbové robin, nezklame.

dovolím si citaci z http://www.databazeknih.cz/knihy/previtem-snadno-a-rychle-610

Ukázka:
DEN DVACÁTÝ DEVÁTÝ

Dnes ráno daleko úspěšnější ničivý zásah. Na pohovce v obýváku se vyvalovala kočka a já se pomalu jako červ sunul ke stolku. Na něm skleněná váza s kytkami.

Když jsem dospěl ke stolu, popadl jsem ho za jednu nohu a začal jím zuřivě třást.

Chvíli ta operace trvala, ale nakonec se váza centimetřík po centimetříku začala sunout po stole, až konečně sletěla. Ozval se krajně uspokojivý třesk rozbíjeného skla a po koberci se rozlilo jezero vody.

Pak se mi podařilo dostat se v rekordním čase na druhou stranu pokoje, a tam jsem rychle popadl chrastítko ve tvaru lízátka. Ona mi ho vnucuje už aspoň pět měsíců, a tak jsem si řekl, že teď přišla ta pravá chvíle ho vyzkoušet. Strčil jsem ho do pusy a začal jsem žvýkat.

Načasoval jsem to jen tak tak. Sotva jsem stačil zaujmout postavení, už tu byla Ona. Když uviděla rozbitou vázu, byla fakt zběsilá, a nerozhodně se koukala z kočky na mě a zase zpátky.

S potěšením můžu ohlásit, že dospěla k tomu správnému závěru.

Kočka dostala pěkně natřískáno, nakonec se Jí vytrhla a vystřelila kočičí dírou do další ukřivděné postní noci bez večeře. Hihihi.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru