Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Poplatek u doktora/v nemocnici

Zrovna vcera jsme vedli sahodlouhou debatu v praci na tema poplatky v nemocnici a u doktora a setkala jsem se (opet) s nazorem ze kdyz si platim zdravotni pojisteni tak platit jeste 30/90/120kč je nehoraznost. Ano priznavam (a na drevo klepu) ze nejsem nemocna, nebyla jsem nikdy hospitalizovana a mimo nejakeho toho obcasneho coldrexu me v lekarne neuvidite. leky co potrebuju si cele doplacim. ale podle me kdyz si mam jit lehnout do nemocnice a cekam ze dostanu 3x denne jidlo a peci jako uklid, pomoc atd tak bych mela zaplatit. neni snad zdravotni pojisteni od toho abych si nemusela platit operaci, leky na predpis, kapacky atd? prece kdybych byla doma tak musim dat denne neco za topeni, vodu, elektrinu, jidlo...kdyz jsem v nemocnici tak vlastne usetrim a tudiz muzu zaplatit ten poplatek tam. docela me stve ze se neuvadi kolik stoji operace zlomeny ruky, nohy nebo slozitejsi operace srdce, na kolik vyjde rentgen, magneticka rezonance nebo jen testy na krev a moc. pak by mozna vetsina lidi zjistila ze za zivot vrazi do zdravotniho min nez kolik doopravdy vycerpa...co si o tom myslite? a myslite ze by melo smysl zavest dobrovolne odvadeni zdravotniho pojisteni? zjednodusene: platis tak osetrime, neplatis mas smulu?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Oni si to v nemocnicnicích a lázních stejně vezmou jinak,poplatkem za televizi,ledničku,internet atd…
tuta 22.01.2014 09:49
tuta
Predevsim si ma lazne kazdy frkulin platit ze sveho!
RedMaX 22.01.2014 19:27
RedMaX
tak s tim treba nesouhlasim. jsou lidi kteri je opravdu potrebuji k rekonvalescenci nebo deti tak te…
kacislavka 23.01.2014 07:30
kacislavka
Neexistuje, opakuji neexistuje jediny clovek, jehoz zivot zavisi na pobytu v laznich. Ja se odmitam…
RedMaX 23.01.2014 11:32
RedMaX
Seš demagog. Neexistuje, opakuji neexistuje jediný člověk, jehož život závisí na tom, aby chodil do…
L-Core 24.01.2014 07:19
L-Core
Skolstvi je ale uplne jinej pripad, jestli chces probrat to, tak zaloz novou debatu, nema cenu to ta…
RedMaX 24.01.2014 08:53
RedMaX
Já jen parafrázoval tvoje věty: Neexistuje, opakuji neexistuje jediny clovek, jehoz zivot zavisi na…
L-Core 24.01.2014 13:41
L-Core
Ale vzdyt je to pravda, zakladni skola je neco jako prvni pomoc, nikde nerikam, ze se ma za jedno ne…
RedMaX 24.01.2014 21:44
RedMaX
Ty vždycky něco řekneš a pak z toho za žádných okolností neustoupíš, děj se co děj... (imho, to je t…
Roker 24.01.2014 22:59
Roker
V kolika statech jsou lazne plne hrazene jako u nas? Zasadni problem je, ze zdravotnictvi je bezedn… nový
RedMaX 25.01.2014 12:52
RedMaX
V kolika statech jsou lazne plne hrazene jako u nas? V kolika státech se krade jako u nás? IMHO kdy… nový
Rce 27.01.2014 14:36
Rce
Zvyšování rozdílů je nevýhodné i pro ty majetné. V jejich zájmu je zachování status quo. Jednak soci… nový
JR_Ewing 27.01.2014 14:50
JR_Ewing
Vzpomněl jsem si na jeden článek co se snaží na současnou společnost dívat z jiného úhlu: http://nev… nový
Yarda 27.01.2014 15:33
Yarda
Mne sa najviac páči systém v USA. Klinika je zadarmo, ale testy, operácie, liečbu, hospitalizáciu si… poslední
19.02.2014 20:36

Oni si to v nemocnicnicích a lázních stejně vezmou jinak,poplatkem za televizi,ledničku,internet atd.Dvacka ke dvacce a kilo je doma....
Ze začátku mě to vadilo,pak jsem si na zvykl.Mohlo se to nechat,čert ví co se zrušením zas objeví za problémy ve zdravotnictví.A ty budou...

Neexistuje, opakuji neexistuje jediny clovek, jehoz zivot zavisi na pobytu v laznich. Ja se odmitam smirit s tim, ze mam byt solidarni s frkuliny, kteri si chteji valet sunky v laznich. Spolecne zdravotni pojisteni ma slouzit predevsim k tomu, aby bylo na lekarske zakroky bez kterych je clovek ohrozen na zivote. Malokdo si sam muze dovolit neskutecne drahou transplantaci srdce, narocne operativni zakroky nebo drahe diagnosticke a operacni pristroje v nemocnicich. Lazne nikdo nutne nepotrebuje a kdo je chce, tak at si je zaplati ze sveho nebo at se na ne pripojisti komercnim zdravotnim pojistenim, ktere uz davno melo existovat.

Seš demagog.

Neexistuje, opakuji neexistuje jediný člověk, jehož život závisí na tom, aby chodil do školy. Proč tedy nestanovit, že kdo chce, ať si i základní školu platí? Proš by měl poctivý negramotný sběrač kovu být solidární s nějakým frikulínem, který má potřebu se naučit vybraná slova po b a malou množilku?

Skolstvi je ale uplne jinej pripad, jestli chces probrat to, tak zaloz novou debatu, nema cenu to tahat sem.

Ve zkratce, platba za vzdelani je mozna, budeme-li ale uvazovat soucasny ekonomicky model, tak je to platba neekonomicka a tudiz je vzdelani nepotrebne, viz. napriklad Spanelsko a az 50% nezamestnanost mladych lidi (my jsme proti zapadu stale jeste zaostaly a tedy je pravdepodobne ze to se zpozdenim dojde i sem). Tedy ekonomicky unosne je do zadne skoly nechodit, to je ale pro spolecnost jako takovou naprosto devastujici podobne jako kdybys zdarma nechtel poskytnout ani tu prvni pomoc, z toho snad vidis, ze skolstvi je mnohem problematictejsi nez zdravotnictvi.

Ale vzdyt je to pravda, zakladni skola je neco jako prvni pomoc, nikde nerikam, ze se ma za jedno nebo druhe platit. Naproti tomu lazne jsou takovy postgradual a za vysoky skoly se idealne skolne platit ma.

Ty vždycky něco řekneš a pak z toho za žádných okolností neustoupíš, děj se co děj... (imho, to je taky jeden z problémů dnešní doby, zaboha nepřiznat, že se člověk spletl, změnil názor, nebo si uvědomil, že si něco neuvědomil... Pak ty debaty nemají tak vypadat!!!)
Pochop konečně, že nemůžeš zevšeobecňovat, například v tom mnou uvedeném případě jsou lázně použity jako léčebný prostředek, například jako ekvivalent morfia proti nesnesitelné bolesti, než doktoři přijdou na to, co je špatně a mohou to buď chirurgicky nebo jinou cestou odstranit. Pokud by mu dodávali to morfium (léky od bolesti typu "soft" samozřejmě bral), neřekl bys popel, ale jak jsou to lázně (stejně mi připadá, že si je pleteš s pobytem v termálech v Mederu), tak ti to přijde jako nehorázný luxus... Uvědom si ale, že nemůžeš člověka neustále krmit hypnotikama, jen proto, že to je "levnější"...
Je ale třeba rozlišovat proboha, to co jsem popsal, kdy klučina prostě nemůže pořádně ležet/sedět a kdy lázně pomáhají panáčkovi na reuma (do schodů můžeš, nebo nemusíš, nebo se tam můžeš nechat vyvézt = vozíčkáři atd., nepříjemné, ale proveditelné, narozdíl od prostého lehnutí a spaní...)
Uvědom si už, že nejsi doktor, že to sice možná (aspoň se tomu pokusím věřit) myslíš dobře, ale to tvoje paušalizování a ultimativní názory (lázně v rámci pojištění = špatně) je prostě krátkozraké a nevidíš do všech případů! Ani já ne a "nepotkat mě" tento případ (kéž by tomu tak bylo), tak bych taky potřeboval "otevřít oči", ale věřím tomu, že být to opačně, uznám, že v tomto případě jsou lázně prostě "akutní"! léčba, nikoli "vysoká škola" (vztáhnuto ke vzdělání)...

Myslím si, že bychom tu měli trochu více jeden druhému naslouchat a trochu méně "politikařit" (na fanatiky seru, je jich tu pár a s těmi se diskutovat nedá!!!). Speciálně ty mi připadáš buď jako troll (jednou komunista, pak se stotožňuješ do puntíku s názory Svobodných, atd. atd.), nebo prostě, že jenom pořádně nevíš kam patříš, přitom máš v podtatě některé názory "správné" (já samozřejmě nevlastním nějakou "šablonu" na pravdu), ale následně si uvědomíš, že se nemůžeš zpronevěřit rudé hvězdě, kterou máš ve znaku a pak vlastně popřeš, nebo vyvrátíš své vlastní názory, které jsi psal buď v jiném tématu, nebo i v tom vlastním a máš co dělat, abys to dal "dohromady".
Take it easy chlape... Já taky nejsem fanatický zastánce kapitalismu, ale myslím si, že "všichni" chceme, aby se nám tady žilo dobře, ale aby na nás nikdo neparazitoval a to jak z mafiánů, tak ale i ze socek, takže nebuďme furt jenom nepřátelé... Zažijme rozumu a mysleme trochu méně třídně! :beer:

V kolika statech jsou lazne plne hrazene jako u nas?

Zasadni problem je, ze zdravotnictvi je bezedna studna, do ktere muzes sypat nekonecne mnoho financnich prostredku a stejne to nebude dost. Nakonec vzdycky nekomu ukrivdis, nekdo muze mit mensi bolest nez by mohl mit, protoze se na jeho lecbu uz penez nedostane, to je proste fakt.

Ja ale preci nikde nevykrikuju, ze chci lazne zrusit, jenom rikam, ze jsem pro zdravotni system zalozeny prevazne na osobni zodpovednosti, jiste i v takovem systemu mohou lide mit pojistenou lazenskou peci, takze se pro ne nic nemeni.

---

Co se tyka me osoby. :-) Je asi tezke to pochopit, ale rozlisuju mezi tim co bych si pral - spolecne vlastnictvi (to uz predkladane mraveniste ;-)), protoze verim tomu, ze nakonec je to jedina cesta, jak posunout civilizaci zase o krok dal. Ale vidim i realitu dneska, ze proste znacna cast lidi neni na neco takoveho pripravena a potom povazuju za lepsi, jeste chvili setrvat u soukromeho vlastnictvi a to pokud mozno dusledne vsude, kde je to realizovatelne. Za nejhorsi povazuju tzv. treti cestu, teda ani jedno ani druhe, tahle cesta je dle meho nazoru slepa.

V kolika statech jsou lazne plne hrazene jako u nas?

V kolika státech se krade jako u nás? IMHO kdyby se nekradlo ve velkém, tak je tu ráj. Jenže kam se člověk podívá, to je rozkradené. Dodna. Za Komančů si papaláši nakradli tak na malou chatu v Jevanech a dělník tak pytel cementu, dneska se krade po miliardách a v Jevanech je už Beverly Hills jako hrom. Rozkradené kdysi prosperující podniky (ČKD Praha, Poldi Kladno a mnoho jiných), kde pracovaly statisíce lidí. Nikdo za to nebyl sebrán. Tudy by vedla cesta. Ale to by musel někdo vyházet všechny ty nahoře z okna (a nezpackat to, jako zpacká tento národ všechno, neboť Slavata a Martinic poslední defenestraci přežili bez úhony). Si lidi myslí, že kdy zvolili Babiše do vlády, že půjde chudým lidem na ruku? Te ani neví, co je to žít z minimální mzdy. Od takové vlády nemůžeme čekat pochytání zlodějů. Obávám se, že ani od žádné z budoucích vlády v tomto státě. Tak budou i nadále platit ti nejchudší a nejbohatší budou ještě více bohatnout...

Zvyšování rozdílů je nevýhodné i pro ty majetné. V jejich zájmu je zachování status quo. Jednak sociální smír vytváří stabilní prostředí, které je k podnikání (dalším ziskům) příznivější než chaos a také když nebude střední třída vydělávat, nebudou kupovat jejich zboží a půjdou do kopru. Tohle možná začínají chápat už i ti, kteří odveleli pracovní sílu do číny. Že se tím zaroveň připravili o zákazníky, protože místi si jejich věcí nekoupí, protože si na ně nevydělají a čínani si je také nekoupí, jejich plat jim na to nevydělá.

Mne sa najviac páči systém v USA. Klinika je zadarmo, ale testy, operácie, liečbu, hospitalizáciu si musíš platiť (teda časť alebo nič, ak máš dobré poistenie). Doktor je práca ako každá iná, neviem si predstaviť, že by napríklad cestovná kancelária poskytovala dovolenky zadarmo. Byť, či nebyť poistený by si mal každý vybrať sám, ale potom aj znášať dôsledky (účet z nemocnice často presahujúci 100,000 USD). Potom to aj inak vyzerá s kvalitou doktorov, vybavenia a starostlivosti celkovo. Aj keď u nás by si tie hovadá snáď nezaslúžili ani minimálnu mzdu. V USA naproti tomu má začínajúci doktor, ktorý vyšiel zo školy 5,000 USD mesačne plat a plat všeobecného chirurga s praxou minimálne 3 roky je circa 15,000 USD mesačne. Tam je práca doktora ocenená, kedže ide aj o profesiu s veľkou zodpovednosťou a nárokmi na psychiku a hlavne naučiť sa to všetko od anatómie až po miliardy chorôb a ich liečbu dá tiež dosť zabrať. Keď môže nejaký poisťovák zarábať desať litrov, tak prečo by mal byť doktor na tom horšie?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru