Čobolák
Čo to je čobolák? Viem, že nás (Slovákov) tak niektorí Česi nazývajú ale neviem čo to znamená. Hľadal som to slovo na nete ale tam so dozvedel len že je to pre nás nadávka. Tak čo to vlastne znamená a prečo nás tak niekedy Česi nazývajú?
...mě by zase zajímalo,proč nám slováci říkaj ,,švédi"...to mi nikdy nevysvětlili uspokojivě ani oni sami...jen to taky slyšeli a pouštěli dál...
To jsme se snažili na vojně vytáhnout z absíka odněkud od Košic, on "švédy" používal běžně. Taky nebyl schopný to zdůvodnit.
Já jsem slyšel, že Moravákům se říkalo Pauzáci, tedy ona pomlčka (pauza) mezi Česko - Slovenskem.
Může to být pomlčka v psaným názvu; někdo říká, že jde o pomlku/pauzu v československé hymně.
B je správně.
Na vojně, kde jsem to zaregistroval, jsem byl hluboko v dobách ČSSR, tam žádné pomlčky nebyly :)
Označení "švédi" je aji v brněnském hantecu, jako označení pro cajzle, tedy néni to jenom u Slováku. No čeche só prostě negde v prdele, ase tag daleko jag Švédsko.
Pretože v 30 ročnej vojne vás Švédsko pár krát pekne dobili. Víťaz berie všetko, vojnovú korisť a ženy boli znásilnené na každom rohu. Potomkovia týchto zverstiev ostali v Čechách a preto Švédi. Peace
Copak čobolák, to je jasný (vznik), ale co skopčáci (=Němci). Víme? Já jedno vysvětlení znám.
Kdesi kdysi jsem zaslechl, že byli pozváni do Čech kvůli osídlení vyšších poloh, kde naši předkové usazení v nížších polohách kolem řek neuměli hospodařit.
Tedy byli v kopcích a jezdili na trhy z kopce.
Nikdo jim pořádně nerozuměl a to bylo jako by byli němí, proto němci.
V zásadě to tak bylo. Ale pojmenování Němců je o stovky let starší, než byli pozváni do pohraničí a než se jim začalo říkat skopčáci.