Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Proplacené volby

Když se tu probírá např. základní nepodmíněný příjem (o kterém si osobně myslím, že je to cesta do pekel), tak z jiné kapsy.
K parlamentním volbám. Co byste říkali na možnost, že by stát jednou zainvestoval a každému voliči daroval řekněme tisícikorunu. Pokud by volič odvolil, tisícovku by musel vrátit, pokud by se na volby vykvák, tisícovku by si mohl nechat.
Nemuselo by to stát moc, teoreticky by se měla více než polovina státu vrátit a stát už utratil řádově víc za větší hovadiny.
Zajistilo by to, že by volili pouze ti, kterým na budoucnosti alespoň trochu záleží. Pokud někomu bude stát ta tisícovka za to, aby prodal svůj hlas, tak co by ne.
Na to, že pro každého má ta tisícikoruna jinou hodnotu se dá namítnout, že hlas milionáře má úplně stejnou hodnotu, jako hlas váguse a navíc by ani jeden z nich k té tisícikoruně jinak nepřišel.
(Je to samozřejmě starší nápad, z mojí hlavy to není, což mě tak trochu mrzí.)
Co vy na to?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych se spíš vrátil o pár desítek let zpět, kdy volit směl jen ten, kdo má určitý příjem (a tím p…
Jack 23.08.2013 23:18
Jack
Myslis, ze muzes delat z nekterych obcanu obcany druhe kategorie?
RedMaX 24.08.2013 00:30
RedMaX
Proč hned občany druhé kategorie. Stejně jako stát určuje třeba to kdo může řídit auto, kdo může nos…
cejna 24.08.2013 06:20
cejna
Protoze ti stat nema urcovat ani to, kdo muze ridit auto ani to kdo muze nosit zbran. Samozrejme obo…
RedMaX 24.08.2013 11:28
RedMaX
obcane se idealne maji umet spravne rozhodnout sami Každej den se můžeš přesvědčit na desítkách ne…
cejna 24.08.2013 12:13
cejna
Na regulacích a přerozdělování je celá levice postavená... neznas, nevis, ale mudrovat musis, neres…
RedMaX 24.08.2013 18:15
RedMaX
ona ta KSČ si nemysli, ta ty mantinely taky nastavila pro tvoje dobro, ale vy nevdecnici jste to nec… poslední
Roker 26.10.2013 13:39
Roker

Proč hned občany druhé kategorie. Stejně jako stát určuje třeba to kdo může řídit auto, kdo může nosit zbraň atd., měl by mít možnost určit i to kdo může volit.
Člověk bez řidičáku nebo zbrojáku je občan druhé kategorie? Není. Nebo děti, které taky volit nemohou jsou občani druhé kategorie? To je blbost přeci.
Podle jakých kritérií by se to určovalo je věc diskuze. Ale určitě by měl být zohledněn společenský přínos člověka. Kolik zaplatil na daních, zda pracuje nebo ne, minimální a maximální věková hranice (staří lidé jsou stejně ovlivnitelní jako malé děti), minimální hranice inteligence atd....
Už jsem to tady na debatách jednou psal. Ale nechápu jak někdo, kdo nikdy nepracoval, tudíž neodvádí žádné daně a pro stát není ničím žádným přínosem, ale naopak zátěží měl mít možnost podílet se na výběru vedení země. Je přeci jasné, že bude volit jen podle toho kdo mu naslibuje největší sociální dávky, případně zaplatí za hlas 100-1000Kč, jak je v některých lokalitách zcela běžné v každých volbách.

Protoze ti stat nema urcovat ani to, kdo muze ridit auto ani to kdo muze nosit zbran. Samozrejme oboji vzniklo na zaklade nejakeho koncensu, protoze lide neumi jednat svepravne a nesnazit se druhe zabijet ani zbrani ani autem. Ale oboji ma byt pouze docesne reseni, nikoli trvala zasada, na ktere bys mel stavet. To je prave ta pravice, plno kecu, ale ve vysledku prikazy, zakazy, .... obcane se idealne maji umet spravne rozhodnout sami a ne na vsechno vytvaret zakony.

obcane se idealne maji umet spravne rozhodnout sami

Každej den se můžeš přesvědčit na desítkách nejrůznějších případů, že se nemalá skupina občanů správně rozhodovat neumí.
Jsem pro co největší míru svobody, s minimem zákonů, ale jasný je, že nějaký mantinely bejt nastavený musí.

To je prave ta pravice, plno kecu, ale ve vysledku prikazy, zakazy, ....

Nejvíc reguluje a zakazuje vždy levice. Je to logický už z její samotný podstaty. Na regulacích a přerozdělování je celá levice postavená...

Na regulacích a přerozdělování je celá levice postavená...

neznas, nevis, ale mudrovat musis, neresim te.

Ty mantinely, to je prave ta nesvoboda, ona ta KSČ si nemysli, ta ty mantinely taky nastavila pro tvoje dobro, ale vy nevdecnici jste to nechapali.

ona ta KSČ si nemysli, ta ty mantinely taky nastavila pro tvoje dobro, ale vy nevdecnici jste to nechapali.

Ano, jistě, hranice byly zavřeny i směrem ven jenom proto, aby nás strana a vláda uchránila od té prohnilé svobody na západě, viď? Napadá mě podobně hovadské přirovnání že za tebou přijdu a střelím ti kulku do palice s odůvodněním, že jsem tě uchránil od rakoviny, kterou jakožto občan ostravska (jen příklad, nevím kde bydlíš) s největší pravděpodobností dostaneš = stejná logika, stejné "samaritánství".

Za svůj život jsem potkal jen jednoho komunistu, který to řekl narovinu a nebyl to pokrytec jako vy ostatní. Byl sice prase, kterýmu nevadilo parazitovat na jiných lidech, ale alespoň to neschovával za různé mantry. V podstatě řekl:

"Ano, hranice byly zavřeny proto, protže my (komunistická společnost) potřebujeme nejen dělníky, ale i manažery, konstruktéry, špičkové lékaře, architekty, chemiky, vědce, piloty apod. apod. a ti by se nám rozutekli do zemí, kde by je v tržním hospodářství uměli lépe zaplatit. My ale chceme budovat socialismus a musíme tyto lidi přinutit aby vykonávali svoji práci za zhruba stejné peníze jako ten dělňas, protže to je naše ideologie, náš cíl, všichni přece máme stejný žaludek..."

Takže pokud byste řekli toto, jste sice pořád stejné prasata, ale alespoň byste přestali být pokrytci, pro což vás nenávidím ještě víc než proto, že jste právě ty parazitické prasata :-)

(vepřovému dobytku se tímto upřímně omlouvám)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru