Jaká je vaše nejoblíbenější literární / filmová postava?
Viz nadpis. Nemusí to být žádný "klaďas", prostě osoba, která vám nejvíc přirostla k myokardu, a s kterou byste rádi zašli třeba do putyky na pivo. Za mě je to Roland Deschain z Gileadu a jeho Ka-tet .
Filmová asi žádná, literární obvykle ta, kterou zrovna čtu. Aktuálně by to byl Drizzt do Urden, nebo taky Geralt z Rivie.
leon.
choval kytku a nechcípla mu, to se mi ještě nepovedlo.
Ta jeho rastlinka prezila aj vybuch, to by sa nepodarilo vacsine z nas :)
Rick z Casablanky co se filmu týče, z literatury pak pilot Pirx.
Dexter Morgan
Namátkou:
Homer Simpson
Al Bundy
Eric Theodor Cartman, kurvadrát
Forrest Gump
Adolf Hitler
Joseph Goebbels
Theodor Eicke
Josef Švejk
a spousta dalších....
Literarni - Džingis Cohen a jeho Stříbrná horda. "Pět set let koncentrovaného hrdinského barbarismu v 6 lidech"
Filmova - dokonaly priklad zaporaka, Joker ktereho absolutne genialne zahral Heath Ledger. Toho herce je fakt hrozna skoda.
.
Roy Batty, na robota bol ludskejsi ako ludia.
Literární
Goodbody
Jerome
Filmová
strýc Pepin
a mnoho dalších
Gooddbody - to by snad dneska ani nešlo vydat.
Třeba kapitoly 8 a 10 jsou v dnešní korektnosti dost rasisticky pikantní.
Podle čísel to z hlavy nevím (o čem kapitoly jsou). Ale jak byli v Cleptha u "Oukej, Johnnie. Hurá král George!" Tak to tam je samá "černá huba a když se převlékl na průzkum, jak se tam potkal s převlečeným Němcem a oba dělali hluchoněmé, tak také.
Jj. ten průzkum je kap. 8,
a 10 je výběr "osobních vzorků". Jedna černá huba za druhou.
Jsem někde četl, že chtěli předělat i Marka Twaina a jeho negry
H*Y*M*A*N K*A*P*L*A*N jednoznacne. Kdo zna?
To je vtip? U téhle knížky jsem brečel smíchy.
já mám taky třídu rád!
BTW skvělý český překlad je sám o sobě uměleckým dílem.
K těm překladům - já občas považuju za majstrštyk v překladech díla Terryho Prattcheta, který přeložil Jan Kantůrek. Nejen jména postav a místopisný názvy, ale i spousta slovních hříček, který (IMHO) vyžadovaly doslova vymyslet ekvivaletní kus textu zapadající do českýho prostředí, nebo najít český protějšek anglickým postavám, či pořekadlům. Není divu, že se to tak dobře čte.
krásný překlad krásného nesmyslu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDvahlav
Jo, tak něco podobného je číst Stopařova průvodce po galaxii v angličtině. To je taky jedna chuťovka za druhou.
souhlas.
Rudolf Lang - Smrt je mým řemeslem
Úředník Pooter - Deník pana nuly
To posezení u piva by mohlo bejt zajímavý, ale taky bezmezně nudný v obou případech.
Keyser Soze
Za mně:
1. Pink Floyd
2. Saturnin
3. maniodepresivní robot Marvin
4. MUDr. Jiří Kameník (schválně, kdo zná?)
edit: a samozřejmě nesmrtelný Limonádový Joe!
Od dětství přečteno asi desetkrát. Můj soukromý zlatý fond...
wan-to, svět na konci času - pokud lze zařadit tvora do ankety od tvorů z Hmoty.
Josefine Mutzenbacher
Nemohu než souhlasit!
To je strasne slozity, za ty leta mi k srdci prirostl nejeden hrdina filmovy ci knizni. Nicmene asi uplne nejvic mam rad klasiku, totiz Sherlocka Holmese, ve filmovym podani urcite nejlepe tuto roli vystihl Jeremy Brett.
A pak teda urcite z detstvi Olda Šetrnej.
tak z mnoha literárních např . Goaklayeh
Tak já mám jsem hlavně fantazák (kdo dneska neni, protože je to moderní a každý kdo umí číst si řiká nerd) takže nejlepší je asi namátkou Geralt z Rivie ze zaklínače, Joffrey Baratheon z Písně ledu a ohně (i když má všechny charaktery celkem dobrý), hlavní hrdina knížky trpaslíci od toho Němce, postava toho berserka z knihy až budou viset... Je toho hodně a když si chcete z těch hromad titulů co jste přečetly vybrat musíte hodně vzpomínat. Teď mě ještě napadá legendární oldschool barbar Conan.
Kapitán Yossarian z Hlava 22 od Josepha Hellera. Ukazuje naprostou absurditu války, její byrokracie a nesmyslnost rozkazů nadřízených důstojníků. Z tohoto románu by se dali jmenovat i další postavy, jako Major Major, šmelinář Milo atd.
souhlas, Yossarian je i můj oblíbený antihrdina.
feldkurát Katz
Filmy mě moc neberou.
Z literatury Biggles
Ještě jsem si vzpomněl na Viléma z Baskervillu. Ale to by asi nebylo o popovídání, ale o poslouchání.
Filmova? Cloud. Lebo mi jasne ukazal, ze aj velke problemy maju riesenie, staci si iba trochu verit, nevzdat sa svojich snov, vediet sa obetovat pre priatelov, zachovat si svoju hrdost a, v neposlednej rade, mat v ruke dostatocne velky supermeč, s ktorym date "tym zlym", na zaver, pekne na frak.
Kromě některých už jmenovaných také
Kara ben Nemsí Effendi (Karl May)
Molly - Molly Millions, also known as Sally Shears or Rose Kolodny (William Gibson)
Koniáš, Bakly (Miroslav Žamboch)
Samuel Elánius, Havelock Vetinari (Terry Pratchett)
Jack Reacher (Lee Child)
bratr Vilém z Baskervillu (Umberto Eco)
Tobiáš (Jiří Kulhánek)
Unabomber (Theodore Kaczynski)
Dr. John Dee (Gustav Meyrink)
hrabě Arco (Miloš Urban)
Felix Jaeger s Gotrekem
Captain Jack Sparrow
Homer Simpson
Juro Jánošík (ať si šplhnu u slovenských kolegů)!
Ona je to taky taková postava, něco jako nějaký český (německý?) Jára Cimrman. Bohatým bral, na chudé sral. Správný chalan, dneska by byl jednička v českém parlamentu. Teda dvojka - hned po Kalouskovi. Představuju si Kalouska jak visí na háku za žebro... Škoda, že už nejsme federace!
Třeba bychom to společně dotáhli až k monarchii, založili Slovenské císařství a konečně by český národ statečně trpěl a kvílel pod slovenskou knutou! Kvílení nám obzvláště jde. A Havlíčci by za trest jezdili do Tater! Sbírat figu borovú!
Jan Pivec coby oficiál Vavřinec Konopka ve skvělém českém filmu Příběh Dušičkový.
Těch je, ale třeba mimo již zmíněného Marvina, tak bezejmenný hlavní chod v Restaurantu na konci Vesmíru. Zajímavá postava.
Vím, že fantasy a tak v ČR moc nefrčí :D, ale pro mě je best Zaklínač od Sapkowski. Je škoda, že byl zfilmovaný jen pomocí poláků, což pro mě nic moc kvalita. Amíci ani nikdo jiný ho nezfilmuje, protože je to pro všechny moc velký záporák... Dělá prostě za prachy, ale přečetl jsem všechny a ten ponurý svět je prostě úžasný :)
Ani ne tak ponurý, ale drsně realistický.
...pár jich mám v oblibě,avšak u mě vždy vítčzí jednoznačně Fil Márlou !!!
U Phila zbožňuju hlavně jeho "mentální pochody" a nenapodobitelné hlášky.