Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Vojenska nadvlada Ruska - najvacsi mytus

Vojenska veci ma vzdy bavili a uz od malicka som sledoval technicke udaje lietadiel, tankov, ponoriek a pod, proste ma to bavilo, nehovoriac o vojenskej historii. Doma prakticky pozeravam len historicke a dokumentarne programy (vsetky Viasaty, Priam ZOOM, obcas nieco na CT2, History channel a pod), takze si obnovujem a rozsirujem obzory.
Celkom ma zaujalo ako si kopec ludi mysli o ruskej technike neviemco a vyrazne precenuju ich silu, pretoze oni su tak tajomni. To si naozaj myslite, ze Rusi vlastnia tajne super zbrane, ktore nikdy nepouzili a nechavaju si ich pre seba na "zaverecny" konflikt? Preco sa nepozriete tak 100 rokov dozadu do sucasnosti, kde su jasne fakty o ich neustalom zaostavani za zapadom a dobiehani ich kvantitou?
Rad by som cital od opozicnikov (viem, ze ich tu bude vela) nejake konkretne veci, nie dojmy a mozme si rozobrat postupne pripadne vsetky konflikty z historie, ktore su uz dolozene faktami na zaklade, ktorych vieme predpokladat sucasny a buduci stav.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doma prakticky pozeravam len historicke a dokumentarne programy (vsetky Viasaty, Priam ZOOM, obcas n…
cejna 14.04.2015 10:32
cejna
Suhlasim s tebou, ze Rusi sa chvalia minimalne, ale do vacsej miery je to tym, ze sa proste nemaju c…
fleg 14.04.2015 11:32
fleg
Pretoze je najlepsia? Nie je to hrozna zbran pouziva standardne strelivo, je kurevsky odolna voci p…
cejna 14.04.2015 11:55
cejna
ale no tak. I.sv. válka skončila na neochotu Němců dál bojovat v zákopové válce. II. sv. válka skon…
touchwood 14.04.2015 12:32
touchwood
Presne ako pise tw, II.svetovu prehrali Nemci kvoli Adolfovi a jeho rozhodnutiam a uz vobec vojnu ne…
fleg 14.04.2015 13:01
fleg
Připadá mi, že už jsi tak zblblý protiruským fanatismem, že při myšlence na Rusko, začneš o Rusku ří…
Mnauik 16.04.2015 22:00
Mnauik
Ja nerozumiem stale jednej veci, preco som tu stale obvinovany z nejakeho protiruskeho fanatizmu? Za…
fleg 17.04.2015 09:07
fleg
Rusi vojnu nevyhrali, vojnu vyhral Sovietsky zvaz.... Stejné jako kdybych řekl, že válku nevyhrála…
Mnauik 17.04.2015 09:39
Mnauik
Rusi vojnu nevyhrali, vojnu vyhral Sovietsky zvaz.... Toto je krasny priklad demagogie. Preco si se…
fleg 17.04.2015 11:29
fleg
"Toto je krasny priklad demagogie. Preco si sem nedal celu vetu a porovnavas len cast z nej? Si ako…
Mnauik 17.04.2015 11:57
Mnauik
Jak aspoň zkritizuju Rusko i USA ;) Protože mezi nimi vlastně žádný rozdíl není. Ty jsi srandista.…
IQ37 17.04.2015 14:58
IQ37
Jo, to mé hádání jsou diskuze, kde se snažím být věcný a objektivní. Což se mi celkem daří, ale už j…
Mnauik 17.04.2015 20:10
Mnauik
Sranda je to místní (ale nejen místní) jednoduché třídění: Když se mi tvoje názory nebo odpovědi nel… poslední
IQ37 17.04.2015 20:23
IQ37

Doma prakticky pozeravam len historicke a dokumentarne programy (vsetky Viasaty, Priam ZOOM, obcas nieco na CT2, History channel a pod)

To jsou všechno programy, kde se nesetkáš s moc velkou odborností. O vojenskou techniku se zajímám minimálně, ale třeba přírodopisný pořady na vyjmenovaných stanicích jsou pro člověka, kterej se v tématu orientuje, v podstatě horor. Jsou to populárně naučný pořady poplatný snaze o co nejvyšší sledovanost. A jak známo masa je v podstatě blbá, takže pořad se jí musí přizpůsobit, což znamená, klesá s odborností dolů do (v lepším případě) průměru, spíš podprůměru. Považovat to za relevantní zdroj informací je naivní. Nedělám si iluze, že v technice a historii je to lepší než v pořadech o přírodě.
Pak je tu další věc, a to, že spousta vojenských informací je tajných a žádná armáda se veřejně nechlubí svýma nejmodernějšíma projektama.
No a že historie je překrucovaná vítězi je snad všem dobře známej fakt...

Suhlasim s tebou, ze Rusi sa chvalia minimalne, ale do vacsej miery je to tym, ze sa proste nemaju cim. Navyse toto su veci, ktore sa stali pred 50--60 rokmi tam uz nie je co utajovat a prekrucat.
Keby sme si zobrali letectvo len tak v Korei ovladli vzdusny priestor Amici, vo Vietname tiez, Izraelci znicili pocetne sielnejsie letectva susednych statov v niekolkych vojnach, ktore viedli. A najlepsim prikladom je Irak, ktory mal komplet rusku vzdusnu aj protivzdusnu vyzbroj a co dosiahli? Nic.
Navyse nemusim vychadzat z dokumentov v TV, staci sa spytat, v ktorej vojne, kde proti sebe stala vychodne a zapadne zbrane vyhrali tie ruske?
Alebo preco je tolko ospevovany kalasnikov a preco je to najpredavanejsia a najpouzivanejsia zbran na svete? Pretoze je najlepsia? Nie je to hrozna zbran, je tazka a nepresna, ale je lacna, pouziva standardne strelivo, je kurevsky odolna voci prachu, spine, vode a pod a je jednoducha na udrzbu, zlozenie a pod. Preto je tak popularna.
A teraz mi skus dat jedinu indiciu preco by som si mal mysliet, ze Rusi maju nejake lepsie zbrane ako zvysok sveta aspon jednu jedinu.

Pretoze je najlepsia? Nie je to hrozna zbran

pouziva standardne strelivo, je kurevsky odolna voci prachu, spine, vode a pod a je jednoducha na udrzbu, zlozenie a pod

.
No a tím se právě řadí mezi nejlepší. Nebo je lepší mít zbraň sice přesnější, ale takovou, která v reálných bojových podmínkách je nepoužitelná, protože se zakousne když se do ní dostane zrnko písku?

staci sa spytat, v ktorej vojne, kde proti sebe stala vychodne a zapadne zbrane vyhrali tie ruske?

Jako fanoušek historie a vojenský techniky jsi už určitě slyšel o II. světový válce. Nebo ne? Tam byla západní mocnost, bohužel, poražena také mocností východní. I když za přispění dalších západních zemí...
No A I. válka vlastně to samý.
Spíš než že bys byl do toho fanda mi přijde, že nevíš o čem píšeš. Nejde jen o kvalitu zbraní jako takových, ale i o jejich počet, počet vojáků, jejich odhodlání, logistiku apod.
Třeba IS teď bojuje proti větším, stejně nebo lépe vybavenejm armádám a zatím nějak výrazně neprohrávaj. Což je průser...

ale no tak.

I.sv. válka skončila na neochotu Němců dál bojovat v zákopové válce.
II. sv. válka skončila přesně v tom okamžiku, kdy Japonci napadli USA. Otevření druhé fronty v Evropě už bylo jen otázkou vhodného času a příležitosti. Nikdo neupírá Rusům jejich podíl na poražení nacismu, ale velké bitvy byly vybojovány i jinde. A to, že u toho zemřelo méně vojáků jen vypovídá o tom, že západní velitelé je zbytečně nehnali na nesmyslná jatka jako to dělali Rusové (styl jedna flinta s 10 náboji na 10 vojínů). Dokud se mohli Němci soustředit jen na jednu frontu, měli úspěchy, a to nezáleželo zda na východě nebo západě.

Co se IS týká, je třeba říct, že to je asymetrický konflikt. To není stát, ale banda hrdlořezů jejichž "stát" fungoval v několika dobytých městech a pouze po dobu než se do nich všichni doopravdy pustili. IS nedobyl ani to Kobani, kde proti němu stáli "jen" hůř vybavení Pešmergové odhodlaní se nedat.

Presne ako pise tw, II.svetovu prehrali Nemci kvoli Adolfovi a jeho rozhodnutiam a uz vobec vojnu nevyhrali Rusi ako nam tu bolo 50 rokov vtlkane do hlavy. Navyse nebyt USA dal by dole aj to Anglicko a keby sa mohol sustredit len na Rusko da ich dole tiez. Aj ked pri jeho neuroze a "schopnostiach"...no mozno aj nie, bol to totizto vojensky antigenius;o).
IS je uplne blby priklad, to nie je stat, to je sustava dobytych uzemi. V zivote to stat nebude, budu to partizanskej miesta odboja, ktore budu vznikat a zanikat.

Připadá mi, že už jsi tak zblblý protiruským fanatismem, že při myšlence na Rusko, začneš o Rusku říkat, že nevyhrálo válku, že je přeceňované..... Co ty víš o Rusku? Jakou má armádu? A WW2 Rusové vyhráli, vždyť dostali pod kontrolu půlku Evropy, půlku Německa, půlku Berlína. To mi jako prohra nepřijde. :)

Ja nerozumiem stale jednej veci, preco som tu stale obvinovany z nejakeho protiruskeho fanatizmu? Zatoze si dovolim trosku iny postoj voci velikanovi ako maju ostatni?
Rusi vojnu nevyhrali, vojnu vyhral Sovietsky zvaz + zapadni spojenci a na rozdiel od vas si myslim, ze nebyt Hitlera vychodny front by padol.
Viete mile deti ono to nie je len tak vsetko ciernobiele ako to radi vidite vy. Su tam take malicke nuansy, ktore ovplyvnuju ten vysledok, ktory vidite vy.
Vies napriklad, ze Waterloo neprehral Napoleon, ale jeho generali? Ze Napoleona pocas bitky skosila zahadna choroba (hovorilo sa o otrave) a nebol schopny velit, takze zvysok bitky viedli jeho generali?
Vies o tom, ze fenomenalne uspechy Romella a Africacorps boli zalozene na tom, ze vedel citat anglicke depese? Ze naopak uspech Montgomeryho proti nemu bol zalozeny na hacknuti Enigmy?
Ze Japonci dostali od amikov nakladacku hlavne kvoli tomu, ze zlomili ich sifru a vedeli vsetko dopredu?
Vy vidite len rusku armadu, ktora dobyla polovicu Europy, ale preco sa tak stalo, preco mali tolko mrtvych, preco na zaciatku dostavali na frak, co bolo pred vojnou, napriklad kolko dostojnikov vykosil Stalin pocas cistiek to vas uz nezaujima.
Pre vas je dolezity vysledok a nie cesta, pre mna naopak.

Rusi vojnu nevyhrali, vojnu vyhral Sovietsky zvaz....

Stejné jako kdybych řekl, že válku nevyhrála Florida, ale vyhráli ji USA :-D

A dále nějak odbočuješ do doby Napoleonské - tam o tom diskutovat nebudu, protože ta doba je více v minulosti, tudíž víc zkreslená.

Černobíle to právě vidíš ty, moc dobře vím, co si o mě myslíš (že jsem proruský fanatik), ale pravda je jinde - posuzuji USA a Rusko stejně, pokud něco netoleruji u USA, tak ani u RF, ani u jiného státu. Jen prostě neberu tu protiruskou propagandu, která tu zavládla. Pro mě informačním zdrojem není Blesk nebo Idnes, mám jich víc (Echo, Sputnik, AC24, komentáře od ProtiAlt....)

Rusi vojnu nevyhrali, vojnu vyhral Sovietsky zvaz....

Toto je krasny priklad demagogie. Preco si sem nedal celu vetu a porovnavas len cast z nej? Si ako politik, ktory nieco vytrhne z kontextu.
Kde sa v tvojom citate stratili ti zapadni spojenci? Mas pocit, ze som debil a bazirujem na nazvoslovi a "vadilo" mi to Rusko a dal som tam Sovietsky zvaz? Nie podstatne vo vete bolo + zapadni spojenci, pretoze bez nich by Rusi vojnu sami nevyhrali ako to vyplyvalo z par tvrdeni vyssie.
Zaujimave je, ze ty vies co si o tebe myslim, paradoxne je to len v tvojej hlave, pretoze si nemyslim nic, pretoze (bez urazky) tvoj nick nemam nikam zaradeny, patri do kategorie vseobecnych (viem, ze sem chodis a to je vsetko). Mam v hlave zopar zafixovanych nickov ako rusofilov, ale tvoj tam nebol.
Vidis nebol tam, ale ty uz vies, co si o tebe myslim.
Kritika Ruska neznamena, ze musim Rusko nenavidiet.

"Toto je krasny priklad demagogie. Preco si sem nedal celu vetu a porovnavas len cast z nej? Si ako politik, ktory nieco vytrhne z kontextu. Kde sa v tvojom citate stratili ti zapadni spojenci?"

Já nikde nepopírám, že válku vyhráli západní spojenci. Vyhráli snad všichni kromě Německa, které bylo rozděleno a Japonsko, které bylo brutálně zmasakrováno USA. Tak nenazývej demagogií něco, co není :)

"pretoze bez nich by Rusi vojnu sami nevyhrali ako to vyplyvalo z par tvrdeni vyssie"

Jak by to bylo, to si opravdu neodvážím tvrdit, to neví nikdo. Proto diskuze, co by, kdyby... nemá smysl

"Kritika Ruska neznamena, ze musim Rusko nenavidiet."
Kritika Ruska by nevadila, ale když kritizuješ jen Rusko nehledě na to, co dělají ostatní státy, tak to působí jinak. Jak aspoň zkritizuju Rusko i USA ;) Protože mezi nimi vlastně žádný rozdíl není.

Jo, to mé hádání jsou diskuze, kde se snažím být věcný a objektivní. Což se mi celkem daří, ale už jsem zažil situace, kdy se to semlelo a nakonec jsme diskutovali o tom, kdo je inteligentnější. To byly hlavně začátky, kdy jsem se do toho dostával. :-D

A s tím Ruskem a USA - často jsem radši někde na neutrální straně a snažím se na to pohlížet z obou pohledů. Ale momentálně je mi sympatičtější Rusko, možná proto, že se mi USA a spol. znechutili tou otravnou a trapnou protiruskou nenávistnou propagandou.

Sranda je to místní (ale nejen místní) jednoduché třídění: Když se mi tvoje názory nebo odpovědi nelíbí - jsi rusofil (zoofil, pedofil, nekrofil). O ostatní členstvo patřičného stádečka se ochotně přidává. Tolik k "debatám" o čemkoliv kolem politiky. :-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru