Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Hotel Refugium

TW tu v jednom vlákně zmiňoval výstavbu měst pro uprchlíky v severské Africe. Tady je nejaký konkrétnější návrh, i když samozřejmě nevím, jestli až takhle to TW myslel: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2015070301
Linkuju tedy D-Fense, ale autor článku Cover72 imho není fanatik v žádném směru. Vzhledem k podstatě (link) dávám do Zpráviček.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano, takto nějak to bylo myšleno - samozřejmě nuance se mohou lišit, ale kostra a záměr celkem vysti…
touchwood 03.07.2015 21:12
touchwood
Asi autor té domobraně zase tak moc nevěří. Také tam má mezi městem a zdí 6km země nikoho. Chce to p…
Zarniwúp 04.07.2015 00:53
Zarniwúp
Ano, právě ta pasivní "činnost" mně děsí ze všeho nejvíc, protože to by znamenalo mít tisíce množící…
touchwood 04.07.2015 08:15
touchwood
Ty ses uz jako fleg. Ty si odporujes v tolika vecech, ze se az clovek zarazi, jestli nejsi schizofre… poslední
Radek 28.08.2015 13:32
Radek

Ano, takto nějak to bylo myšleno - samozřejmě nuance se mohou lišit, ale kostra a záměr celkem vystihují i mou představu.

Čeho se bojím, je to, že stavět zeď okolo je nesmysl. To je spíše o práci pro samotné obyvatele, tady se rozcházím s pojetím autora návrhu, osobně bych nechal jistou míru "domobrany" jako první vrstvu. Země, kterou si totiž dotyční nebudou bránit sami, nebudou mít ani v lásce, bude to nakonec fešácký lágr.

Jde o to, že pokud to bude fungovat, tak toto "město/hotel" bude úspěšné a bude se rozšiřovat. Navíc právě sebeobrana udělá z těch lidí občany - samozřejmě za určité omezené pomoci vyspělých států, tj. např. letectvo a těžká technika. Jim bych dal jen poloautomatické zbraně, a to až poté, co se vybuduje "odspoda" nějaká společenská hierarchie (což může taky trvat).

Asi autor té domobraně zase tak moc nevěří. Také tam má mezi městem a zdí 6km země nikoho. Chce to prostě úplně odizolovat od napadení - pár zásahů z minometu a elektrárna a tedy vše v pytli. Mně to upřímně (i když to má - aspoň to tvrdí - spočítáné tak, že to nepřijde dráž, než přijímání uprchlíků) přijde docela megalomanské.
Předpoklad je, že tam bude mít skutečně výběr (a to nemyslím pejorativně) a v tom případě (a myslím, že to bylo i v diskuzi pod článkem) mu tam chybí, jak je zaměstnat. Prostě tam nemůžou jen tak sedět před tím bivakem a dostávat najíst za to, že jsou ti lepší muslimové. I když by chtěli. Tím se nezmění vůbec nic.
Tohle bude muset dořešit, ale to pak imho smrdí kolonizací, a bude kravál.

Je to prostě trochu hraní na boha...

Ano, právě ta pasivní "činnost" mně děsí ze všeho nejvíc, protože to by znamenalo mít tisíce množících se a radikalizujících se jedinců.

Práce je katalyzátor, který je nutný, donutí je ustavit sociální pravidla (jakákoli, která nebudou v přímém konfliktu s evropským vnímáním svobody) a zároveň celý projekt zlevní.

Proto jsem navrhoval i tu "domobranu" - na minomety apod. by právě posloužily v prvním sledu "technické" jednotky EU (stíhačky, vrtulníky, drony, tanky), vyčištění by už bylo úkol pro "domobranu". Plot mi nepřipadne jako dobrý nápad (opět se vrátím k Zardoz). Ta komunita si musí být schopna to své "lepší postavení" ubránit, jinak se jich nikdy nezbavíme. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby se taková "města" dala stavět kdekoli v Africe, to je ale naprostá chiméra, musíme začít v blízkosti EU, kde dojde k prvotní podpoře, cílem je, aby se budoucí "Kartágo" stalo soběstačným a do jisté míry expanzivním (ve smyslu expanze výše životního standardu a alespoň části evropských hodnot).

Jinými slovy: v dohledném časovém horizontu MUSÍ z takového města vzejít určitá elita, se kterou bude moci Evropa jednat, alespoň tak, jak jedná např. s kmenovými vůdci. To bych považoval za dobré vykročení správným směrem.

Byl by to běh na velmi dlouhou trať - minimálně desítky let. Ale věřím tomu, že by to Africe prospělo, že by ji to vytrhlo z postkoloniálního chaosu.

edit: ano, je to do značné míry "hraní na boha", stejně jako když rodič vychovává děcko (princip stejný). Podstatné je nezneužívat svého postavení a co nejvíce akcentovat vývoj, samostatnost a učení se "dítěte"

Ty ses uz jako fleg. Ty si odporujes v tolika vecech, ze se az clovek zarazi, jestli nejsi schizofrenni.

Ano, právě ta pasivní "činnost" mně děsí ze všeho nejvíc, protože to by znamenalo mít tisíce množících se a radikalizujících se jedinců.

Pasivni jste jen vy, slunyckari. A snazite se umrtvit celou spolecnost kecy o xenofóbyy, rasyzmu a eztremyzmu, ale sami jste ti nejvetsi extremisti, protoze vase nazory jsou ty okrajove.

O jakym behu na dlouhou trat to mluvis? Uz sis vsiml, kolik toho povlu se sem za posledni roky pritahlo? Kolik ho pritahlo letos? Pak se podivej na to, jak se ty krysky mnozi a pocitej. Pokud nekdo bude cekat par let, tak uz se pak nemusis o nic snazit. Ty chces cekat desitky... Tak pak uz rovnou uc svoje decka cist v koranu.

Nekteri dementi nevidi a neciti ani kdyz prsi, i kdyz stoji primo v desti.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru