Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Hotel Refugium

Ano, právě ta pasivní "činnost" mně děsí ze všeho nejvíc, protože to by znamenalo mít tisíce množících se a radikalizujících se jedinců.

Práce je katalyzátor, který je nutný, donutí je ustavit sociální pravidla (jakákoli, která nebudou v přímém konfliktu s evropským vnímáním svobody) a zároveň celý projekt zlevní.

Proto jsem navrhoval i tu "domobranu" - na minomety apod. by právě posloužily v prvním sledu "technické" jednotky EU (stíhačky, vrtulníky, drony, tanky), vyčištění by už bylo úkol pro "domobranu". Plot mi nepřipadne jako dobrý nápad (opět se vrátím k Zardoz). Ta komunita si musí být schopna to své "lepší postavení" ubránit, jinak se jich nikdy nezbavíme. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby se taková "města" dala stavět kdekoli v Africe, to je ale naprostá chiméra, musíme začít v blízkosti EU, kde dojde k prvotní podpoře, cílem je, aby se budoucí "Kartágo" stalo soběstačným a do jisté míry expanzivním (ve smyslu expanze výše životního standardu a alespoň části evropských hodnot).

Jinými slovy: v dohledném časovém horizontu MUSÍ z takového města vzejít určitá elita, se kterou bude moci Evropa jednat, alespoň tak, jak jedná např. s kmenovými vůdci. To bych považoval za dobré vykročení správným směrem.

Byl by to běh na velmi dlouhou trať - minimálně desítky let. Ale věřím tomu, že by to Africe prospělo, že by ji to vytrhlo z postkoloniálního chaosu.

edit: ano, je to do značné míry "hraní na boha", stejně jako když rodič vychovává děcko (princip stejný). Podstatné je nezneužívat svého postavení a co nejvíce akcentovat vývoj, samostatnost a učení se "dítěte"

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality