Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Chilli na novinkach

Pálí až k smrti

Máte rádi pálivé papričky? Tak zřejmě nevíte, jak chutná paprička habanero. „Paprička je tak pálivá, že jedno či dvě kousnutí do ní vás pošlou do nemocnice. Napřed se vám rozslzí oči a začne vás pálit v krku. Potom budete mít potíže s polykáním, znecitliví vám ruce a obličej a začnete se dusit,“ popisuje nástup potíží Amy Stewartová.

Za pálivou chutí papriček stojí látka zvaná capsaicin. To, jak ostrý lusk papriky je, záleží na jeho koncentraci v něm.

Jedny z nejpálivějších papriček jsou tak ostré, že je nelze ani použít k běžnému ochucení jídel. K tomu, aby jídlu dodaly pořádnou palčivost, stačí jen papričkou několikrát přejet po připraveném pokrmu – víc by bylo zdraví nebezpečné.

To by mi zajimalo, jak by se Amy Stewartova koukala na Trinidad scorpio moruga(keryhozto jsem prezil, byt musim rict, ze zaludku uz se to dvakrat nelibilo)

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Musím si doplnit vzdělání, myslel jsem, že nejhorší je Bhut Jolokia. I když - ono hlavně záleží na r…
Moas 28.11.2013 22:11
Moas
Aktualne Trinidad Scorion moruga, ale kolikrat dobre vypestovana Jolokia je vic jak zmrsena moruga..…
Roker 28.11.2013 23:27
Roker
Aktualne uz je zase jinej sampion, Carolina Reaper, nekde to probehlo pred cca 3 tejdnama. Faktem je…
bahno 28.11.2013 23:38
bahno
Ja sezral nedavno celou Jolokii a byl to docela mazec :-) Scorpionku jsem zatim nemel moznost, ale t… poslední
Roker 29.11.2013 20:11
Roker

Aktualne uz je zase jinej sampion, Carolina Reaper, nekde to probehlo pred cca 3 tejdnama. Faktem je, ze Jolokii se urodily kyble a vcelku konstantne stoji za to, Scorpionu bylo malo a jeste min jich stihlo optimalne dozrat. Ale je to masakr, dlouhej najezd a pak to prijde. Ale fakt mi uz nedelaj dobre, a to sem ji snedl az po obede. I tak sem po pul hodce musel sahnout po mliku - v hube dobry, zaludku se to nelibilo. Do jidla bez problemu.

Ja sezral nedavno celou Jolokii a byl to docela mazec :-) Scorpionku jsem zatim nemel moznost, ale tam uz by byl asi veliky respekt... Nejde mi ani tak o drzku, to se da ustat, ale ten zaludek, to je peklo :-D Zase mame klid, ze vredy pripadne rakovina zaludku, strev, konecniku je u nas malo pravdepodobna ;-)
Za mesic chci nasadit scorpionky, bude sklenik, tak snad to vyjde.... Uvidime. Kdyztak se domluvime na gurmanu a poslu vzorek.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru