Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lamentování nad vysokými úrokovými sazbami

ANO brble nad sazbami ČNB, proč prý nejsou menší. Pomíjí jednu z příčin a tou je rozhazovačné hospodaření státu při nákupu si voličů.

Já jsem rád, že po mnoha letech, kdy inflace byla vyšší než úrokové sazby už cca dva roky jsou sazby nad inflací. Že konečně se člověku vyplatí šetřit (bojí-li se investování nebo jeho investiční horizont není dlouhý - třeba důchodce). Proč by měli mít pořád výhodu - a teď jistě mnoha lidem šlápnu na kuří oko - ti zadlužení, kterým se dluh inflací snižuje? A proč by měli tratit ti, kteří nemají dluhy ale úspory?

Vůběc mě nezajímá, že má někdo dražší hypotéku. Je zase nezajímalo, když při 15% inflaci byly úroky 6% a spořiví lidé i při nich ztratili (po zdanění) minimálně 10%. Hypotéčkaři naopak 10% vydělali.

Tak doufám, že Michl a spol. v nastavené jestřábí politice vytrvají. Že prezidentské volby nebyhraje kdokoliv s ANO podporou; prezident jmenuje členy bankovní rady a nemajitel Agrofertu by tam možná? nechal najmenovat osoby, které by dbaly na to, aby se dluhy Agrofertu potichu inflací umořovaly. A že se nepohrneme do €, protože výnosy bankovních produktů v € jsou poloviční jak ty v Kč.

Inflace k 30.9. povyskočila na cca 2,5%, tak snad ČNB 6. listopadu (kdyuž budou mít předběžný stav k 31.10.) zvedne sazbu na 4%.

Předmět Autor Datum
Vysoke vs nizke urokove sadzby je vecna dilema. Otazkou je ako velmi dokaze CNB korigovat urokovymi…
fleg 09.10.2026 10:32
fleg
Hele, já to nehodnotím z makroekonomického hlediska, ale své peněženky ;-) Jen konstatuji, že mít v…
L-Core 09.10.2026 18:12
L-Core
To si nemyslim. O co opieras toto tvrdenie? Pocit, ci nejake dokazy? Ak narazas len na rozdiel repo…
fleg 10.10.2026 09:24
fleg
V českých bankách mám na úrocích bez plnění nějakých "investičních" povinností (vrážet peníze do ban… nový
L-Core 10.10.2026 10:04
L-Core
Uroky u nas od 2.5 po 3.4%. Zabudas, ze makroekonomika suvisi s tvojou penazenkou. Makroekonomika m… poslední
fleg 10.10.2026 15:57
fleg

Vysoke vs nizke urokove sadzby je vecna dilema.
Otazkou je ako velmi dokaze CNB korigovat urokovymi sadzami silu meny a ci to este vobec ma taky vyznam ako to malo v minulosti.
Momentarna politika sa meni, zober si pruklad RU narodnej banky a ako vyrazne zaostava za tym kam by mala az urokovu sadzbu vytiahnut (lebo Vlado povedal, ze ee, vyssie sadzby nechce) a aky to ma vplyv na rusku menu, ci ich hospodarstvo....zdaleka nie tak velky akoby sme mohli cakat.

To si nemyslim. O co opieras toto tvrdenie?
Pocit, ci nejake dokazy?
Ak narazas len na rozdiel repo sadzieb tak ten bol za poslednych 10 rokov 15.6% (v sucte).
Ale zabudas, ze pri nizsej sadzbe by ste mozno mali mensiu inflaciu, ze ludia by platili menej na hypotekach, firmy na investicnych uveroch...atd, takze zobrat si tvojivh 15.6% a tvrdit, ze vdak czk mas o 100% viac na ucte je silne neobjektivne.
Nemoze si pri ekonomike zobrat jeden aspekt a ten izolovat a tvrdit, ze takyto prepocet plati, ked nan vplyva milion dalsich.

V českých bankách mám na úrocích bez plnění nějakých "investičních" povinností (vrážet peníze do bankovních fondů) až 4,21% p.a. (omezené výškou vkladu, ale to jde obejít více účty s jinými rodnými čísly. I další banky nabízí úroky třeba 4,08, 4,01, 4,00%. Státní dluhopisy se splatností 3 měsíce, s revolvingem, nabízí 3,75% a ty se nedaní.

Jaké úrokové sazby nabízejí slovenské banky v eurech? A kolik je to % po odpočtu srážkové daně?

A psal jsem, že hypotéky a úvěry lidí/firem, co peníze nemají a musí si je půjčovat, mě naprosto nezajímají. Že platí více, mě nijak nebolí. A neřeším (makro)ekonomiku, ale vlastní peněženku. A i s naprosto bezrizikovým investováním (vklady v bankách jsou pojištěny do 100k € na jedno rodné číslo) lze u nás víc jak dva roky porážet inflaci. Dokážeš tohle v eurozóně?

Inflaci máme nižší než eurozóna. Jasně, v roce 2022 to bylo zlé; ČNB neměla koule zvednout sazby výrazně výše. Teď konečně plní svůj primární úkol, držet inflaci kolem 2%. A ničím jiným než sazbami to držet nedokáže. Trochu mohou mít i vliv "silné řeči" co by se mohlo dít, ale sazby to jistí. Jsem si skoro jist, že 6.11.2026 tu budeme mít základní sazbu ze strany ČNB zvýšenou na 4%. Tím pádem ze automaticky zvýší i úročení (stávajících) státních dluhopisů na ty 3 měsíce. A banky půjdou s úroky z vkladů také nahoru. Pro dlužníky bohužel i s úroky z úvěrů.

Uroky u nas od 2.5 po 3.4%.

Zabudas, ze makroekonomika suvisi s tvojou penazenkou. Makroekonomika ma vplyv napr na inflaciu, ktora ti dokaze zozrat viac uspor ako nejaky 1-2% rozdiel v urokoch.
A uprimne...klasicke sporenie na uctoch je za mna prezitok.
Pred 2 rokmi som rozdleil investiciu do niekolkych etf fondov, cybersecurity, ai, polovodice, nehnutelnosti, blockchain, cloudcomputing, biorevolution.
Povodne som chcel dat vsetko do AI ale nakoniec som tam nechal len polovicu a zvysok diverzifikoval a dobre som spravil.
AI fond nebol zdaleka prvy, spravil "len" 75%, polovodice spravili 156%, prekonal ho aj cyber computing s 89%.

Aky zmysel dnes ma nejake sporenie, ked v podstate cokolvek, do coho posles peniaze ti spravi min 2x tolko?
Ak si konzervativny mozes investovat cez svoju banku a jej fondy, ale investovanie cez XTB, ci Trading212 nebolo nikdy lahsie.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru