V českých bankách mám na úrocích bez plnění nějakých "investičních" povinností (vrážet peníze do bankovních fondů) až 4,21% p.a. (omezené výškou vkladu, ale to jde obejít více účty s jinými rodnými čísly. I další banky nabízí úroky třeba 4,08, 4,01, 4,00%. Státní dluhopisy se splatností 3 měsíce, s revolvingem, nabízí 3,75% a ty se nedaní.
Jaké úrokové sazby nabízejí slovenské banky v eurech? A kolik je to % po odpočtu srážkové daně?
A psal jsem, že hypotéky a úvěry lidí/firem, co peníze nemají a musí si je půjčovat, mě naprosto nezajímají. Že platí více, mě nijak nebolí. A neřeším (makro)ekonomiku, ale vlastní peněženku. A i s naprosto bezrizikovým investováním (vklady v bankách jsou pojištěny do 100k € na jedno rodné číslo) lze u nás víc jak dva roky porážet inflaci. Dokážeš tohle v eurozóně?
Inflaci máme nižší než eurozóna. Jasně, v roce 2022 to bylo zlé; ČNB neměla koule zvednout sazby výrazně výše. Teď konečně plní svůj primární úkol, držet inflaci kolem 2%. A ničím jiným než sazbami to držet nedokáže. Trochu mohou mít i vliv "silné řeči" co by se mohlo dít, ale sazby to jistí. Jsem si skoro jist, že 6.11.2026 tu budeme mít základní sazbu ze strany ČNB zvýšenou na 4%. Tím pádem ze automaticky zvýší i úročení (stávajících) státních dluhopisů na ty 3 měsíce. A banky půjdou s úroky z vkladů také nahoru. Pro dlužníky bohužel i s úroky z úvěrů.