Lamentování nad vysokými úrokovými sazbami
ANO brble nad sazbami ČNB, proč prý nejsou menší. Pomíjí jednu z příčin a tou je rozhazovačné hospodaření státu při nákupu si voličů.
Já jsem rád, že po mnoha letech, kdy inflace byla vyšší než úrokové sazby už cca dva roky jsou sazby nad inflací. Že konečně se člověku vyplatí šetřit (bojí-li se investování nebo jeho investiční horizont není dlouhý - třeba důchodce). Proč by měli mít pořád výhodu - a teď jistě mnoha lidem šlápnu na kuří oko - ti zadlužení, kterým se dluh inflací snižuje? A proč by měli tratit ti, kteří nemají dluhy ale úspory?
Vůběc mě nezajímá, že má někdo dražší hypotéku. Je zase nezajímalo, když při 15% inflaci byly úroky 6% a spořiví lidé i při nich ztratili (po zdanění) minimálně 10%. Hypotéčkaři naopak 10% vydělali.
Tak doufám, že Michl a spol. v nastavené jestřábí politice vytrvají. Že prezidentské volby nebyhraje kdokoliv s ANO podporou; prezident jmenuje členy bankovní rady a nemajitel Agrofertu by tam možná? nechal najmenovat osoby, které by dbaly na to, aby se dluhy Agrofertu potichu inflací umořovaly. A že se nepohrneme do €, protože výnosy bankovních produktů v € jsou poloviční jak ty v Kč.
Inflace k 30.9. povyskočila na cca 2,5%, tak snad ČNB 6. listopadu (kdyuž budou mít předběžný stav k 31.10.) zvedne sazbu na 4%.