Česku hrozí obří pokuta za diskriminaci Romů ve školách
Vojín Kotas, já mám dotaz: Brání někdo cikánským nebo romským dětem ve vzdělávání v normálních školách? A pokud ano, proč?
BTW: Kdysi si někdo dal práci a spočítal kolik spolků má u nás.v názvu nebo ve stanovách slovo Rom nebo Cikán. Snad asi 180.
BTW2: Kdysi dostala tisková slepice ministerstva školství dotaz, jak hodlá její ministerstvo prošustrovat miliony co dostalo na vzdělávání romských dětí. Z její odpovědi:
"Předpokládáme revizi stávajících analýz, využití validních a aktuálních dat a pochopitelně i realizaci šetření v oblastech a tématech, které dosud monitorovány nebyly, a přesto jsou pro zabezpečení efektivního proinkluzivního prostředí nezbytné."
https://www.aktualne.cz/r~i:article:706069/?lp=1
Ostatně soudím, že Evropská Unie musí být zničená.
A dyť přece zvláštní i pomocné školy se přejmenovaly na základní. Měl jsem za to, že tím se problém vyřeší. (Do té ex-zvláštní stále chodí typově ti samí. Do pomocné chodí spíš různě postižení. Tedy je asi vše při starém.)
Jinak posílání do zvláštní školy bylo snad normální bez ohledu na barvu pleti. Na exkurze nás pro změnu vodili do pomocné školy, asi byla nejochotnější hostit školky (když si to tak promítám, byla od školky nejdál, míjí se cestou 2 základní školy a ta zvláštní je trochu bokem, ale blíž). Kdo se neohradil (teda samozřejmě jeho rodiče; pětiletému dítěti to je fakt fuk), ten skončil ve zvláštní. Mě tam prý taky chtěli dát. Naopak bylo několik cikánských/romských dětí (jsem si jistej, že slovo rom se tehdy nepoužívalo), které posílali do základní školy a rodiče protestovali. Tatínek jedné holčičky prý vyhrožoval soudružce učitelce, že ji rozbije hubu (když nepůjde do zvláštní školy). Tak moc chtěl aby jeho dítě chodilo do zvláštní školy.
Takže pokud někde byla nějaká diskriminace, v našem městě to určitě nebylo. Do zvláštní posílali všechny a čekalo se, kdo se ozve. A ozývali se (teda minimálně v jednom případě) naopak ti, co jejich děti chtěli posílat do základní školy.