Zákaz mobilů ve školách je plný chyb a obrovský průšvih
Opravdu zajímavý článek na aktuální téma "zákaz mobilů ve školách", vážně stojí celý za přečtení; dozvíte se v něm o naprostých absurditách.
Co to znamená v praxi? Že už nebudete vyzvedávat dítě ze školní družiny tím, že družina bude jen jako hlídání, než dítě vyzvednete, a zavoláte mu na mobil „jsem tu, čekám v autě“, jak to řada rodičů dělá, případně, že mu třeba zavoláte „promiň zlato, mám zpoždění, natáhlo se mi to v práci, nepřijedu pro tebe ve tři, jak jezdím, ale až ve čtyři“.
Jsem tedy nesmírně zvědav, která škola jako první opíše do školního řádu povinnost odložit „jiné elektronické komunikační zařízení“ určeným způsobem (dle odst. 4), tedy např. odevzdat do boxu na začátku každé hodiny, plošně a automaticky - a žáci tak budou muset odložit nejen mobil, ale i naslouchátko s bezdrátovým přenosem, vnější procesor kochleárního implantátu, čtečku glukometru nebo inzulinovou pumpu.
Odst. 4 a odst. 5 přitom neumožňují stanovit výjimku pro určitá zařízení ani z určitých důvodů; odst. 4 umožňuje určit toliko „určitý způsob“ (tedy např. kam).
Jen chci podotknout, že my jsme ve škole neměli ani mobily, ani drátové telefony na mince, ani automaty na pití a naše děti taky ne. A přežili jsme to.

Uvědomme si, že si ten zákaz potomci vykoledovali - čuměli na mobily při vyučování, natáčeli si učitele a dávali to na sociální sítě...až pohár trpělivosti přetekl.
Tak nějak. Plus natáčení šikany a nahrávání na internet, to také může být důvod plánování zákazu mobilů.
A že by někoho rodiče vyzvedávali z družiny, s tím jsem se také (u sebe i u našich dětí) nikdy nesetkal.
Výjimky v podobě kompenzačních pomůcek či třeba glukometru v návrhu jsou; pokud je to nedokonalé a děravé, snad se to dá upravovat, vždyť to ještě vůbec není ve sněmovně. Osobně je mi to ale vlastně jedno, nikoho z naší rodiny se to nijak netýká. Takže mě nechává bez odezvy i zákaz, i ponechání současného stavu, kdy prý si to řada škol řeší nějak samo.