Pokud otec Petra Pavla v 31 letech (rok 1968) byl neustále komunista a 15 letého kluka dal v roce 1976 na vojenskou střední školu, není to potřeba dál komentovat. To tady píšu jako člověk, který se narodil přímo v kasárnách v Prostějově a můj otec z KSČ vystoupil v roce 1968, z náčelníka štábu samostatné jednotky šel na úřednickou funkci u OVS (okresní vojenská správa). V 80 letech minulého století jsem si z něj dělal legraci, že je nejdéle majorem u Varšavské smlouvy. U lidí kteří vstoupili do KSČ těsně po roce 1945 jejich vstup chápu. U lidí, kteří tam vstoupili po roce 1968 už šlo jen o to, že členství v KSČ u obyčejných lidí nahrazovalo jeden stupeň vzdělání. Pokud byl vyučen a byl v KSČ tak to bylo jako kdyby měl maturitu.
Živě si pamatuji jak můj děda otcův tchán se na počátku 60 let hádal s otcem kvůli politice a jak druhá polovina 60 let otevřela mému otci oči o tom co se dělo v 50 letech. Můj děda také v roce 1945 vstoupil do KSČ, ale jak proběhl proces s paní Miladou Horákovou, tak přestal platit stranické známky s tím, že se ženy za takové blbosti nepopravují. Jelikož jako velmi šikovný řemeslník měl v obci vliv, tak místní stranická organizace za něj bez jeho vědomí platila ještě několik let stranické známky. Moje štěstí bylo, že můj otec prozřel a já měl možnost v 13 letech si přečíst co vše se dělo v 50 letech a zachovat si od toho jako obyčejný dělník odstup. Nebyl jsem žádný hrdina, k volbám jsem chodil hned v pátek ve 14 hodin v maskáčích a teletem na zádech a odtud ihned na vlak a na tramp a to soudruhy docela štvalo, ale vyhodit mě od voleb si nikdo nedovolil. Prostě snaživej blbec je nejlepší ochrana před jakoukoliv autoritou.
Když jsem se na střední škole (kterou jsem absolvoval až po vyučení jako nástavbu) při povinném 1. máji hnal v texaskách, v riflové bundě a čepici s kšiltem ze starých riflí k vlajce Sovětského svazu byl jsem vždy vykázán a žádán o převlečení a žádná vlajka mi nikdy nebyla svěřena. Manželka nosila ze zásady jen Rumunskou vlajku, jelikož Rumuni nás v roce 1968 nenapadli. Tak se také dalo žít v době temna.