Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem BLACKOUTY: Je dobré mít doma pár kilo rýže?

Tohle téma se zase oživilo v souvislosti s tím co se nedávno stalo ve Španělsku a Portugalsku, třeba tady:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/blackouty-je-dobre-mit-doma-par-kilo-ryze.A250508_093156_p_spolecnost_nef

Otázka hotovosti.
Šel jsem se kouknout do peněžní krabice, nějaké bankovky tam mám, ale k čemu mi budou, když v hyperqelbech bez elektriky nebudou fungovat pokladny a nekoupím si ani rohlík, mají tam nějaké záložní zdroje napájení a jak dlouho jim vydrží?

Voda: Mám asi 150 litrový bojler, snad nějakou dobu vydrží.

Elektřina: FVE na domě zatím nemám. Kdysi mne napadlo, připojit k autu měnič 12V=/230V 50Hz, od měniče delší kabel v zimě k plynovému kotli (pokud plynové potrubí bude dodávat plyn), v létě k mrazničce, auto nechat blafat na volnoběh pod oknem. Měnič na rozdíl od elektrocentrály, záložních akumulátorů, kanystrů s benzínem (benzín v autě mám) lze pár let nechat někde v regálu bez údržby když nebude potřeba, ptal jsem se na to v několika poradnách, nikdo mi neodpověděl, sám jsem to nezkoušel.

Napadlo mne, že ve sklepě mám nějaké PB láhve, ale nejsem si jistý, jestli tam ještě nějaký plyn aspoň na vařič je.

Různé kryty co snad ještě někde jsou: Kde jsou a jak by pomohly? Co armáda, ta by snad mohla mít nějaké elektrocentrály a zásoby jídla.

Jsem zvědavý, jaká moudra budou v téhle brožuře.
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/812062/rakusan-brozura-preziti-chceme-aby-sla-do-vsech-domacnosti-hejtmani-resi-kdo-zaplati-za-krize.html

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pravidelně se účastním energtické konference, kde blekaut a kritická infrastruktura bývala hlavní té…
mll 13.05.2025 13:57
mll
Mne to nechává v klidu. Až dostaneme ty příručky, můžeme si v nich za svitu hřbitovních svíček číst.… nový
Yarda 13.05.2025 14:16
Yarda
Jsi optimista. Ti, co budou na hřbitovech, ti měli ještě štěstí. Po těch ostatních zůstane - možná -… nový
IQ37 13.05.2025 16:27
IQ37
Jako ta hra? nový
Wikan 13.05.2025 18:00
Wikan
Jen se zeptám. Vím z dřívějška, že byl problém v přechodu elektřiny přes naše území. Vím, že bylo v… nový
nerady 13.05.2025 23:34
nerady
• "Blackout" - všeobecná doporučení pro obyvatelstvo .PDF : Cely DOKUMENT ve formatu PDF • Ukazka z… poslední
HPET 18.05.2025 17:39
HPET

Pravidelně se účastním energtické konference, kde blekaut a kritická infrastruktura bývala hlavní téma. Nasposledy letos teda byly hlavním tématem elektromobily a jejich hašení. Ale minulé ročníky se věnovaly právě tomuto.
Blekaut je něco, co je velmi nepravděpodobné. Naše síť je snad v lepším stavu než ta španělská. Dost blízko k blekautu bylo někdy v roce 21, kdy kombinací nějaké nešťastné manipulace s odpojovačem a výluky nějakých dalších prvků došlo k rozpadu evropské sítě na dva ostrovy, jeden přebytkový a jeden nedostatkový. V té době se síťové hodiny zpozdily o víc jak 10 minut. Kupodivu to pak vyrovnaly, bohužel až v době, kdy jsem je o těch 10 minut šoupnul. (Kmitočet prý klesal pod 49,5 a vypínaly kmitočtové ochrany.) Víc podrobností bych si musel najít na papíře, kam jsem si je poznamenal, tahle konference bohužel nevydává žádný sborník.
Z jiného ročníku mi utkvělo v hlavě, že je jasné, že by netekla voda a nešel plyn (expanzní stanice by zamrzly, topí se v nich elektrikou), nefungovala by kanalizace (tam kde se splašky přečerpávají) na druhou stranu když by nešla voda, ono by těch splašků nebylo tolik. Nešly by telefony, nešel by internet (zřejmě ani rozhlas a televize). Tohle je víceméně jasné. Ale ono by nebylo ani palivo do elektrocentrál, protože benzínky jsou na elektriku a nemají záložní zdroj. Podle šetření hasičů ani nemaji možnost ho někam napojit, i kdyby jim ho hasiči přivezli (teda já myslím, že někdo, kdo najde ty správné dráty by se v takové situaci našel, ale oficiálně to nejde). Tehdy prý bylo po republice zapomenutých několik (číslo si nepamatuju, ale stačily na něj prsty) čerpacích stanic na kliku, no tak ty jediné by fungovaly. A pak asi desítka čerpacích stanic, které jsou na to připravené (mají záložní zdroj).
Jinak po takové události by trvalo několik dnů (minimálně týden), než by se dodávka elektriky obnovila. A to vše za předpokladu, že by infrastruktura byla v pořádku (to znamená že by to třeba byl následek nějakého hackerského útoku a ne rozsáhlého poškození sítě).
Naštěstí tak rozsáhlý výpadek je hodně nepravděpodobný a připravovat se na něj nemá smysl. (Tohle jsem nechápal u těch prepparů, co se připravujou na jednu konkrétní událost (válka, blekaut, epidemie, povodeň,..), ale kdyby přišla jakákoliv jiná, jsou v háji.) Takže by to chtělo nějakou obecnější přípravu, která pokryje víc scénářů. Třeba zavření obchodů a hranic okresů, ale to se snad opakovat nebude, to jsme tu měli v roce 20 a 21.

Jen se zeptám. Vím z dřívějška, že byl problém v přechodu elektřiny přes naše území. Vím, že bylo v plánu postavit dvě zařízení na vyrovnávání možných výkyvů v elektřině. To jedno zařízení je postaveno u Sokolova (Vítkov) a nevím kde má stát nebo stojí to druhé. Každé zařízení mělo stát jednu miliardu. Víš o tom kde stojí to druhé?

• "Blackout" - všeobecná doporučení pro obyvatelstvo .PDF : Cely DOKUMENT ve formatu PDF
• Ukazka z dokumentu (pred/behem/po)
[99959-ukazka-png]
.. pokracovani v prilozenem dokumentu PDF.

Nebo kratsi obecna verze HZB :

• Blackout – rozsáhlý a neplánovaný výpadek elektrické energie postihující
významnou část nebo celou ČR, případně i okolní státy vzájemně propojené elektrizační soustavou. Může to trvat řádově několik hodin až dnů.

[99958-bo-png]

https://hzscr.gov.cz/soubor/blackout-pdf.aspx

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru