Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ořez filmů na 16:9 Údajný remaster

Proč ne všichni dělají poctivý remaster filmů/seriálů při jejich digitalizaci

Třeba čarodejky, byly digitalizovány tak že byly přidány okraje -to co tam v původním vysílaní nebylo. Akorát většinou záběry na San Francisco jsou ořezány nevím proč ale pocházení z Back to street of san francisco

ale třeba Kobra 11 je v tv od 4.řady zazomována ořezána na 16:9 i když původně byla v 4:3 až do 11.řady

Knight Rider vyšel v německu k 40 letům v 4:3 udájně proto že kamera byla taková.

Nesnáším prasárnu když je obraz zazomován hnus.Proč to dělaj.Raději původní 4:3 než ořez metodou zazomování

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dělají to i naopak. Když je film 2,35:1 tak ho naopak na okrajích ořežou, aby neměl nahoře a dole če…
Prasak 16.04.2025 20:04
Prasak
Aha takže je toho spousta. Ale vadí mi když před dvaceti lety byl nějaký seriál ve formátu 4:3, tak…
radyvpc 16.04.2025 20:40
radyvpc
Ten vlnkovaný obraz podle mě není důsledkem ořezu, ale špatně nastaveného prokládání.
L-Core 16.04.2025 21:01
L-Core
rovneš možnost a jako plátci poplatku čt mi také vadí že čt ořezává a ještě to dává se záznamu nap…
radyvpc 16.04.2025 21:18
radyvpc
Jo a u raníčku je občas kus znělky večerníčku, je to pár snímků, ale když blbé video dá jako náhled… nový
mll 17.04.2025 11:54
mll
Víc křičí lidé, kterým vadí černé pruhy, než ti kterým vadí ořez obrazu. Je to smutné, ale je to tak…
Wikan 17.04.2025 09:12
Wikan
Mě pruhy po stranách vůbec nevadí. nový
radyvpc 18.04.2025 00:49
radyvpc
Já sleduji TV velmi málo a filmy mě obecně moc nebaví. Jako nejhorší variantu "ořezu"" (i když je to… nový
L-Core 18.04.2025 05:55
L-Core
Jo, ty boční rozmazaný okraje taky nesnáším. Odvádí to pozornost od obsahu. Nechápu, proč by okraje… poslední
Prasak 18.04.2025 11:59
Prasak

Dělají to i naopak. Když je film 2,35:1 tak ho naopak na okrajích ořežou, aby neměl nahoře a dole černý pruhy ve vysílání 16:1.
Když ještě převažovaly TV s formátem 4:3, tak to ořezání bylo běžnější, zaměřovalo se to na oblast záběru, kde se něco děje a občas se stalo, že to hercům ufiklo půl xichtu, což by režisér filmu určitě do světa nevypustil, ale při ořezu se to stávalo. A takovej ořez z 2,35:1 na 4:3, to byla půlka obrazu fuč.

Já sleduji TV velmi málo a filmy mě obecně moc nebaví. Jako nejhorší variantu "ořezu"" (i když je to spíše "přidání") považuji, když záznam 4:3 rozšíří na 16:9 tak, že jej roztáhnou (z fotbalového balónu je míč na ragby) - a úplně nejhorší, když místo pruhů vloží rozmazané a zvětšené okraje původního záznamu. Tuto prasárnu předvádí hlavně ČT se staršími ČB dokumenty.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru