Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ořez filmů na 16:9 Údajný remaster

Proč ne všichni dělají poctivý remaster filmů/seriálů při jejich digitalizaci

Třeba čarodejky, byly digitalizovány tak že byly přidány okraje -to co tam v původním vysílaní nebylo. Akorát většinou záběry na San Francisco jsou ořezány nevím proč ale pocházení z Back to street of san francisco

ale třeba Kobra 11 je v tv od 4.řady zazomována ořezána na 16:9 i když původně byla v 4:3 až do 11.řady

Knight Rider vyšel v německu k 40 letům v 4:3 udájně proto že kamera byla taková.

Nesnáším prasárnu když je obraz zazomován hnus.Proč to dělaj.Raději původní 4:3 než ořez metodou zazomování

Předmět Autor Datum
Dělají to i naopak. Když je film 2,35:1 tak ho naopak na okrajích ořežou, aby neměl nahoře a dole če…
Prasak 16.04.2025 20:04
Prasak
Aha takže je toho spousta. Ale vadí mi když před dvaceti lety byl nějaký seriál ve formátu 4:3, tak…
radyvpc 16.04.2025 20:40
radyvpc
Ten vlnkovaný obraz podle mě není důsledkem ořezu, ale špatně nastaveného prokládání.
L-Core 16.04.2025 21:01
L-Core
rovneš možnost a jako plátci poplatku čt mi také vadí že čt ořezává a ještě to dává se záznamu nap… nový
radyvpc 16.04.2025 21:18
radyvpc
Jo a u raníčku je občas kus znělky večerníčku, je to pár snímků, ale když blbé video dá jako náhled… nový
mll 17.04.2025 11:54
mll
Víc křičí lidé, kterým vadí černé pruhy, než ti kterým vadí ořez obrazu. Je to smutné, ale je to tak… nový
Wikan 17.04.2025 09:12
Wikan
Mě pruhy po stranách vůbec nevadí. nový
radyvpc 18.04.2025 00:49
radyvpc
Já sleduji TV velmi málo a filmy mě obecně moc nebaví. Jako nejhorší variantu "ořezu"" (i když je to… nový
L-Core 18.04.2025 05:55
L-Core
Jo, ty boční rozmazaný okraje taky nesnáším. Odvádí to pozornost od obsahu. Nechápu, proč by okraje… poslední
Prasak 18.04.2025 11:59
Prasak
A to nemluvim o převodu mezi 30 a 25 snímky. To jsem u jednoho filmu nějak nemohl najít, co tam teda… nový
mll 17.04.2025 11:52
mll

Dělají to i naopak. Když je film 2,35:1 tak ho naopak na okrajích ořežou, aby neměl nahoře a dole černý pruhy ve vysílání 16:1.
Když ještě převažovaly TV s formátem 4:3, tak to ořezání bylo běžnější, zaměřovalo se to na oblast záběru, kde se něco děje a občas se stalo, že to hercům ufiklo půl xichtu, což by režisér filmu určitě do světa nevypustil, ale při ořezu se to stávalo. A takovej ořez z 2,35:1 na 4:3, to byla půlka obrazu fuč.

Já sleduji TV velmi málo a filmy mě obecně moc nebaví. Jako nejhorší variantu "ořezu"" (i když je to spíše "přidání") považuji, když záznam 4:3 rozšíří na 16:9 tak, že jej roztáhnou (z fotbalového balónu je míč na ragby) - a úplně nejhorší, když místo pruhů vloží rozmazané a zvětšené okraje původního záznamu. Tuto prasárnu předvádí hlavně ČT se staršími ČB dokumenty.

Jo, ty boční rozmazaný okraje taky nesnáším. Odvádí to pozornost od obsahu. Nechápu, proč by okraje nemohly být prostě prázdný, nějakej tydýt má pocit, že to musí být vyplněno nějakým hejbáním.

A to nemluvim o převodu mezi 30 a 25 snímky. To jsem u jednoho filmu nějak nemohl najít, co tam teda vystřihli. Na videokazetě byl delší (ne zrovna zanebatelně). Pak jsem zjistil, že je tam všechno, jen se současný exemplář opožďuje, a že ten poměr je zhruba 30:25, tedy že před těmi mnoha lety se nějakým převodem 30 na 25 snímků nezabývali. Taky dobré.
Na všech televizích tak posledních 20 let je tlačítko na přizpůsobení obrazu. Komu vadí pruhy, může to změnit.
Když se dřív točily širokoúhlé filmy, tak údajně se počítalo s tím, že ne všechna kina jsou širokoúhlá (nemluvě o televizích) a na okrajích se nic moc nedělo. Ale obávám se, že při natáčení 4:3 se s ničím takovým nepočítalo (že jednou budou nudlózní televize a kus obrazu půjde pryč). Stejně jako s tím, že na čtvrtinu plochy obrazu si televize občas umístí reklamu na nějaké ty hnoje (dělá to hlavně Prima).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru