Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Letecké katastrofy V (3/10)

Teď jsem se na Prima ZOOM dokoukal na televizní pořad o katastrofách letadla DC 10 zaviněných špatnou konstrukcí nákladových dveří.
Zvukař co do toho pořadu mixoval český komentář a doprovodnou hudbu by zasloužil pověsit za koule do průvanu. A odpovědný pracovník co to schvaloval do vysílání hned vedle něj.
Doprovodná hudba dost často přehlušila český komentář, nebylo rozumět co komentátor říká, hledal (ale nenašel) jsem, jestli se nedají zapnout české titulky, abych se dozvěděl co a proč se tehdy stalo.
:-(3-[:x:

Předmět Autor Datum
Tohle je teď prý in. Někde jsem (snad včera) četl, že spousta Američanů se dívá na filmy s titulky,…
L-Core 11.09.2024 07:32
L-Core
Je to tak. Kolikrát celý film držím ovladač a jen měním hlasitost.
Al Capone 11.09.2024 12:43
Al Capone
A remastery starších LP/CD jsou také kapitola sama pro sebe… No, dynamický rozsah takýchto remaster…
Ale 11.09.2024 14:09
Ale
Ten problém není jen se zvukem ale u severských detektivek i s osvětlením scény. Zvukaři jsou asi hl…
nerady 11.09.2024 11:26
nerady
Momentálne je in aby v televízii mali nastavené hlasitosti reči hercov/komentátor na 20dB, hlasitosť…
Ale 11.09.2024 14:04
Ale
No neviem, ale Prima Zoom dnes nedávala S3 E10, ale S5 E5 o 18:00. National Geographic dával S3 E1..…
yYy 11.09.2024 19:21
yYy
Nevím na co ses koukal dnes ty, já jsem, ten příspěvek poslal včera 10.09.2024 23:30 a komentoval js…
Yarda 11.09.2024 20:29
Yarda
To som nevedel že týpek čo poslal dotaz včera, videl už včera dnešný diel... to cestuje v čase?
Ale 11.09.2024 23:23
Ale
Když máš červené tlačítko, tak cestuješ i v čase.:-D
nerady 12.09.2024 00:45
nerady
...a nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. :-D
Yarda 12.09.2024 08:20
Yarda
Myslím, že čt to vysílala s lepším babingem (pokud vím, tak tento seriál má minimálně dva některé dí…
mll 12.09.2024 15:59
mll
Tak záhada vyřešena, to video jsem si předevčírem pustil, ale než začly letecké katastrofy (byl tam…
mll 13.09.2024 13:13
mll
Kdyby nelétaly do velkých výšek a velkou rychlostí tak se dá létat i bez dveří. V ultralehkém letadl…
nerady 13.09.2024 16:57
nerady
Jednou jsem se svezl s paragánama v andule, když vyskočil poslední, nezavřel za sebou dveře. poslední
Yarda 13.09.2024 18:33
Yarda

A remastery starších LP/CD jsou také kapitola sama pro sebe…

No, dynamický rozsah takýchto remasterov je často nulový až kladný (áno relatívny dynamický rozsah môže byť aj kladný, keďže sa tam zohľadňuje aj rozdiel proti EBU R 128 a LKFS, len absolútny dynamický rozsah je len záporný).

Kvôli tomu že dynamický rozsah je tak katastrofálny, tak to znie všetko "plechovo" a nie je možné rozoznávať jednotlivé frekvencie.

Ten problém není jen se zvukem ale u severských detektivek i s osvětlením scény. Zvukaři jsou asi hluší a osvětlovači slepí. No, ale je to umělecká produkce, všichni se tam realizují a tomu já jako laik vůbec nerozumím.:-)

Momentálne je in aby v televízii mali nastavené hlasitosti reči hercov/komentátor na 20dB, hlasitosť hudby na 50dB a reklamu na 100dB s maximálnym upwards kompresovaním. A ešte aby dynamický rozsah bol ideálne nula celá nula celá nula nula a teda zvuk znel plechovo, ešte ozvena a máme zvuk ako keby niekto kričal do dlhej kovovej rúry a pritom niekto búchal na hrnce.

Osobne si myslím že "pověsit za koule do průvanu" je slabý trest za toto. A to hovorím ako niekto, kto už dávno televíziu nezapol. Ale stačilo mi vidieť u rodičov chvíľku, keď som bol na nášteve. Alebo aj na iných náštevách.

Myslím, že čt to vysílala s lepším babingem (pokud vím, tak tento seriál má minimálně dva některé díly i tři dabingy, a to jen co já vím). Aspoň si nevzpomínám, že bych s tím měl nějaké problémy. Na zoomu jsem to ještě neviděl, buď se to nenahrálo (je to taková loterie, lae nestěžuju si, i tak toho mám na koukání dost), nebo jsem to prostě přeskočil, jako něco, co jsem už viděl.
Uložto nám už nefunguje, tam se daly najít všechny díly, něco se dá možná najít na youtube. A tady to je z čt https://prehrajto.cz/letecke-katastrofy-s05e03-zahada-zavrenych-dveri-cz-dabing/65a3976944f7c jen obraz a jeden zvuk (žádné titulky atd.) možná to bude lepší (bohužel nemám u PC reproduktor, abych to zkusil).
Pokud si pamatuju, tak tam měl být nějaký zkrat, který odblokoval ovládání dveří a mechanická zábrana (tvořená tenkým plechem) nebyla dost pevná, aby otevření dveří zabránila, ale možná si to pletu s jedním z prvních dílů (možná dokonce první díl první série, ale určitě to bylo v první sérii), který byl taky o tom, co se stane, když za letu upadnou dveře.

Někdy je ten dabing příšernej a ještě příšernější jeho zmixování. Zoom titulky nevysílá, čt ano, tak jestli to někde mám z ČT titulky by tam být mohly. Zvukaři jsou hluší (je to nemoc z povolání, ale měli by s tím umět pracovat, mají přece i spoustu přístrojů, nejen své uši) a osvětlovači slepí. A pochybuju, že to někdo schvaluje, respektive je to asi jen formalita.

Tak záhada vyřešena, to video jsem si předevčírem pustil, ale než začly letecké katastrofy (byl tam kus předchozího pořadu), nešťastnou náhodou jsem přepnul na další video a tedy tenhle pořad neviděl. Mě bylo hned divné, že bych to přeskočil.
Titulky mají vytvořenou kolonku, ale nejsou. A když o tom tak přemýšlím, měl bych je najít v srt souboru a žádný takový jsem na disku dávno neviděl.
To co jsem říkal se opravdu týkalo toho předchozího (boeing 747), tohle byla jiná katastrofa nebo spíš dvojce katastrof, která má s touhle společné právě jen ty dveře. Jedna skončila relativně dobře (na vysátých sedačkách nikdo neseděl, letadlo bylo poloprázdné a lehké, piloti to zvládli ukočírovat a bezpečně přistáli) ale za dva roky poté došlo k další s plným letadlem, takže se sedačkama vypadly i lidi, podlaha se propadla daleko víc protože vezlo víc lidí a totálně se přerušilo ovládací vedení i hydraulika a letadlo bylo neovladatelné a havarovalo.
Ten dabing primy je příšerný, ale pokud jde o mix hudby, tak na té jedničce to neni o moc lepší. Aspoň ovládací lana (cables) nepřeložily jako kabely, ale tohle je věc překladatele, dabér jenom přečte, co mu překladatel napíše. Takže když napíše dísítén tak přečte dísítén a né dé cé deset jak jsme zvyklí, ale je otázkou co je správně jestli to číst česky nebo anglicky (kdyby to aspoň bylo v celé epizodě jednotné, dísí snad jednotně bylo ale jednou to bylo deset a jednou ten (přičemž to většinou četli dlouze tedy tén)).

Tady byla příčina podobná, špatně zajištěné dveře, ale mohla za to konstrukce, která umožňovala zajistit zavírací páku s použitím síly nebo ještě větší síly, aniž by došlo k zajištění dveří a ani nebyla žádná indikace, že dveře jsou špatně zajištěné (zatímco předtím u toho boeingu byla ta zajišťovací konstrukce slabá, že to mechanické zajištění nevydrželo sílu otvírání). K tomu chybějící školení, že se nakládač musí podívat do dírky na správné zajištění zámků (kterou na letadlech po první této nehodě vytvořili), cedulka jen v angličtině, kterou ten nakladač neovládal a netušil tak, k čemu to malé okénko ve dveřích slouží.
Prostě šlendrián největšího kalibru, zvlášť když se ještě ukázalo, že výrobce o téhle potenciální chybě věděl ještě před uvedením letadla na trh.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru