Předmět Autor Datum
No a tohle je ještě lepší: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-svycarske-babicky-vyhraly-h…
nerady 09.04.2024 21:47
nerady
Že nechodí žalovat Indii, nebo Čínu?
Prasak 09.04.2024 22:00
Prasak
Ať to udělají a rovnou hned. Alespoň všem ukážou, jak to jde, nebo nejde. Fakt je třeba padnout na r…
Prasak 09.04.2024 21:58
Prasak
IMHO je potřeba stavět blázince. Ale jen EKO blázince a bez emisí. 3-[:x:
Yarda 10.04.2024 07:59
Yarda
Ten nadpis je zavadzajuci, kedze v clanku sa pise o 2035 a navyse sa robi zbytocne halo. Kedze sa po…
fleg 10.04.2024 13:18
fleg
Na tepelko (v podstate i na plynovy kondenzacni kotel) potrebujes podlahove topeni. U starych baraku… poslední
Jan Fiala 10.04.2024 16:28
Jan Fiala
Vo všeobecnosti je to cesta správnym smerom, ale: - musí na to byť pripravená ekonomika čo nie je -…
Ale 10.04.2024 13:48
Ale
To je právě ten problém. Třeba taková elektrotechnika spotřebovávala hodně olova, ale neřešilo se tě…
mll 10.04.2024 14:47
mll

Ten nadpis je zavadzajuci, kedze v clanku sa pise o 2035 a navyse sa robi zbytocne halo.
Kedze sa pohybujem aj v oblasti novostavieb priznam sa, ze posledne 2-3 roky som nemontoval nic tam, kde by bol plynovy kotol.
Tepelne cerpadla ta posledny rok mala kazda novostavba, kde som vkrocil...mozno kvoli nejakym nariadenim, ci normam, ale plyn uz si nedava nikto.
Sam uvazujem nad tepelnym cerpadlom + slnecnej energii, pretoze ma JaFiho clanky na kutilskej dost inspirovali a videl som to uz u par zakaznikov, dokonca jeden si vsetko postavit na suciastkach z Aliexpresu a podobne lacnych eshopov, ma doma malu veternu vrtulu a kolektory a vyzera to naozaj super...teda tie cisla.
Ked sa zakazovalo uhlie a kotle na uhlie tiez ludia brblali, ale cuduj sa svete koniec sveta sa nekonal, takze nebude sa konat ani teraz.

Na tepelko (v podstate i na plynovy kondenzacni kotel) potrebujes podlahove topeni. U starych baraku je to problem - musel bys zrekonstruovat podlahy = rozkopat barak.

Ted jsem cetl, ze se nasly nejake velke zasoby vodiku, snad na 100 let. Tohle vidim jako moznost vyuziti pro vytapeni.

Vo všeobecnosti je to cesta správnym smerom, ale:

- musí na to byť pripravená ekonomika čo nie je
- musí byť dostatok času na presadenie zmien (ktoré nie sú tak jednoduché ako sa zdajú)
- riešime problém že nám tečie voda, a namiesto výmeny potrubia v ktorej je pol metrová diera, meníme časť kde je milimetrová dierka (napr. 3 lode vytvoria toľko emisií čo všetky autá v EǓ, namiesto toho riešime autá a nie lodnú prepravu, pritom práve lodná preprava a uholné elektrárne sú jedny z najväčších znečisťovatelov ovzdušia a najviac vplývajú na globálne otepľovanie).

Inak viď Fleg, nie je to až tak zlé.

To je právě ten problém. Třeba taková elektrotechnika spotřebovávala hodně olova, ale neřešilo se těch 99% co jde do akumulátorů, ale to 1% co jde na měkké pájení.
Lodě nemůže EU vyřešit, protože ty ze zcela jasných důvodů (nejde jen o emise, jde třeba o pracovní a bezpečnostní předpisy) plují pod vlajkama zemí mimo její vliv.
Elektrárny se časem vyřeší samy, aspoň u nás se řeší, že velkým blokům končí životnost a i kdyby nekončila, tak pomalu dochází uhlí v přilehlých dolech (a elekrárna je udělaná na místní uhlí, neni možné jej dovážet, protože by mělo jiné složení). U vás na slovensku máte i plynové elektrárny, to je u nás zcela minoritní (u nás jsou to hlavně kogenerace, kdy hlavním produktem je teplo a potom jedna elektrárna v Kladně s plynovými turbínami, která slouží pro start sítě ze tmy, pokud by něco takového někdy bylo potřeba a jinak jako podpora sítě ve špičkách), takže zase bude potřeba řešit, jak nahradit náhradu Jaslovských Bohunic.
Není to tak dávno (tak 20-30 let) co se všude muselo přecházet na plyn. U nás ve městě třeba rozkopali nově udělané chodníky, jakoby půl roku předtím nevěděli, že tam budou dělat plyn. A najednou je to špatně.
Zemní plyn je celkem bezproblémový, kromě fosilního se přece dá nahradit bioplynem z obnovitelných zdrojů. Takže to je naprostý nesmysl ho rušit. Jen je potřeba ho namísto na potrubí z ruska napojit na potrubí z bioplynové stanice, která nás všechny spasí (stejně jako bionafta a biobenzín). Prakticky pokud jde o topení, může mi to být úplně jedno, to si musí vyřešit místní teplárna, ale ne každý bere teplo z ústředního zdroje.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru