Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Korespondenční volba?

Je to jak píšeš, v tom odkazu je to popsané podrobně:

A jak by to vypadalo v praxi?
Stejně jako to platí už nyní, volič se musí zapsat u místně příslušného českého zastupitelského úřadu do voličského seznamu. O hlasování poštou musí následně alespoň 40 dní předem požádat a nahlásit adresu. Na ni mu pak přímo zastupitelský úřad pošle doručovací obálku, úřední obálku, identifikační lístek a informace k hlasování.
Na nich volič stvrdí podpisem, že hlasoval sám za sebe. Volební lístek si následně vytiskne z informačního systému správy voleb, vloží do hlasovací obálky a tu pak i s identifikačním lístkem dá do doručovací obálky, kterou odešle s předstihem před volbami zpět ambasádě, kde bude mít obálky na starost zvláštní volební okrsková komise.
Ty podle identifikačních lístků označí ve výpisu ze seznamu voličů, kdo hlasoval korespondenčně.
„Identifikační lístky odloží stranou a úřední obálky vhodí do volební schránky, aby se smísily s úředními obálkami z prezenčního hlasování. Poté se teprve otevře volební schránka a začne sčítání hlasů,“ uvádí k průběhu korespondenčních voleb návrh zákona.
Systém podle předkladatelů novely v zásadě vylučuje možnost, že by volič hlasoval dvakrát, tedy i osobně. Zaslané hlasovací obálky pak volební komisaři smísí s ostatními ve volební urně.
Korespondenční volbu pro krajany má zavedenu většina zemí v Evropské unii včetně sousedních států Německa, Rakouska, Slovenska, Polska.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/korespondencni-volba-zahranici-posta-hlasovani.A240112_212925_domaci_krd

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat