Inak mi úplne uniklo spojitosť toho černocha s tým rumom. Ale vlastne sa ani nevidím.
Koukám, že budou mít problém i "Rychlé šípy", kdy se to oslovením "plantážník" jen hemžilo. Nu což náš rum už není rum ale tuzemák a doba začíná být tak korektní až se z toho poděláme.
Ten náš rum ale nemá s rumem nic společného.
S odstupem času tohle oddělení názvů hodnotím pozitivně. Zvláště, když pravý rum lze pořídit za pár šestáků, tak není důvod lejt do sebe ten tuzemský likér.
Mně vlastně na názvu vůbec nezáleží. Ten tuzemský rum používá manželka v kuchyni (koláče, cukroví), pořídili jsme dostatečnou zásobu (na to pečení) než zakázali některé jeho komponenty. Pravý rum mě spíše nezajímá, nikdy jsme jej nekoupili, ale jednu darovanou flašku dvanáctiletého jsme už vycumlali. Jednoznačně favorizuji gin (pouze Beefeater nebo Bombay) :) Vlastně... ještě můžeme Džeka Danielsů s medem.
Zkus i koupit někdy gin "Xoriguer" z Mahonu na Menorce. Vyrábí se jinou technologií než většina ostatních ginů. Ta výroba je tam od doby kdy Menorku kolonizovali Angličané a ti tam na dovolené nedělají nic jiného než, že ho neustále lemtají. U nás se snad dá koupit pouze na internetu. Ještě k mé poznámce. Myslím že tu nikdo minimálně 50 let název rumu neřešil a najednou přišlo nařízení, že tam slovo rum nesmí být. Vždy tam ale byl přívlastek "tuzemský". Nedohaduji se o tom jak chutná, ale o tom jak si hrajou na korektnost.
Ona tá korektnosť ohľadne rumu vyplynula z toho, že rum,pokiaľ má byt označený ako rum ,musí byt vyrobený z cukrovej trstiny,to je po novom jedna z hlavných podmienok na to,aby sa to mohlo označiť ako rum……Československý tuzemský rum sa vyrába ,resp. vyrábal obvykle z drevného alebo zemiakového liehu,potravinárskych farbív a prichutí ,preto po novom nemôže niesť názov rum…
vyrábal obvykle z drevného
Vrahu, dřevěný líh je meťák.
metanol a etanol vznikajú vždy spolu,len ich treba od seba oddestilovať pri správnej teplote,reálne sa nedá vyrobiť len metanol alebo len etanol....
Výraz dřevěný líh je lidový výraz pro metanol. To jsem měl na mysli.
Takový výraz jsem ještě nikdy neslyšel. Asi dost historický výraz.
Inak mi úplne uniklo spojitosť toho černocha s tým rumom. Ale vlastne sa ani nevidím.
Koukám, že budou mít problém i "Rychlé šípy", kdy se to oslovením "plantážník" jen hemžilo. Nu což náš rum už není rum ale tuzemák a doba začíná být tak korektní až se z toho poděláme.
Ten náš rum ale nemá s rumem nic společného.
S odstupem času tohle oddělení názvů hodnotím pozitivně. Zvláště, když pravý rum lze pořídit za pár šestáků, tak není důvod lejt do sebe ten tuzemský likér.
Mně vlastně na názvu vůbec nezáleží. Ten tuzemský rum používá manželka v kuchyni (koláče, cukroví), pořídili jsme dostatečnou zásobu (na to pečení) než zakázali některé jeho komponenty. Pravý rum mě spíše nezajímá, nikdy jsme jej nekoupili, ale jednu darovanou flašku dvanáctiletého jsme už vycumlali. Jednoznačně favorizuji gin (pouze Beefeater nebo Bombay) :) Vlastně... ještě můžeme Džeka Danielsů s medem.
Zkus i koupit někdy gin "Xoriguer" z Mahonu na Menorce. Vyrábí se jinou technologií než většina ostatních ginů. Ta výroba je tam od doby kdy Menorku kolonizovali Angličané a ti tam na dovolené nedělají nic jiného než, že ho neustále lemtají.
U nás se snad dá koupit pouze na internetu. Ještě k mé poznámce. Myslím že tu nikdo minimálně 50 let název rumu neřešil a najednou přišlo nařízení, že tam slovo rum nesmí být. Vždy tam ale byl přívlastek "tuzemský". Nedohaduji se o tom jak chutná, ale o tom jak si hrajou na korektnost.
Ona tá korektnosť ohľadne rumu vyplynula z toho, že rum,pokiaľ má byt označený ako rum ,musí byt vyrobený z cukrovej trstiny,to je po novom jedna z hlavných podmienok na to,aby sa to mohlo označiť ako rum……Československý tuzemský rum sa vyrába ,resp. vyrábal obvykle z drevného alebo zemiakového liehu,potravinárskych farbív a prichutí ,preto po novom nemôže niesť názov rum…
Vrahu, dřevěný líh je meťák.
metanol a etanol vznikajú vždy spolu,len ich treba od seba oddestilovať pri správnej teplote,reálne sa nedá vyrobiť len metanol alebo len etanol....
Výraz dřevěný líh je lidový výraz pro metanol. To jsem měl na mysli.
Takový výraz jsem ještě nikdy neslyšel. Asi dost historický výraz.