Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Prezidentské volby v USA, 2024

Máme tu docela zajímavý (předvolební) začátek:
Donald Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, řekl soud v Coloradu

Rozhodnutí nejvyššího soudu v Coloradu činí z Trumpa prvního prezidentského kandidáta v historii USA, který je považován za nezpůsobilého ucházet se o Bílý dům podle zmíněného 14. dodatku americké ústavy. To se aplikuje velmi zřídka a zakazuje zastávat úřad činitelům, kteří se zapojili do „povstání nebo vzpoury“, napsala agentura Reuters.

Trump is ineligible for office under 14th Amendment’s ‘insurrectionist ban,’ Colorado Supreme Court rules

In a stunning and unprecedented decision, the Colorado Supreme Court on Tuesday removed former President Donald Trump from the state’s 2024 ballot, ruling that he isn’t an eligible presidential candidate because of the 14th Amendment’s “insurrectionist ban.”

The 4-3 ruling will be placed on hold until January 4, pending Trump’s appeal to the US Supreme Court, which could settle the matter for the nation.

The state Supreme Court decision only applies to Colorado, but the historic ruling will roil the 2024 presidential campaign. Colorado election officials have said the matter needs to be settled by January 5, which is the statutory deadline to set the list of candidates for the GOP primary scheduled for March 5.

Tohle bude ještě zajímavý.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat