Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Investujte, abyste byli zabezpečeni na stáří.

Radí to Anna Píchová, hlavní analytička společnosti Cyrrus.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ve-vate-na-duchod-investovat-a-povinne-expertka-oprasila-druhy-pilir-239491

Jak moc se mýlím, když si "investování" představuji tak, že je to něco podobného jako když budu sázet sportku a doufat že vyhraju jackpot a budu mít do konce života vystaráno? Tomuhle odvětví nerozumím a důvěrné informace z vyšších kruhů se ke mně taky nedostávají.
https://debaty.net/discussions/3091159-pripravte-se-na-nejhorsi-stat-spustil-portal-kde-se-dozvite-svuj-duchod#r3091294

BTW: To jméno mi připomíná, že když jsem sloužil vlasti, tak tam narukoval mladík stejného příjmení poněkud mdlého rozumu, tak ho přidělili do PZH co se tam zbytky z jídelny vykrmovali vepři.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobré je, že nás se tyhle nápady už nijak nedotknou :-p Na jakékoliv spoření ve fondech se dívám tr…
L-Core 09.11.2023 10:03
L-Core
Ono je tu ještě jedna skutečnost. Pomalu začíná do důchodu odcházet ta generace, která si tahle spoř…
ml1 15.11.2023 15:30
ml1
Dnes jsem zaznamenal informaci, že státní příspěvek k penzijnímu připojištění má sice vzrůst (motiva…
L-Core 15.11.2023 16:03
L-Core
Bohužel autoři podobných návrhů nepatří k těm, kteří nemají v hlavě nasráno. Podle toho to u nás vyp…
Jan Fiala 15.11.2023 20:14
Jan Fiala
Bohužel stát nemůže být donekonečna dojná kráva. Ropa nám ze země nestříká, peníze se samy nekotí, z…
L-Core 15.11.2023 21:03
L-Core
státní příspěvek k penzijnímu připojištění má sice vzrůst Tak ale tahle vláda ten mejdan rozjíždí č…
RedMaX 15.11.2023 23:02
RedMaX
Ale to já taky. Jen je potřeba si uvědomit/připustit navazující možné dopady, proto jsem tu svou úva… poslední
L-Core 16.11.2023 05:39
L-Core

Dobré je, že nás se tyhle nápady už nijak nedotknou :-p

Na jakékoliv spoření ve fondech se dívám trochu přes prsty, hlavně kvůli nepojištění tam naskládaných peněz. V bance je pojištěn ekvivalent 100.000€ (na jedno rodné číslo), ve fondu nic. Mohou tisíckrát tvrdit, jací jsou profíci, že už fungují 4 roky, bla bla bla, ale dobře si pamatujeme spousty krachů u nás, v Evropě i USA. Navíc mi vadí riziko poklesu hodnoty portfolia do mínusu. Prostě konzerva :)

Jeden paradox: kdo vydělává prací nebo podnikáním dost (nebo zdědí, vyhraje) a na připojištění by mohl posílat dost peněz, žádné připojištění na stáří nepotřebuje. Kdo málo, kdo vychází tak-tak se zaťatými zuby, nemá spořit z čeho, případně je na spoustu let svázán hypotékou. Všelicí poradci horují i za spoření pár stovek. Jaký to bude mít smysl za 45-50 let, když dnes si začne mládežník z prvního pracovního poměru šetřit třeba pětistovku, tisícovku, si může spočítat kdokoliv. I ten finanční poradce, ten má ale jiný zájem, provizi za každého uloveného kořena. Nic víc.

Ono je tu ještě jedna skutečnost. Pomalu začíná do důchodu odcházet ta generace, která si tahle spoření nebo pojištění zakládala před 30 lety. A tu přichází prozření, že nedostanou ani to, co šlo z jejich platu, natož ten příspěvek zaměstnavatele, protože to všechno padlo na daně a poplatky (takže banka-slamník by vyšla lépe). Já to viděl v rodině, maminka ta to aspoň dostala rychle, tatínek byl o něco později, asi už fondu (nebo co to bylo, pojišťovna co vím) docházely peníze, takže čekal snad půl roku, než mu naspořené peníze (to, co z nich zbylo) poslali, prostě mají takovou výpovědní lhůtu.
Ostatně podobné prozření bylo o dost dříve u stavebního spoření.
No a je logické, že se zase musí vymyslet něco jiného a na delší dobu, aby ta naděje vydržela déle a víc se ukradlo, když to tak ošklivě řeknu. Nedávno jsem třeba zachytil zprávu, že se ta doba má prodloužit ze 35 na 45 let.
Také mi pani na poště, která se mi horlivě snažila něco takového vnutit nedovedla uspokojivě odpovědět, jestli z mé pětistovky bude za 30 let tisícovka (tehdy zrovna byly výsledky blízké nule). A to bude muset být, protože při 2,5% inflaci, která je (nebo tehdy byla) cílem čnb (bylo to v době, kdy byla menší a čnb se ji všemožně snažila "nastartovat") vychází poločas znehodnocení (doba, za kterou peníze ztratí polovinu hodnoty) na cca 30 let.

Dnes jsem zaznamenal informaci, že státní příspěvek k penzijnímu připojištění má sice vzrůst (motivace pro střadatele, aby si odkládali více), ale zároveň že ten státní příspěvek se nebude vyplácet důchodcům. Je to sice naprosto logické (důchodce nemusí být motivován, aby si spořil na důchod), ale spolu s informací, že se to dotkne tři čtvrtě miliónu lidí (střadatelů ve 3. pilíři), může to být docela alarmující zpráva pro penzijní pojišťovny. Protože kdo z důchodců nemá v hlavě nasr., produkt bez jakéhokoliv bonusu zruší a do 3 měsíců kompletně vybere. Netuším, kolik je průměrná výše úspory, ale pokud by to bylo mizerných 100k, je to hnedka pro pojišťovny mínus 75 mld. Předpokládám, že lidé v důchodovém věku ale stihli našetřit více; o to může být odliv peněz z fondů vyšší.

Bohužel stát nemůže být donekonečna dojná kráva. Ropa nám ze země nestříká, peníze se samy nekotí, zadlužovat se stále více prostě nejde. Peníze se rozházely zčásti na předražené státní zakázky (v Číně se za to popravuje), zčásti na uplácení svého voličstva právě vládnoucí garniturou. Mejdan jednou musí skončit.

Ale třeba víš, jak se bezbolestně a za jásotu obyvatelstva s neutěšenými státními financemi trvale vypořádat.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru