Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Řidič zastřelil dva klimatické aktivisty při blokádě silnice.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hledám pocit, že mi jich je líto protože bojovali za správnou věc, ale nějak ho u sebe nenacházím. 3…
Yarda 09.11.2023 08:15
Yarda
Tak zrovna u těchto protestujících nacházím pochopení, protože ne/nechat si rozjebat zemi měděným do…
Prasak 09.11.2023 16:32
Prasak
Más za to, že nasírání nevinných lidí je vhodná forma prostestu a prosazení svých myšlenek ? Co kdyb…
Araneus84 09.11.2023 20:05
Araneus84
Nemyslím si, že by prosazovali svoje myšlenky, naopak chtěli zabránit katastrofě. Velká firma chce t…
Prasak 09.11.2023 22:11
Prasak
Nejhorší je, že většina lidí kteří protestují nemají s daným problémem nic společného. Nebydlí v dan…
nerady 10.11.2023 14:13
nerady
Jasně, existují na světě notoričtí a dalo by se říct, že profesionální odpůrci čehokoliv. Já vím o j…
Prasak 10.11.2023 15:30
Prasak
Tomuhle šlo o odvolání neschopné vlády, která odmítá podporovat sportovní a kulturní projekty někde…
RedMaX 10.11.2023 17:33
RedMaX
Blokování silnic a šikanu obyvatelstva též neschvaluji. I když mám pochopení, pokud to udělají v zou…
Prasak 10.11.2023 17:55
Prasak
Těžbu mědi v Panamě ovládne kanadská firma First Quantum Minerals Publikováno 15.3.2013 | Autor: Kat…
nerady 10.11.2023 19:15
nerady
My jen víme, že se tam těží měď a že místní tam proti tomu protestují. Co je vede k protestům, to už…
Prasak 10.11.2023 20:14
Prasak
Nikdo místní tam nebydlí a je to patrné z leteckých snímků a ani to není chráněné území. Jediná cest…
nerady 11.11.2023 15:23
nerady
To co píšeš, tak to je situace u nás. Fakt nevíme, co se děje v té Panamě a co se tam komu nelíbí, ž…
Prasak 11.11.2023 18:41
Prasak
Jen to, že vždy protestují ti co jim do toho nic není, nebo ti co z toho chtějí mít nějaký přínos pr…
nerady 11.11.2023 19:20
nerady
I majitelé lesa mohou demonstrovat, akorát to bude každýmu ukradený a stejně si nepomohou. (Mám kole… poslední
RedMaX 11.11.2023 19:49
RedMaX

Tak zrovna u těchto protestujících nacházím pochopení, protože ne/nechat si rozjebat zemi měděným dolem kvůli byznysu je rozhodně dobrý důvod k protestu, narozdíl od evropských idiotů, co se lepí k silnici s absurdními požadavky, jako je přestat používat ropu, nebo jezdit ve městech třicítkou. A právě tito idioti zavinili to, že zbytek lidstva má odpor i k těm, jejichž protest má racionální důvod.

Nemyslím si, že by prosazovali svoje myšlenky, naopak chtěli zabránit katastrofě. Velká firma chce těžit měď, úřady budou za peníze slepý a nechají drancovat svoji zemi. A ti lidi, co tam žijí a trochu jim záleží na přírodě, ti jsou jim ukradení. On takovej důl na měď bude určitě docela velkej projekt, mnohem špinavější, než to, proti čemu protestují ti naši idioti z Poslední generace. Je to Panama, právo tam bude mít ten, kdo zaplatí. Jediné, co právě může tohle zvrátit, je medializace. A tvůj příspěvek přesně potvrzuje to, co jsem napsal - kvůli idiotům, co protestují proti blbostem, je pak nahlíženo stejně pokřivenou optikou na všechny ostatní, co bojují za opravdu důležitou věc.

Nejhorší je, že většina lidí kteří protestují nemají s daným problémem nic společného. Nebydlí v dané lokalitě a problém se jich v podstatě netýká. Většinou jsou sdružení v nějaké neziskové organizaci (dále jen "sekta") a snaží se prosadit svůj názor jako, že je to dobro pro všechny. Za 25 let ve veřejné správě jsem zjistil jak to funguje. Sekta protestuje proti všemu a těmi protesty se snaží získat peníze pro svoje zájmové sdružení. Nejlepší je sekta se zájmem o životní prostředí, jelikož všechny nové projekty přece narušují životní prostředí. Po čase zjistíte, že když jim investor zaplatí tak se stáhnou do bažin. Většinou se neplatí přímo, ale např. se u jejich sekty či jejich člena objedná nějaký posudek či něco jiného na jiný projekt, aby to nebylo tak nápadné. Investoři eliminují zase členy sekty tím, že zjišťují co je jejich koníček a zajistí největším řvounum např. grant na studium živočichů v deštném pralese a tím je odklidí ve správný čas z cesty. Obdobně to funguje i ve zbrojním průmyslu. :-)

Tomuhle šlo o odvolání neschopné vlády, která odmítá podporovat sportovní a kulturní projekty někde na severu Čech s početnou vyčleněnou komunitou:

https://www.youtube.com/watch?v=Rj8Sm2M3_wo

Co udělal, zřídil si petiční stánek v Praze před úřadem vlády a tam 3 měsíce stanoval. Nikomu nevadil, kromě teda idiota z Řeporyjí, který mu tam chodil nadávat, vedl si svůj protest a nakonec to vzdal, ničemu to stejně nepomohlo. Nicméně nikoho aktivně nenapadal, nikomu nebránil v cestě do práce ani na dovolenou, prostě slušnej člověk, kterýmu o něco šlo. Nemám proti tomuto aktivistovi ani ň, za mě naopak velkej palec nahoru. Ale pokud nějaký hajzlové blokují silnice a někdo je odstřelí, slzu pro ně neuronim, mají co chtěli!

Těžbu mědi v Panamě ovládne kanadská firma First Quantum Minerals
Publikováno 15.3.2013 | Autor: Kateřina Šafářová
Kanadská těžařská společnost First Quantum Minerals koupila za 5,1 miliard USD konkurenční společnost Inmet Mining a ovládne tak těžbu mědi v Panamě, ve které se nachází jedno z největších světových nalezišť mědi. Firma First Quantum Minerals v Panamě začne těžit v roce 2016 a odhaduje, že během 40 let vytěží 300 000 tun mědi. Společnost First Quantum Minerals těží měď i ve Finsku, Peru a Zambii, po zahájení těžby v Panamě, budě těžit více než 1 000 000 tun mědi ročně. Ceny mědi od roku 2008, kdy svět zasáhla finanční krize, klesají.

Dal jsem sem článek starý deset let. Potřebuji vysvětlit tu zoufalost aktivistů blokujících komunikaci v Panamě po deseti letech kdy se o tom rozhodlo.

A tady proč už pán nevydržel a střílel.
Rozsáhlé protesty proti prodloužení těžby mědi si v Panamě po třech týdnech vyžádaly první dva mrtvé. Dva demonstranti přišli o život kvůli střelbě při blokádě jedné ze silnic, které protesty od samého počátku doprovází. Podle místního tisku je země kvůli demonstracím a blokádám téměř paralyzovaná.

Jinak důl je v pralese asi 20 km od pobřeží nikdo v okolí nebydlí a k pobřeží je komunikace a na pobřeží přístav pro odvoz rudy. Zisky z dolu tvoří 3% HDP Panamy.

My jen víme, že se tam těží měď a že místní tam proti tomu protestují. Co je vede k protestům, to už my tady nevíme a jen můžeme vidět malý kousky skládačky, který nám přinesou média. Jestli jsou to místní lidé, kterým důl opravdu nějak znepříjemňuje život, nebo jsou to aktivisti, co jsou z principu proti čemukoliv, či jsou to herci zaplacení konkurencí.

Nikdo místní tam nebydlí a je to patrné z leteckých snímků a ani to není chráněné území. Jediná cesta vede k moři do přístavu, který byl asi vybudován pro expedici měděné rudy.
Pokusím se to vysvětlit na příkladu od nás. Každý kus lesa má svého vlastníka (stát, města a obce, společnosti a soukromníci). Majitel lesa zjistí, že les je dostatečně starý na vykácení a vysazení nového lesa. První kdo ti do toho začne mluvit je stát jelikož on určuje zda je to les produkční nebo plní ochrannou či jinou činnost, pokud je to druhé tak si neškrtneš. Většinou se dostaneš do rozporu s lesním hospodářem, kterého mají malí vlastníci určeného ze zákona a ve svém lese si můžeš bez jeho souhlasu těžit ročně maximálně 3 kubické metry dřeva ročně, což je absolutně nerentabilní. Pokud ti to hospodář povolí vyrojí se ochránci přírody, kteří tam nic nevlastní a jen prudí nebo se poutají ke stromům. Nepíšu tady o střetech vlastníka lesa s myslivci a že za ten les odvádíš státu daně, které ti nyní zvednou o sto procent. Připadá ti to normální, že s lesem, který dorostl do kácení si nesmíš dělat to co pokládáš za vhodné a že nějaký zelený mozek, který nic nevlastní ti bude určovat co máš dělat se svým majetkem? Pak ti najednou přiběhne lesní hospodář, že tam máš brouka a že máš okamžitě kácet. Naštěstí v tomto už je judikát, že ho nemusíš poslouchat. :-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru