Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Řidič zastřelil dva klimatické aktivisty při blokádě silnice.

Těžbu mědi v Panamě ovládne kanadská firma First Quantum Minerals
Publikováno 15.3.2013 | Autor: Kateřina Šafářová
Kanadská těžařská společnost First Quantum Minerals koupila za 5,1 miliard USD konkurenční společnost Inmet Mining a ovládne tak těžbu mědi v Panamě, ve které se nachází jedno z největších světových nalezišť mědi. Firma First Quantum Minerals v Panamě začne těžit v roce 2016 a odhaduje, že během 40 let vytěží 300 000 tun mědi. Společnost First Quantum Minerals těží měď i ve Finsku, Peru a Zambii, po zahájení těžby v Panamě, budě těžit více než 1 000 000 tun mědi ročně. Ceny mědi od roku 2008, kdy svět zasáhla finanční krize, klesají.

Dal jsem sem článek starý deset let. Potřebuji vysvětlit tu zoufalost aktivistů blokujících komunikaci v Panamě po deseti letech kdy se o tom rozhodlo.

A tady proč už pán nevydržel a střílel.
Rozsáhlé protesty proti prodloužení těžby mědi si v Panamě po třech týdnech vyžádaly první dva mrtvé. Dva demonstranti přišli o život kvůli střelbě při blokádě jedné ze silnic, které protesty od samého počátku doprovází. Podle místního tisku je země kvůli demonstracím a blokádám téměř paralyzovaná.

Jinak důl je v pralese asi 20 km od pobřeží nikdo v okolí nebydlí a k pobřeží je komunikace a na pobřeží přístav pro odvoz rudy. Zisky z dolu tvoří 3% HDP Panamy.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat