Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Civilizace, kde nejsou peníze?

Ano, peníze tu od nepaměti nejsou. Ale ta snaha "mít" to, co je možné, ano. Ta společnost, kde si bereš co chceš (máš-li takovou potřebu), neměla a nikdy nebude mít šanci, nikdy na to nebudou zdroje. Tohle s lidstvem prostě fungovat nemůže.

Už třeba vidím, jak třeba lidé s radostí uspokojují potřebu po salámu tím, že šahnou po čemsi, co vedla masa pomalu ani neleželo a ostentativně pohrdnou 100% šunkou či uherákem. Nebo místo po 12° Plzni dají přednost jakémusi čemusi z PETky. Nebo oblast elektroniky, odívání, dopravy, dovolených, volnočasových aktivit atd. Nebo bydlení; kdo by nechtěl krásný velký, bezbariérový barák, s velkým pozemkem, nabitý zautomatizováním všeho? Předěláš lidi, aby raději volili paneláková sídliště?

Tohle možná(??) může fungovat, pokud to bude platit (hádám) pro 1% lidí. A těch zbylých 99% budou muset být bezprávní otroci, kteří na ně budou muset dělat, nějak tak to směřovalo za Pol Pota. A ani tak nevím, když každý z toho 1% bude chtít mít jachty v kdejakém rezortu. A ani těch grafických karet nV4090Ti by se nedalo tolik vyrobit, kolik by "potřebovali"/chtěli. Já bych chtěl 4. Pro sebe, pro manželku a každému ještě do zálohy identický PC. Spotřeba neva, elektřina (další potřeba) je přece zadarmo.

Všechno nakonec stojí na víře, že nějak bude. Nakonec i to zlato, diamanty, nemovitosti. Není přece problém mi to systémově sebrat (znárodnit, jak to dělali soudruzi). Nebo mě jednoduše šupnout do basy (jak to dělají různé státy s nepohodlnými); k čemu mi tam všechno zlato bude?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat