Hmyz jako zdroj proteinu misto masa
Narazil jsem na zajimavy článek o chovu cvrčků.
https://m.facebook.com/pavelmacek.cz/posts/10224077076609769?wtsid=rdr_0DXNleyshNsiZ5hSQ
Chov cvrčků v takovém měřítku, kterým by se pokryla spotřeba proteinů získávaných z těl teplokrevných živočichů a ryb, byl byl - ač to tak na první pohled vůbec nemusí působit - extrémně náročný, nákladný a jeho uhlíková stopa by násobně předčila tu, kterou zanechává současný chov běžných hospodářských živočichů.
Ani to nečtu, jelikož bych to do huby nedal. Snad v nouzi nejvyšší, ale ta doufám že nenastane.
Spíš šlo o pohled chovatele, který má zkušenosti a ví, co cvrcek k rozmnožování a dosažení jateční velikosti potřebuje. To zřejmě zeleným mozkům uniká, protože krávy prdí.
Když ho posypeš "DDT", tak poroste jako z DDT. Lidi jsou vynalézaví!
Zeleným mozkům toho uniká hodně. Čistou elektřinu z větru vyrábí větrník jehož kovový stožár byl vyroben v ekologických železárnách, uhlí na výrobu koksu pro železárny bylo ekologicky vytěženo a přepraveno ke koksovně, balza, která je v listech vrtule, byla ekologicky vytěžena v deštném pralese, pryskyřice potřebná k sendvičové konstrukci vrtule byla ekologicky a bez jakýchkoliv ekologických vlivů zpracována, stožár a vrtule byla na místo přivezena plachetnicí, jeřáb, který to zvedal byl na sluneční pohon a tak bych mohl ještě dlouho pokračovat.
To je sice pravda, ale kdyby se spočetly skutečné ekologické dopady výroby jednoho větrníku (ty železárny, dřevo atd.) a porovnaly s následnou ekologickou výrobou elektřiny z větru, jsem přesvědčen, že je vysoce ekologicky výhodná. Jasně, nefouká pořád, nedělá to dobře ptákům…
V zime, kdy potrebujes energii nejvic nefouka a navic ti vetrnik energii spotrebovava, protoze jej musis vyhrivat, aby nezamrzl
"Nedělá to dobře ptákum..." ty vole, ono to tým ptákom absolútne zlikvidovalo biotop, zabralo to obrovskú časť úrodnej pôdy, kde by sa niečo mohlo pestovať a kde by tie vtáky práve chytali potravu... a hej, ešte to spôsobuje veterné erózie. To mi je ekológia jak prase.
Raději prase než cvrčka.
https://www.youtube.com/watch?v=vUjjBf8Nfds&ab_channel=Bohu%C5%A1