Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Povinné zateplení starých domů do deseti let.

Tak jsem si dnes přečetl v novinách o tom, že EU schválila povinné zateplení všech domů do deseti let. Tak se ptám kde na to vezmu jako důchodce peníze. Důchod mi nyní sníží o cca 1000,-Kč. Daň z nemovitostí se zvýší o 100% (nyní platím 12000,- Kč mám velkou stodolu). Do topení uhlím se promítne cena povolenek a již nyní mě bude oproti minulému roku stát jak o 30000,- Kč více. Elektřina se nám zvýšila o cca 6000,-Kč ročně. O potravinách nemluvím. Izolační hmoty za poslední dva roky vyskočily o více jak 100%. Stát sice říká, že na to budou dotace, ale když si to spočítám, tak moji osobu "okrade" během těch deseti let minimálně o trojnásobek toho co pak možná dá na zateplení, když budu mít internet a budu dostatečně zdatný vyplnit žádost o dotaci. Nevím jak někdo může takovou věc schválit, když se např. nevyřazovaly povinně stará vozidla, která nesplňují normy EU. To pokud nebudu mít zateplený dům budu muset bydlet ve stanu, nebo zase budu platit pokuty aby politici měli z čeho rozhazovat?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Povinné zateplení starých domů do deseti let. To se tě netýká. Tys snad stavěl starý dům?
IQ37 15.03.2023 20:54
IQ37
do deseti let znamená do konce roku 2033.:-D Podle europoslanců se mají povinně upravit domy s ener…
Karel04 15.03.2023 21:41
Karel04
Tak to chci vidět, jak budou zateplovat ty historické budovy v centru měst, které jejich majitelé v…
Prasak 15.03.2023 22:03
Prasak
Zalepis to pilisem zevnitr ]:) nový
Jan Fiala 16.03.2023 03:42
Jan Fiala
Také máme nezateplený barák. Navíc složitý tak (hlavně střechou a vestavěnými podkrovkami v ní), že…
L-Core 15.03.2023 22:46
L-Core
Kdoví, kde v roce 2033 budeme. Lépe řečeno, kdoví kde v 2033 EU bude... nový
Jan Fiala 16.03.2023 03:43
Jan Fiala
Přesně tak. Netřeba stahovat kalhoty, brod je ještě daleko. Ještě zdaleka není rozhodnuto: Podle po… nový
Zdenál 16.03.2023 08:03
Zdenál
Doufám, že komunistům - těm v KSČM - začnou stoupat předvolební preference a soudruhy a soudružky z… nový
Yarda 16.03.2023 07:47
Yarda
Zateplení budov může být pro některé lidi finančně náročné, ale přináší mnoho výhod včetně snížení n… nový
Sol 19.03.2023 22:53
Sol
ROZHODNĚ NE! Správně jsi měl napsat: "Zateplení některých budov může být pro některé lidi finančně… nový
RedMaX 19.03.2023 23:23
RedMaX
Hadas se s odpovedi od AI nový
Jan Fiala 19.03.2023 23:56
Jan Fiala
To není AI, ale NI (natural idiocy). nový
Prim 20.03.2023 11:06
Prim
Souhlasím. nový
Sol 20.03.2023 05:45
Sol
Odpověď hodná politika. Spoluvlastním dům z roku 1870, kombinované zdivo (kámen, cihla) v suterénu d… poslední
nerady 20.03.2023 22:41
nerady

do deseti let znamená do konce roku 2033.:-D

Podle europoslanců se mají povinně upravit domy s energetickou náročností tříd E, F a G, aby do roku 2030 dosáhly minimální třídy energetické náročnosti E a do roku 2033 třídy D. Pro nebytové a veřejné budovy europarlament stanovil dřívější termíny, ačkoliv jsou i výjimky.

Také máme nezateplený barák. Navíc složitý tak (hlavně střechou a vestavěnými podkrovkami v ní), že si nějaké rozumně proveditelné zateplení nedokážu představit. Krovy a latě nejsou dřevěné, jak se dnes obvykle dělá, ale kovové. Jasně, i náš barák by se dal zateplit (změnit střechu, opléskat stěny vatou nebo polystyrénem, vyměnit okna), ale odhadl bych to tak na 1,5mio, to se nám určitě nevyplatí, i kdyby se náklady na vytápění zdvojnásobily. Ono s inflací by léty rostla i cena zateplení, dá se předpokládat.

Zůstávám naprosto v klidu a do ničeho se nemíním hrnout. Kdoví, kde v roce 2033 budeme.

Láska k EU každopádně vzroste ]:)

Přesně tak. Netřeba stahovat kalhoty, brod je ještě daleko. Ještě zdaleka není rozhodnuto:

Podle poradenského experta Petra Holuba z Budovy21 se ale návrh může ještě změnit, protože nyní o něm budou europarlament a Evropská komise vyjednávat s členskými státy. „Můj odhad je, že to spíše skončí blíže pozici členských zemí, která říká, že třeba rodinné domy by z toho měly být vyjmuty,“ uvedl Holub.
...
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) upozornilo, že přesné parametry směrnice ještě nejsou jasné. „Upozorňujeme, že Směrnice o energetické náročnosti budov nabude svou finální podobu ... pravděpodobně až koncem tohoto roku.“
...
Nová pravidla se nemají vztahovat na památky a jednotlivé země z nich budou moci vyjmout i další chráněné budovy, technické stavby či kostely. ... Podle znění směrnice se povinnost nemusí týkat ani domů s užitnou plochou do 50 metrů čtverečních či těch, které nejsou celoročně užívány. Kromě toho mohou státy z pravidel vyjmout veřejné sociální bydlení.

Doufám, že komunistům - těm v KSČM - začnou stoupat předvolební preference a soudruhy a soudružky z demogratyckých politických stran to přinutí k zamyšlení.
Tedy jestli jsou něčeho takového schopni/é.
3-[:x:

BTW:
Soudruzi a soudružky v C. & K. Slavné Evropské Ůnyji řeší míčoviny a důležitými problémy se nezabývají.
Tak například kolik benzínových aut by muselo jezdit, aby vyprodukovalo tolik CO2 a dalších škodlivin jako požár jedné haly. A že těch hal jen u nás lehlo popelem slušné množství.

Zateplení budov může být pro některé lidi finančně náročné, ale přináší mnoho výhod včetně snížení nákladů na vytápění a snížení emisí skleníkových plynů. Evropská unie i mnoho národních vlád poskytuje finanční podporu pro zatplení budov.

ROZHODNĚ NE!

Správně jsi měl napsat:

"Zateplení některých budov může být pro některé lidi finančně náročné, ale přináší mnoho výhod ..."

Přitom to, že se nejedná o všechny budovy, je zcela zásadní. Například zateplení u některých typů budov způsobuje zvýšenou vlhkost, potažmo plísně. To je něco, co je pro člověka bezprostředně mnohem a mnohem škodlivější než-li skleníkové plyny atd. Celé to nařízení EU je blbost na n tou, kterou může vymyslet jen naprostý vůl!

Odpověď hodná politika. Spoluvlastním dům z roku 1870, kombinované zdivo (kámen, cihla) v suterénu dokonce mezi vnější kamennou zdí a vnitřní cihelnou je zásyp stavebním bordelem. Dům jsem ze tří stran odkopal ale zničil si při tom záda. Mám kotel na tuhá paliva, který jsem musel měnit v roce 2012 a to už jsem instaloval kotel 3. emisní třídy. Z toho důvodu jsem neměl nárok na dotace ohledně výměny kotlů. Okna už jsem měnil někdy v roce 2005. Do roku 2002 jsem splácel půjčku na dům a následně to samé měl spoluvlastník do roku 2012. Pak jsme šetřili peníze na střechu, kterou jsme dělali v roce 2018 a jelikož jsme na ni také neměli tak se to řešilo částečně půjčkou, která byla doplacena v roce 2021. Nyní mám příjem jen důchod a o tom jak to dopadá na důchodce jsem napsal v úvodu. Nemám problém se zateplením ale mám problém s tím, že stát mě postupně bude obírat o peníze a ještě bude chtít abych byl počítačově zdatný, vybral dobře firmu, nechal zpracovat projekt a pak nám dá třetinu peněz o které nás během těch deseti let obral. Stát si nechává uniknout ročně minimálně 100 miliard čistého zisku z bank a o vodovodech a minerálních vodách zde ani nepíšu.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru