Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem AI v umeni, fotografia a video

Vznika zaujimavy fenomen. Nedavno vyhral maliarsku sutaz portret vytvoreny AI. Autor sice povedal, ze bol nutny vstup cloveka, ale da sa povedat, ze z dominantnej casti to bola praca AI. Zacina sa tym sumrak kreativnych povolani?
Druha vec, co ma trosku desi je vzostup AI v generovani videa a predovsetkym fotografii.
Depp fake videa este nie su take dokonale ale fotografie zacinaju byt nebezpecne realne.
Hned ma napadli 2 fenomeny, ktore s tym suvisia.
Prvy je to, ze ktokolvek vytvori vasu fotografiu a zasadi vas, kde chcete a iba hlbkova analyza spozna, ze je to podvrh. Pripadne sa zacnu vytvarat falosne fotografie miest, ci momentalne by boli aktualne fotky z bojov na Ukrajin, ktore by boli celkom emulo vytvorene. Cize ziadne fotenie 20-30 rokov starych konfliktov, ktore budeme vydavat za sucasne, normalne umelo generovane kolaze na zaklade nasich poiadaviek.
Druhy je snad este horsi. Politik prichyten na fotografii, ktora by ho za normalnych okolnosti usvedcovala zo lzi sa bude branit tym, ze je to fake. A samozrejme, kym sa dokaze, ze nie je bude jeho afera uz davno zabudnuta, takze sa defakto z toho vykruti.
A hlavne ludia zostanu zaskoceni a nebudu uz verit "vlastnym ociam", pretoze naozaj bude tazko rozoznatelne, co je realita a co vymysel pre kazdeho z nas.
V sumare nikto nebude verit nikomu a nicomu a vo svete zavladne este vacsi chaos ako je teraz.

Předmět Autor Datum
Ja už teraz neverím ničomu, ani sebe...
Ale 04.09.2022 14:34
Ale
A komu to slouží ....
RedMaX 04.09.2022 14:59
RedMaX
Zatial len pre zabavu...mas rozne online sluzby, kde si mozes vygenerovat obrazok podla svojho zadan…
fleg 04.09.2022 15:41
fleg
Pornpen jsem zkoušel několikrát, ale nikdy mi to nic nevygenerovalo. Takže za mě jsou tvé obavy zcel…
RedMaX 04.09.2022 16:40
RedMaX
Pokud by někdo chtěl tvrdit, že počítač sám od sebe namaloval Monu Lisu, tak se jenom usměju. "Nutný…
IQ37 04.09.2022 23:45
IQ37
Vytvoření počítače a softwaru je přeci ok z hlediska AI. Důležité je, aby se AI sama učila a výsledk…
RedMaX 05.09.2022 09:11
RedMaX
Zacina sa tym sumrak kreativnych povolani? Vznika zaujimavy fenomen. AI dnes jiz sklada i hudbu, pi…
HPET 05.09.2022 00:00
HPET
To byla ta AI, co se učila podle lidí a prakticky odrážela stav společnosti, pokud pamatuji dobře.
Prasak 05.09.2022 06:19
Prasak
tie umelé veci generované AI sú ešte stále velmi umelé,zatial to nepredbehlo šikovného tvorcu s Phot…
audax mobile 07.09.2022 11:56
audax mobile
AI udělá spoustu práce, která by ti mechanicky trvala hrozně dlouho. Najít hranice objektu u složitě…
Jan Fiala 07.09.2022 12:13
Jan Fiala
Tak tak. Zde kdyz jsme u toho je ukazka "AI Face Swaping" (OpenCv), nebo DeepFaceLive & DeepFaceLab…
HPET 07.09.2022 19:12
HPET
No nevím, jestli dělá jen takový mechanický práce. Pokud tohle je generováno AI, tak se fotošopoví u…
Prasak 07.09.2022 19:36
Prasak
AI chybi zatim invence. Ale bez problemu muze byt pouzita pri manipulaci s grafikou - umi poznat tva… poslední
Jan Fiala 07.09.2022 19:55
Jan Fiala

Zatial len pre zabavu...mas rozne online sluzby, kde si mozes vygenerovat obrazok podla svojho zadania, ale tieto enginy umoznuju aj zasadit do realneho cloveka a urobit zaber, aky nikdy nezvnikol.
Priklady:
https://www.zive.cz/clanky/midjourney-miluje-emmu-watson-vsechny-tyto-jeji-fotky-vygenerovala-umela-inteligence-co-s-tim/sc-3-a-218204/default.aspx
https://www.zive.cz/clanky/neuronka-pornpen-generuje-nahe-zeny-asi-nikoho-neprekvapi-ze-ma-totalne-pretizene-servery/sc-3-a-218062/default.aspx

Pornpen jsem zkoušel několikrát, ale nikdy mi to nic nevygenerovalo. Takže za mě jsou tvé obavy zcela liché. Nikdo z nás nemá doma počítač, který by dokázal reálně generovat fotky a ještě dlouho mít nebude. Údajné webové služby se zkusit nedají, naprostou většinu času nefungují. To že jsou tam už nějaké předgenerované obrázky je sice hezké, ale nemohu ani v nejmenším potvrdit, jak vznikly, jestli to někdo nefotil nebo nekreslil ručně.

Sorry, ale zase děláš z komára velblouda. To je jako z facebookem a jeho umělou inteligencí. Když po mě žádal fotku, předložil jsem mu fotku hračky - krokodýlka a bylo to schváleno. Přitom okolo facebooku se točí spousta mýtů, jak dokonalou umělou inteligenci má. Má ale velký kulový.

To samé jsou ty neuronové sítě, vždyť to žádná AI není! Co je to za inteligenci, když to "navíc" umí jedinné, umí to zpracovávat data paralelně. Prostě když vezmeš obrazy všech malířů na světě, tak to díky velké výpočetní síle dané mnoha paralelně zapojenými počítači dokáže spočítat všechny další možnosti, které malíř měl, ale z nějakého důvodu se pro ně nerozhodl nebo ho ani nenapadly. Takže ta neuronová AI udělá jen to, že spočítá další možné tahy štětcem a podle toho vytvoří obraz. Celé je to zásadně dáno počtem vstupních dat, bez dostatečně velkého vzorku vstupů to neumí nic.

Jedna z podmínek AI byla v tom, že se dokáže sama učit. To ale stále neumí. Princip je teda takový, že do toho narveš vstupní data (opravdu masivní množství vstupních dat) a ono ti to vyhodí jeden výsledek. Ale samo to neumí zhodnotit, zda je výsledek správný a naučit se to. Někdo zase musí přijít a znovu to tam zadat jako další vstup.

Ale tak dobře, jestli je herní technologie DLSS od NVidie označovaná jako kvalitní AI, budiž. Protože na základě natrénování upscalingu obrazu reversním postupem, to udělá lepší upscaling, a o to tam jde. :-)

Vytvoření počítače a softwaru je přeci ok z hlediska AI. Důležité je, aby se AI sama učila a výsledky učení dokázala interpretovat. Jenže dneska je to spíš o tom, že se do "AI" nasází velké množství dat, na kterých se "učí", ale pak "AI" sama ty výsledky učení aproximuje. Nicméně nevymyslí něco vlastního, jen složí už známé dohromady nebo vytvoří něco založeného na těch vstupních datech.

Takže ten vstup člověka není jen ztvoření AI, ale i zadání toho, co od AI chceme, samo to žádnou invenci neprojeví, tak jak to může být inteligentní. ;-)

Zacina sa tym sumrak kreativnych povolani?
Vznika zaujimavy fenomen.

AI dnes jiz sklada i hudbu, pise knihy, basne, nebo i scenare pro filmy a to uz nakou dobu ..

Uz v roce 2016 musel MS stahnou Tay tweets protoze zacal byt rasisticky ]:) Pro ty co jeste nebyli na svete : en.wikipedia.org/wiki/Tay_(bot)

tie umelé veci generované AI sú ešte stále velmi umelé,zatial to nepredbehlo šikovného tvorcu s Photoshopom,ludia budú zaskočení možno až v dobe,keď bude kvantový počítač bežnou súčasťou každej domácnosti,zatial tie výsledky aj bez hlbkovej analýzy vyzerajú umelo.strnulo.......viac nám motajú hlavy tie samozvané ministerstvá pravdy,ktoré sa momentálne formujú všade a ktoré sa nám snažia prikazovať,čo je tá správna pravda ,než vznikajúca AI....

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru