Předmět Autor Datum
Tak vselijake nabozenske kulty byly, jsou a budou. Diky za tip, mrknu.
merlouska 12.06.2022 00:52
merlouska
Ona je na tom nejhroznější ta ignorace problému okolím, takový ten alibismus, že přesto, že to je zá…
RedMaX 12.06.2022 06:47
RedMaX
Nemůžu si pomoct, ale úplně obyčejný zedník staršího věku má větší povšechný rozhled než mladý člově…
Jan Fiala 12.06.2022 16:53
Jan Fiala
To nie je len o veku, idioti sa rodili aj pred 100 rokmi. nový
Michal2 13.06.2022 10:17
Michal2
idioti sa rodili aj pred 100 rokmi To je pravda. Ale nikdy dříve nedostávali takový prostor, aby se… nový
IQ37 13.06.2022 17:21
IQ37
A jéje, opět je na scéně věčný spor generací... Já bych to tak černě neviděl, znám dost mladých lidí… nový
Zdenál 13.06.2022 11:40
Zdenál
On je problém i ve výchově. Dřív jsi nebyl vychováván k tomu drát se dopředu za každou cenu. Byl jsi… nový
Jan Fiala 13.06.2022 14:29
Jan Fiala
Takovihle lidi byli i v minulosti. Hazis vsechny do jednoho pytle. Existuje spousta slusnych a poko… nový
merlouska 13.06.2022 15:53
merlouska
Nemyslím si to. Pokecal jsem si už tehdy. Jistěže to neplatí na sto procent, ale setkávám se s tím… poslední
RedMaX 13.06.2022 19:22
RedMaX

Ona je na tom nejhroznější ta ignorace problému okolím, takový ten alibismus, že přesto, že to je zákonem zakázané, tak vlastně to nebudeme řešit, pokud to nebudou přehánět. Pokud se týká dospělých ok, pokud se týká dětí, už to tak ok není. Nicméně panuje z toho i určitý optimismus, že stát lidem nekecá do života a mohou si ho narozdíl od ČR žít, jak oni chtějí. To můžeme Američanům závidět. Druhou stranou mince je, jak může člověk 21. století věřit pohádkám a jak mohou být na světě lidé stále myšlením na středověké úrovni. Pokud vidíme, že se to týká nemalého počtu obyvatel USA, můžeme se vůbec divit tomu, že stejné středověké myšlení předvadí obyvatelé Ruska, tedy tradičně zaostalého státu?

No a pokud se na to podívám z pohledu ČR, tak i tady mi přijde, že je to čím dál horší. Když mluvím s lidmi generace babiček, generace mého otce nebo mojí, teda generací, kteří alespoň ještě na základní škole zažili konec komunismu a pak to porovnám s rozmluvou s lidmi mladšími, přijde mi ten úpadek extrémní. Nemůžu si pomoct, ale úplně obyčejný zedník staršího věku má větší povšechný rozhled než mladý člověk s vystudovaným bakalářem. Jak se tohle mohlo stát?

Nemůžu si pomoct, ale úplně obyčejný zedník staršího věku má větší povšechný rozhled než mladý člověk s vystudovaným bakalářem. Jak se tohle mohlo stát?

Jednak životní zkušenosti, druhak nemá vymyty mozek současným školským systémem. Proč měli indiáni radu starších, kde o důležitých věcech rozhodovali staresine s životními zkušenostmi a ne pouze mladí progresivní válečníci, pro které je jediným řešením vykopat válečnou sekeru a vyrazit?

A jéje, opět je na scéně věčný spor generací...
Já bych to tak černě neviděl, znám dost mladých lidí s docela slušným rozhledem.
Zkus si představit sám sebe ve 20 letech a zvaž, jaký jsi měl tehdy rozhled - pravděpodobně jsi byl na podobné úrovni, jako dnešní mládež. Tehdy by sis asi se starým zedníkem moc nepokecal...

On je problém i ve výchově. Dřív jsi nebyl vychováván k tomu drát se dopředu za každou cenu. Byl jsi vychováván k ohleduplnosti, úctě ke stáří (nežil jsem ve velkoměstě, kde to mohlo být zdegenerované už tenkrát).
Tohle mladým (a do toho počítám i střední ročníky) úplně chybí. Stačí jít nakupovat. Mladá holka nechá košík uprostřed uličky a jde si vybírat zboží. Že tím zablokuje všechny za sebou ji vůbec netrápí. Včera si nějaký pablb zastavil auto a kecal s kolemjdoucím. To, že za ním jedou další auta ho netrápilo. Hlavně že měl VIP značku. O parkování ani nemluvím.

A to, co se dnes dere dopředu, hlavně na politické funkce jsou absolventi těch nejneužitečnějších oborů, kteří by se jinde neuživili. Podle toho pak řízení vypadá. Bez zkušeností, hlavu vymytou liberálními ideologiemi... A když je trochu úspěšnější, tak absolvuje nějaký ten západní VUML, aby se přesvědčili, zda je zdravý na to, pustit jej výš.

Takovihle lidi byli i v minulosti.

Hazis vsechny do jednoho pytle. Existuje spousta slusnych a pokornych lidi jakehokoli veku, stejne jako spousta nezdvorilcu a arogantu jakehokoli veku.

Predchozi generace nadavala na tvoji generaci, tvoje generace nadava na nasledujici, nasledujici bude nadavat na tu dalsi. Furt dokola, furt dokola.

Fakt nevim, proc se tohle porad resi. Zacinas znit jako nerudny starec, ktery na nikom a nicem nenajde nic dobreho.

Nemyslím si to. Pokecal jsem si už tehdy.

Jistěže to neplatí na sto procent, ale setkávám se s tím hodně často. Mladí lidé znají svůj obor, znají svůj koníček a tím to končí.

Abych použil slova klasika: "Nu, i skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále."

A to dneska nehrozí. Navíc mi přijde, že mladí lidé vůbec nemají logické myšlení. Dokážou maximálně papouškovat to, co někde slyšeli a sami neumí vůbec myslet.

Myslím si, že hodně je to způsobené školou, že jsme byli nuceni používat vlastní rozum, kdežto dneska je to spíš na obtíž. Nabiflovat se a nepřemýšlet o tom, to je heslo dneška. Nelíbí se mi to.

---
Co píše JaFi, tak bych to ale nehodnotil. Myslím, že obecně je dneska ve společnosti vidět apatie k okolí. Ta potom způsobuje zmíněné problémy a když se k tomu přidá neschopnost mladých lidí myslet, lehce dochází k situacím, které mladý člověk nemusí myslet zle, jen nechápe, že dělá něco špatně.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru