Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Energie

Česko a drahá elektřina. Problém nevyřeší omezení exportu ani oddělení od německého trhu

Já teda nevím, zda to vnímám správně, ale zdá se mi, že některý tvrzení v článku jsou napsány šikovně. Nedokážu to ale kvalifikovaně posoudit.

Většina obchodů na energetických burzách má finanční, nikoli fyzické vypořádání. Na energetických burzách si účastníci zajišťují prostřednictvím finančních derivátů cenu oproti budoucímu nejistému vývoji. Na německé burze EEX se sice určuje cena elektrické energie, ale nedochází k reálnému prodeji od výrobce k obchodníkovi. Ti v praxi uzavírají obchod přímo nebo prostřednictvím brokera.

To přece na cenu nemá žádnej vliv, zda se na burze řeší fyzický nebo jen finanční vyrovnání. Za jakou cenu uzavírají prodávající a kupující, pokud ne za tu burzovní?

Ve výročních zprávách Skupiny ČEZ lze vyhledat přehled hlavních odběratelů, kteří vyrobenou elektřinu odkoupili. Konkrétně loni ČEZ prodal elektrickou energii za 66 miliard korun v Česku a za 12,8 miliardy korun v zahraničí.

A prodal ji v ČR místním firmám, který jsou fyzicky v ČR? Nebo část energie prodané v ČR bylo nakoupeno zahraničím?

Jak v říjnu ČEZ upozornil, cena elektrické energie je určována nejdražší elektrárnou, která musí být v danou chvíli v provozu. Tuto roli plní hlavně plynové elektrárny. Cenu elektřiny tak určuje rovnice, do které vstupuje (drahý) zemní plyn a (drahé) emisní povolenky. Tedy stručně řečeno, pokles tržní ceny elektrické energie nelze očekávat dříve, než se uklidní napětí na trhu se zemním plynem.

A musí to tak být? Je to z podstaty nebo proto, že se to prostě někomu hodí? Nedala by se cena vyjádřit jako vážený průměr?

Vyvázání se z dlouhodobých smluv na nákup zemního plynu z Ruska a Norska bylo pro státy Evropské unie výhodné. Náhrada těchto smluv s vazbou na cenu ropy za nákup za ceny určené burzou ušetřil evropským zemím v letech 2010 až 2020 podle propočtu Mezinárodní energetické agentury z letošního října celkem 70 miliard dolarů.

Nu, jak moc to bylo výhodný nevím, ale jak moc nevýhodný je to teď, to vidíme všichni.

Nebo jen slyším trávu růst? Jak to vidíte?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat