Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Opuštění země a let do vesmíru

Zdravím,
měl bych dotaz. Teď čtu článek o vesmíru a tam se píše, že aby raketa mohla opustit Zemi a letět do vesmíru, musí dosáhnout tzv. únikové rychlosti, což je 11,2 km/s.
Zajímá mě proč musí letět tak rychle?
Proč by nedokázala do vesmíru letět třeba F16 rychlostí jen 1000 km/h ?

Díky

Pro příště: https://debaty.net/discussions/2842566-tohle-neni-poradna (host)

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jde o určité zjednodušení - Počítá se s tím, že ta raketa tam vyletí pomocí motorů (jiného zázraku)… poslední
gilhad 21.04.2022 15:04
gilhad

Jde o určité zjednodušení - Počítá se s tím, že ta raketa tam vyletí pomocí motorů (jiného zázraku) a pak už ty motory vypne a udrží se tam sama setrvačností po "neomezenou dobu" (čti hodně dlouho)

Stíhačka, větroň i horkovzdušný balén využívají vzduchu jako opory, navíc pr funkci motorů používají vzdušný kyslík. Jenže vzduch je čím výš, tím řidší, balon ztratí vztlak, větroň už nenesou stoupavé proudy a větroň i stíhačka ztratí oporu pro křídla. Síhačka pak ještě o kyslík pro motor a vduch, který by tím motorem proháněla. Takže nad určitou hranici jim to už moc nejde, navíc celou dobu letu potřebujou nějakou sílu, co by je držela ve vzduchu a nenechala je spadnout, jinak jdou k zemi.
---
Když hodíš kámen vodorovně, tak ti za chvilku spadne na zem, protože přitažlivost ho urychluke smerem k centru země asi o 10m/s každiu sekundu. Takže brzo ten vodorovný pohyb se změní v šikmý a pak prakticky svislý, protože gravitace to urychluje furt, zatímco tys tomu na začátku dal jen omezenou rychlost.

S družicema je to to samé - gravitace je urychluje směrem ke středu země, ale pokud letí družice vodorovně dost rychle, tak země je kulatá a pod družicí uhýbá dolů. Pokud letí družice tak rychle, že země uhne dolů o tolik, o kolik gravitace za tu dobu družici přitáhne, tak se to vyrovná a družice letí pořád ve stejně výšce nad povrchem a nepotřebuje k tomu už žádné motory.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kosmick%C3%A1_rychlost

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru