Jak voní benzín?
Stalo se mi něco podivnýho. Snažil jsem se zjistit, zda je v kanystru nafta nebo benzín, podle barvy jsem to nedokázal rozhodnout, tak jsem zapojil čich.
Nakonec se zjistilo, že to byl benzín, jenže: on vůbec nevoněl jako benzín, jak si to pamatuju z dětství. Nebyl právě cítit skoro vůbec.
Je tohle normální? Něco mi během desetiletí ušlo? Voní u vás ještě benzín "po benzínu"? Zdá se mi to celý jaksi divný.
Nemas covid?
Vlastne bych se ruznym vunim benzinu v prubehu casu moc nedivil. Ono automobilovy benzin nema zadne presne dane slozeni, je to jen kapalina nejakych definovanych vlastnosti, ale s ceho se sklada, to vubec neni dany. A protoze ruzne rafinerie zpracovavaji ruznou ropu ruznymi zpusoby a vyslednou smes dale ruzne michaji a upravuji, klidne muze benzin ruzne vonet.
jestli to smrdí podobně, jako když otevřeš rozjetou tiskárnu (takovej lehkej zápach elektriky) tak bych to tipoval na čipy v palivu.
Ano. Neni benzin jako benzin. Kdyz tak vem hadrik, nalij na neho trochu a hned uvidis jestli je to nafta nebo benzin.
pripadne do kanystru hod zapalenu zapalku (idealne velku zapalku urcenu na podpalovanie krbov). ak budes pozorovat vybuch, bol to benzin. ak nie tak je to nafta.
Jinak voní technickej, jinak u pumpy a tam ještě budou asi různé podle přidaných biosraček
Co si pamatuji (desítky let zpět), tak pěkně voněl ten "závodní" benzín do motorek (plochá dráha či motokros); říkalo se, že tam dávali snad kerosin a ricínový olej, ale jestli je to pravda…
Methanol a ricinovy olej. Methanol ma velky oktanovy cislo a ricinovy olej je jeden z nejlepsich oleju co do mazacich schopnosti, akorat s mizernou zivotnosti.
Možná tam pro dnešní zženštilé řidiče... dolévají nějakou voňavku nebo neutralizér (nevím co to je, ale zní to věrohodně).
Dnes už potrebujú voňavku aj asfaltéri: 690165