Chtěl bych si začít dělat svoji šunku
Zdravím,
nevěděl jsem, kam debatu umístit, tak jsem to vyzkoušel sem.
Rád bych se pokusil a naučil se dělat vlastní domácí šunku. Hledám někoho, kdo s tím má zkušennost a kdo mi poradí, jaký šunkovar pořídit. Existují plastové, nerezové i hliníkové. Plastový nechci. Rozhoduji se mezi tímto nerezem a tímto hliníkem.
Co byste pořídili vy?
Sice takto maso neprznim, ale urcite bych se vyhnul hliniku.
Tak hliniku se nebojím. Do dneška mám na chalupě hliníkový příbory. Jíme s tím celý život. Stejně bych do toho dal sáček. Ale spíš mi jde o tu funkčnost. Aby byla šunka soudržná a dobře provařená.
Pokud bych měl možnost volby, hliníku bych se vyhnul. Negativní vliv na zdraví byl už prokázaný. To už radši ten plast.
Taky patřím ke generaci, která jedla hliníkovými příbory, dlabala z ešusů atp., ale hliník bych nechal leteckým konstruktérům.
jinak samotný šunkovar až tak nerozhoduje - má-li být šunka soudržná, je potřeba dobře připravit kvalitní surovinu - pak lze šunku připravit i v půllitrovém hrnku, na kterém stojí další půllitrový hrnek naplněný vodou (osobně vyzkoušeno).
Mám doma tohle. Pro naše potřeby vyhovuje.
https://eshop.tescoma.cz/sunkovar-presto-s-teplomerem
https://debaty.net/discussions/2842566-tohle-neni-poradna
Tvůj dotaz patří sem: https://zivot.poradna.net/
Je tam kategorie Vaření.
Případně do Kutilské poradny: https://kutilska.poradna.net/
https://kutilska.poradna.net/questions/2299546-sunkovar-jak-na-vyrobu-domaci-sunky
https://kutilska.poradna.net/questions/2331676-sunkovar-mandolina
https://kutilska.poradna.net/questions/3047839-domaci-sunka-ze-sunkovaru-jaky-sunkovar
https://kutilska.poradna.net/questions/2333102-jaky-sunkostroj-je-lepsi
atd...