Federace
Ne, Nebudu začínat nová témata na odlišné téma..
Na email sem dostal reklamu na jinou knížku o federacích. Tak mě jen tak napadlo.
Jen by mě zajímalo jak se utvoří federace (federální stát), jak federace funguje vím, je jedna centrální oblast, ale jak se taková federace utvoří? Státy musí nějak ratifikovat novou federální ústavu v souladu s ratifikačnim procesem svého statu nebo jak to probíhá a jak vznikne federálnín stát? Hledal sem to na internetu ale všude je jen kdy vznikla, jak funguje apod.
Tak si tu knížku kup, přečti ji a pak nám poskytni odpověď na svoje otázky.
A jsi si vědom toho, že ty státy před vznikem federace vůbec nemusí existovat?
To vím, že u spoustě federálních států to tak je, ale mám na mysli u federace kde se ostatní státy postupem času připojí.
To se zase tak často nestává.
Konkrétní příklad?
Nemusíš chodit nikam daleko. Česko - Slovenská federace vznikla před více jak 50 lety. Určitě o tom v knihovně něco najdeš.
Jasně, ale to byl jeden stát který se následně přetvořil ve federaci, já mam na mysli když z víc států se složí ten federální stát.
Jakože Argentina s Brazilii například, vim že je to nesmysl ale prostě v případě takového sjednocení.
Takže jinými slovy se ptáš na něco, o čem dopředu víš, že je to nesmysl.
Jedna z posledních takto utvořených federací asi budou Spojené arabské emiráty, tak si najdi něco o nich a budeš chytřejší.
No právě to sem taky hledal, ale tam je akorát to jak vznikla, kdy, jak funguje apod. Ale zdroj ohledně informace, co ty státy musely udělat za předchozí kroky aby vůbec se mohly k té federaci připojit, tak ty nikde najít nemůžu i když to napíšu anglicky.
Protože máš nějakou utkvělou představu, že existuje nějaký jeden univerzální způsob, jak to udělat. Ale ono nic takového není. Jak se dohodnou, že to udělají, tak to bude.
Jelikož federace vznikla ještě před vznikem internetu, nezbyde ti nic jiného než anglicky oslovit zastupitelský úřad SAE (asi Vídeň) a slušně a věcně požádat zda ti nemohou pomoci, např. odkaz na nějakou publikaci v angličtině, která o tom pojednává. Také je možnost zeptat se na našem ministerstvu zahraničí, zjistit si kdo tam byl velvyslancem atd.