Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Evropská unie rozhodla. Od roku 2035 nekoupíme žádné auto se spalovacím motorem

Trocha informací na dané téma: Česko se brání zákazu spalovacích motorů

Nové auto se spalovacím motorem si od roku 2035 lidé už nebudou moci koupit, schválil minulý týden Evropský parlament na návrh Evropské komise. Nyní o tom definitivně rozhodnou členské státy. Výhrady znějí z ČR, ale i Francie a Německa.

ČR není se svým stanoviskem osamocená. Proti návrhu se postavil například i německý ministr dopravy Volker Wissing s tím, že v sázce je obrovské množství pracovních míst. Záporně se vyjadřují také zástupci Francie. Záležitost mají projednat ministři životního prostředí členských zemí EU koncem června v Lucemburku.

Zákaz spalovacích motorů se podle návrhu má týkat nově vyrobených osobních aut a lehkých užitkových vozů. Ojetá motorová vozidla by si tedy lidé mohli kupovat i po roce 2035. Zpřísněná legislativa je součástí balíku klimatických opatření Fit for 55, který má vést k uhlíkové neutralitě EU v roce 2050.

Zpřísnit se mají i postupné cíle snižování emisí aut. V roce 2025 mají mít osobní vozy o 15 procent nižší emise CO2 než v roce 2021, do roku 2030 to má být o 55 procent méně. V roce 2035 by měly být emise nulové, přičemž dosavadní plány počítaly s redukcí CO2 do roku 2030 „jen“ o 37,5 procenta.

Dá se spolehnout na zdravej rozum?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat