
Rostou?
Asi je ještě brzo, ale vydatné srážky posledních dní by mohly nastartovat houbařskou sezonu... nebo už chodíte?
Já se přiznám, že na houby chodim s klukem, kterého to baví, mě moc ne, ale jako příležitost pro procházku po lese je to dobré.
Pravý houbař je schopen najít něco jedlého celoročně ale mně se z těch mimosezónních prasečích uch zvedá kufr, takže chodíme jen v létě. Poznám jen ten základ - babky, smrkové hřiby, bedly, křemenáče...
Holubinky vůbec nic, růžovek se bojím.
Miluji prochazky v lese, i s encyklopedii hub ovsem jedle od nejedlych 100% nerozeznam, nebo alespon netroufnu si tak riskovat.
Tenkrat jsem zbiral houby s dedou ktery je uz bohuzel 10 let po smrti, kdybych umel, zbiral bych, neni nad domaci houbovy gulas s knedlou ktera tu omacku poradne napije a k tomu cerne tocene krusovice !!
Loni jsem dělal udělal guláš z bedlí. Paráda.
Akorát naše děcka houby nežerou, no alespoň zbyde na mě. Jo ale řízky z bedlí jim chutnaly, kupodivu. No alespoň něco.
Já houby moc nemusím ale bramboračka ze sušených hub mi chutná a řízky z bedlí mám taky rád.
Klobouky se dají kupodivu dobře zmrazit a udělat řízky z mražených.
Je potřeba nečekat, vytáhnout z mrazáku, HNED osolit, trojobal a do oleje. Nesmí se to rozpustit jinak konec. A chutnají dobře.
Ruzovky, jedny z nejlepsich rizecku.... A holubinky jsou celkem snadno rezlisitelne (bezne najdes snad 3 nebo 4 barvy, snadnejsi nez muchomurky) a moc lidi je nezbira takze se s nima da naplnit kos.
Houby si nechávám na podzim, teď je teplo a houbožravý hmyz má hody pokud rostou. Zahlédl jsem při špacíru dva dubáky a holubinku zelenou, nechal je být. Znám svých cca 10 druhů a bohatě stačí.
Byli jsme to omrknout o víkendu... pár babek, jeden kozák, pak jakési holubinky nebo co to bylo, nechali jsme to tam.
Přitom mokro tam bylo... tak asi je ještě brzo.