Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Už máte promyšleno, koho budete volit do Poslanecké sněmovny?

Čisto tržné zdravotníctvo v skutočnosti ale neexistuje v žiadnej krajine, takže je divné tvrdiť, že na prvý pohľad vidieť, že je horšie. Povedzme ale, že najbližšie má k tomu Amerika. Určite by som nesúhlasil s tým, že v Amerike je zlý zdravotný systém - to by bolo tiež divné tvrdiť, keďže takmer všetky liečivá a moderné vynálezy v oblasti medicíny pochádzajú z Ameriky.

U trzniho modelu vzdy plati, ze si vsichni nemohou dovolit stejny typ nejlepsi pojistky, od toho to je trzni model, ze lidi rozrazuje podle penez. Kdo ma nejlepsi prijem, muze mit kvalitni pojistku, kdo ma maly prijem, nema kolikrat pojistku zadnou.

A čo je na tom zlé? Je logické a prirodzené, že každý má štandard v závislosti od príjmu a to nielen v zdravotníctve. Naopak je nespravodlivý náš systém, bohatých trestá, sociálne znevýhodneným nijako nepomáha. Dnes je človek s malým príjmom tiež celkom nahratý. Ale nie je dôvod myslieť si, že v tržnom prostredí by chudobný človek platil za nejaký úplne basic balíček viac ako odvedie teraz na daniach.

Jenze na druhou stranu, nikdo neni schopenm predikovat dopredu svuj zdravotni stav a tudiz je vysledkem vzdy situace, ze se k casti lidi nedostane zadna nebo minimalni zdravotni pomoc.

A práve toto je skôr v prospech platcov komerčného poistenia. :-) Poisťovňa tiež nevie predikovať tvoj zdravotný stav, preto ak sa javíš ako mladý a zdravý jedinec, nemôže ti vysekať vysoké poistné a ak sa u teba neskôr objavia zdravotné problémy, s ktorými nerátala, tak práve naopak poisťovňa preplatí tvoje poistné. Pri komerčnom poistení to aj v praxi dnes tak funguje, že sa oplatí podpísať dohodu o poistení keď si ešte mladý a zdravý za nízku sadzbu, ktorú platíš po celý čas poistenia aj keď si už starší a sadajú na teba choroby. To, že sa veľa ľudí nepoistí za mladi, ale až v pokročilejšom veku za vyššie poplatky, je už iný problém.

Pokud si bohaty clovek plati skvelou drahou pojistku a nikdy neonemocni, jdou penize do kapsy komercni zdravotni pojistovne a ta je nikdy nepouzije na lecbu chudeho cloveka se zakladni pojistkou.

Ešte horšie to ale funguje so štátnym poistením. Nevyužité peniaze idú do kapsy rôznym štátnym štruktúram alebo sa použijú na pofiderné účely, nemáš záruku, že skončia v zdravotníctve, štát do toho nemá až takú motiváciu, ako je to u poisťovní, ktoré by si na fungujúcom zdravotníctve zakladali biznis a renomé. Dá predpokladať, že čím bohatšia poisťovňa, tým väčšie pokrytie dokáže poskytnúť za menšie poplatky.

vysledkem komercniho zdravotniho systemu je zvysovani cen, rostouci bohatstvi majitelu zdravotnich pojistoven a chudnuti stredni tridy obyvatelstva.

Tak toto je veľmi divný záver a ja to vidím presne opačne. Nie je náhodou výsledkom monopolu - a na zdravotníctvo má štát monopol, o tom snáď nie je reči - že si môžu manipulovať s cenou ako sa im zachce? A nie je naopak základným atribútom voľného trhu, že čím viac subjektov je na trhu, tým väčšia konkurencia a čím väčšia konkurencia, tým väčší boj o zákazníka a teda aj snaha o vytvorenie čo najväčšieho kompromisu, poskytnúť čo najväčší rozsah služieb za čo najférovejšiu cenu?

K tej tvojej úvahe o jednej poisťovni: Píšeš, že by nemala existovať žiadna konkurencia a hneď v ďalšej vete, že by kľudne mohlo existovať vedľa toho komerčné zdravotníctvo s neregulovanými poisťovňami. Ďalej to teda vysvetľuješ, že komerčné poisťovne pustiť len do niektorých oblastí. A prečo nie rovno do všetkých? Vidíš, aj tá stomatológia je perfektný príklad, že štátny stomatológ klasicky stojí za hovno a dobrý snáď len keď máš zdravý chrup (česť výnimkám). Keď ale máš vážne problémy s chrupom, vyhľadáš si radšej súkromného, ktorému platíš nemalé peniaze + si ešte platíš aj toho štátneho, ktorého nevyužívaš. Možno by som dokázal žiť s riešením, že by si z toho štátneho poistenia mohol vystúpiť. Ale keby neboli štátni stomatológovia vôbec, tak by sa museli presunúť na trh medzi privátnych, tí by namiesto flákania sa za štátne (sorry, mám so štátnymi zlú skúsenosť) museli vyvíjať väčšiu snahu aby sa na trhu presadili, viac stomatológov na trhu rovná sa väčšia konkurencia, väčšia konkurencia rovná sa slabšia pozícia jednotlivých kliník a slabšia pozícia rovná sa prijateľnejšia cena. Proste všetko hovorí v prospech trhu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat