Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Už máte promyšleno, koho budete volit do Poslanecké sněmovny?

Tak odpoved je opravdu velmi jednoducha, vsude, kde maji trzni model zdravotnictvi, funguje zdravotnictvi mnohem hure nez u nas. Jinymi slovy je na prvni pohled videt, ktery model je lepsi.
U trzniho modelu vzdy plati, ze si vsichni nemohou dovolit stejny typ nejlepsi pojistky, od toho to je trzni model, ze lidi rozrazuje podle penez. Kdo ma nejlepsi prijem, muze mit kvalitni pojistku, kdo ma maly prijem, nema kolikrat pojistku zadnou. Jenze na druhou stranu, nikdo neni schopenm predikovat dopredu svuj zdravotni stav a tudiz je vysledkem vzdy situace, ze se k casti lidi nedostane zadna nebo minimalni zdravotni pomoc.
Pokud si bohaty clovek plati skvelou drahou pojistku a nikdy neonemocni, jdou penize do kapsy komercni zdravotni pojistovne a ta je nikdy nepouzije na lecbu chudeho cloveka se zakladni pojistkou. Protoze zdravi je zakladni hodnotou vetsiny lidi a kazdy kdo muze, si bude snazit si zaplatit, to nejlepsi co muze, vysledkem komercniho zdravotniho systemu je zvysovani cen, rostouci bohatstvi majitelu zdravotnich pojistoven a chudnuti stredni tridy obyvatelstva. Ma to dopad nejen primy, ale i neprimy, protoze si lide treba nekoupi auto a radeji daji dalsi penize do zdravotniho pojisteni, tim stale stoupa cena a zaroven stagnuje vsechno kolem, protoze napriklad zkrachuje automobilka, kde ti lide jsou zamestnani, protoze malo bohatych si koupi proste malo aut, takhle stale dokola. Nakonec to cele zkolabuje, coz stat nechce, tak do toho zacne pumpovat penize bokem a mas po trznim zdravotnictvi.

---

Osobne se mi ale dnesni system vice pojistoven nelibi a co se tyka socialniho zdravotnictvi, to znamena zdravotnictvi tvoreneho z povinnych odvodu, jsem presvedcen, ze by mela existovat jen jedna pojistovna a to jeste ve forme statniho uradu s tabulkovyma mzdama. Proste by nemela existovat zadna konkurence a pokud jsou odvody na zdravotnictvi povinne narizene zakonem teda statem, tak by se mel stat postarat uplne o vsechno i o zajisteni toku financi smerem do zdravotnictvi.
Vedle toho by klidne mohlo existovat komercni zdravotnictvi s neregulovanyma pojistovnama. Tam existuje vice modelu, jak to resit, jestli poskytovat moznou nadstandardni komercni peci na vsechno nebo komercni pojistovny pustit jen do oboru, ktere by se ze statniho zdravotnictvi vyjmuly jako okrajove, treba stomatologie. Ale to je na jinou debatu, navic sam to nemam nijak zvlast nastudovane a nemam stoprocentni nazor, kterym smerem bych navrhoval se vydat.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat