Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co se na nás chystá - datové schránky "ex-offo"

Je zajímavý, jak se většině lidí do hlavy vypálila myšlenka "stát je víc než my". Stát si přeje, stát zavelí a my stojíme v pozoru a uděláme to tak, jak chce stát.

Přitom je to úplně obráceně, suverénem moci je lid = obyvatelstvo a stát je jeho servisní organizace. Co je na tom tak těžkýho pochopit?

Stát vymyslel, že zruší pobočky České pošty a tím ušetří. A dopad na lidi? Je tohle opatření v drtivé většině případů opravdu přínos? Pro lidi? Chtěli to lidi? Uvítali to?

Stát vymyslel, že zruší papírovou komunikaci pro velkou skupinu obyvatel (OSVČ a další...). A dopad na lidi? Je tohle opatření v drtivé většině případů opravdu přínos? Pro lidi? Chtěli to lidi? Uvítali to?

Ono, ušetřit se dá - pokud na tom stát tak trvá - i jinými způsoby; viz třeba ty mnou zmíněný neziskovky. Dají se zrušit a omezit spousty agend, který lidu obecně nic kvalitního a potřebnýho nepřináší.

S papírem je to podobně jako s hotovostí. Podstatné většině lidí vyhovuje platit kartou, hotovost používá minimálně nebo vůbec. Takže se ve společnosti prosazuje myšlenka, že platba hotovostí je vlastně škodlivá - úniky na daních, šedá ekonomika, ... - a je tu tendence lidem tuto možnost vzít. A zase se argumentuje tím, že se ve výsledku ušetří.

Jak tak na to koukám, neustálým nátlakem státu, zaváděním nových zákonů, zpřísňováním, atd, tedy neustále dochází k dalšímu a dalšímu šetření státu. Opravdu? A ty ohromný deficity státního rozpočtu do toho pasují, prosím pěkně, jak?

Rád si to nechám vysvětlit, kde jsou tedy ty reálný úspory; neboť mám o sebe strach, že když to nechápu, jsem buď blbej nebo navedenej, jinak už to není možný.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat