Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co se na nás chystá - datové schránky "ex-offo"

Datový schránky asi nejsou dost populární a vnímaný jako potřebný, protože: Čtvrtina datových schránek leží ladem, uživatelé tím značně riskují

Během prvních tří měsíců roku 2023 se nově datové schránky zřídily všem podnikajícím fyzickým osobám, které jsou zapsány v zákonem stanovené evidenci nebo rejstříku (například v živnostenském rejstříku nebo v jakémkoli z veřejných rejstříků evidovaných soudy), tedy těm, které mají IČO. Datové schránky byly také zřizovány každé právnické osobě, která ji ještě neměla. Šlo o ty, které jsou zapsány ve spolkovém či nadačním rejstříku, rejstříku ústavů, společenství vlastníků jednotek nebo obecně prospěšných společností. Celkově šlo o zhruba 2 miliony nových datových schránek.

Jak ale upozornil pro Radiožurnál Matyáš Vitík, mluvčí České pošty, která systém datových schránek spravuje, skoro čtvrtina subjektů se do datové schránky ještě ani jednou nepřihlásila. Datové schránky jsou povinné pro všechny, kdo mají IČO. Obeslali jsme zhruba dva miliony subjektů, předali jsme jim přístupové údaje. Z toho přibližně 450 tisíc uživatelů se do povinné datové schránky ještě nepřihlásilo. Může hrozit, že jim tam přišla nějaká výzva od úřadu a oni o tom ani neví, uvedl Matyáš Vitík.

Má stát nějakej racionální důvod, proč v případě OSVČ zavedl povinně datovky a úplně zrušil "papír"?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat