Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No, ona to hlavně vzkázala BIS. A vláda na podkladě zprávy BIS vyřadila Čínu, ale Rusko oslovila. A…
bahno 03.04.2021 11:03
bahno
Ty mě fakt bavíš. Pojďme si to shrnout. Máme tu Rusko, které odmítáš. Máme tu Francouze, kteří berou…
Jan Fiala 03.04.2021 12:20
Jan Fiala
Máme tu Francouze, kteří berou technologii od Ruska ? Pokud vim, francie tezi Afriku a technologie…
HPET 03.04.2021 12:31
HPET
Bavíme se o EDF group?
Jan Fiala 03.04.2021 12:34
Jan Fiala
EDF je francouzka spolecnost (jaderny vyvoj) pusobici i mimo francii tedy ano myslim EDF. (Uran z Ka…
HPET 03.04.2021 12:35
HPET
Před pár lety dobou navázal EDF vztahy s RosAtomem na sdílení technologii za účelem vylepšení jadern… nový
Jan Fiala 03.04.2021 14:07
Jan Fiala
Ano píšeš pravdu. Nevím ale jaký je přesně vztah EDF s RosAtomem. Co se tyče těch elektráren a "viz… nový
HPET 03.04.2021 15:17
HPET
K ITERu, coz je nejdrazsi vedecky projekt vsech dob: Kdybychom vsechny prachy, co za 20 let nacpeme… nový
bahno 03.04.2021 21:57
bahno
Kdybychom vsechny prachy .. Tak se na to prece ale neda divat. Jestli myslis tech 60 miliard ktere… nový
HPET 03.04.2021 22:09
HPET
Myslim, ze se na to tak da divat. Vzniknul zakon, na jeho podklade defacto nova dan a cela tahle dan… nový
bahno 04.04.2021 00:39
bahno
Ja jsem nerekl, ze odmitam rusko. Po technicky strance proti veverce nic nemam, to je vcelku slusnej… nový
bahno 03.04.2021 21:53
bahno
Já tomu vůbec nerozumím, ale v případě plebiscitu bych hlasoval pro Francii. Za prvé mají(?) největš… nový
L-Core 04.04.2021 08:11
L-Core
Jedna z firem, ktera by mela stavet dalsi blok jaderne elektrarny u nas neni schopna opravit vlastni… nový
Jan Fiala 19.12.2022 15:55
Jan Fiala
Nedivim se, Rusáci jsou v jaderkách špička a ostatní na to nemají. poslední
RedMaX 19.12.2022 20:36
RedMaX

Ty mě fakt bavíš.
Pojďme si to shrnout.
Máme tu Rusko, které odmítáš.
Máme tu Francouze, kteří berou technologii od Ruska, takže to bude dostaneš to samé, jen přes dalšího překupníka (dráž).
Máme tu soukromý Westinghouse, který se v minulosti pokoušel dodávat aspoň palivo, bohužel nestálo za nic, takže neúspěšný pokus.

Zkus si přečíst článek z odkazu výše. Tam se dozvíš o případné závislosti na dodavateli.

EDF je francouzka spolecnost (jaderny vyvoj) pusobici i mimo francii tedy ano myslim EDF. (Uran z Kazakhstanu, Nigerie a nejaky treti tusim ze jde o kanadske Cameco / https://www.cameco.com/)
Co se tyce technologie, stavi ted novy vlastni koncept elektraren tzv "nejvetsi mikrovlna trouba na svete".
Co se tyce plynaren GDF, tak vetsi % plynu jde do FR z Norska, pak az Rusko a zbytek ~15% z Afriky (Algerie, Nigerie, Qatar)
* Francie by se tedy tlaku ze strany Ruska nejak ubranila o proti jinym statum kteri jsou kuprikladu na plyn z Ruska 100% zavisli coz RU casto vyuziva k natlaku "bude po nasem nebo vam zastavime plyn")

PS: Podezrivam ze to impaktuje i francouzke imigracni zakony kvuli na oko dobrym ciste komercialnim vztahum s Afrikou.
? jsem napsal jako otazku, o jake technologie ktere bere FR od RU presne jde.

Před pár lety dobou navázal EDF vztahy s RosAtomem na sdílení technologii za účelem vylepšení jaderných elektráren.
U Francouzů bych měl trochu obavu i z toho, že oni své jaderné elektrárny zavírají (zelený úděl). Jak to bude za nějakých 20 let a víc, netuším.
Co se týká plynu, tolik možností kde brát ve velkém zase není - Norsko, Rusko. Nebudu přemýšlet o dovozu břidlicového plynu z USA.
Rusko potřebuje plyn vyvážet, je to jedna z komodit, za kterou tam putují peníze. A protože celý západ odchází od jaderné energie a uhelných elektráren a jediná možnost, jak to nahradit jsou plynové elektrárny (kraviny o tom, že si vystačí s větrníky a fotovoltaikou pominu), tak závislost na Rusku tam bude naopak narůstat, protože objem spotřebovaného plynu dramaticky vzroste. A protože ve Francii (skoro povinně) donutili lidi přejít na vytápění elektřinou a nutí je do elektroaut, tak spotřeba elektřiny bude růst a růst. Kritické je to v zimě, kdy větrníky naopak elektřinu spotřebovávají, fotovoltaika když funguje tak pár hodin denně a zbytek potřebuješ vykrýt. Z těch "čistějších" zbývají jaderné a plynové elektrárny.

Ano píšeš pravdu. Nevím ale jaký je přesně vztah EDF s RosAtomem.
Co se tyče těch elektráren a "viz zeleného údělu" je jak uvádíš a samozrejme emise (zakaz autem do mest, prumysl elektro-automobilu, solarni panele, byly okolo toho vseho dotace statu)
No a FR právě kvuli tomu bude přecházet na "thermonukleární reaktor" známy pod ITER nebo nejvýkonější mikrovlná trouba (Tokamak na který přišli Rusové). Spolupracuje na tom desítka států i RUS, možná právě prostřednictvím zmíněného RosAtom.

https://youtu.be/vfbXwIGsH1k?t=4710
https://www.iter.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/ITER (je tam i časová osa příprav, konce montáže - fáze uvádění do provozu 2025 a přibližný rok oficiálního spuštění pro rok 2035)

Kdybychom vsechny prachy ..

Tak se na to prece ale neda divat.
Jestli myslis tech 60 miliard ktere odhaduje USA, tak USA stoji jen valka proti drogam ~90 miliard dolarů rocne, a ted si tipni, kolik miliard rocne stoji USA armada nebo do ceho vseho ty penize mohli jit.
Termonuklearni vyvoj je IMHO velmi dobry smer i investice.

Myslim, ze se na to tak da divat. Vzniknul zakon, na jeho podklade defacto nova dan a cela tahle dan jde na podporu "obnovitelnych zdroju", v praxi zejmena solaru. Pred tim nebyla. Takze kdyby nekdo tech 495Kc/MWh nehazel do stoupy podpory OZE, tak jsme ten ITER klidne mohli dat. A nebyl by rozdil v tom co platime. A v dusledku bychom pro planetu udelali podstatne vic, o prinosu ceskymu prumyslu a hlavne vede vubec nemluve. Takhle ty prachy tecou do kanalu.

Ja jsem nerekl, ze odmitam rusko. Po technicky strance proti veverce nic nemam, to je vcelku slusnej reaktor, v tyhle generaci reaktoru rekl bych spickovej. Konstatoval jsem, ze BIS rekla s ruskem ne a vcelku to chapu, (geo)politicky je to dost spatna volba.
Francouzi maji vlastni, bohaty a velmi kvalitni program a urcite nejde rict, ze berou technologii od ruska, i kdyz nelze vyloucit, ze neco malo od nich nakupujou - ale ono u projektu takhle velkyho budou subdodavky z pulky civilizovanyho sveta u kazdyho dodavatele.
Westinghouse taky neni uplne spatnej. Co se toho paliva tyce, pokud vim zkouseli dodat nejakej MOX, coz byl asi prvni pokus tohle ve veverce palit, ale priznam se, uz jsem nesledoval jak to dopadlo - ale lze predpokladat, ze MOX neni tak super jako cistej uran - to je ale vlastnost, ne vada.
Ten clanek jsem s vypetim vsech sil precetl a je to takova zoufalost, ze mi to za detailni vyvraceni kazdy polopravdy a lzi nestoji.

Já tomu vůbec nerozumím, ale v případě plebiscitu bych hlasoval pro Francii.
Za prvé mají(?) největší podíl atomek na světě (na výrobě elektřiny státu), za druhé by zakázka zůstala v EU, z čehož bychom mohli třeba nějak profitovat.

Pochopitelně je to stejné, jako bych se měl vyjadřovat k postupu při neurochururgické operaci mozku pacienta s nádorem - také o tom vím prd :-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru